Ružomberský perník (fotorecept)

Autor receptu: evkaszabova

Voňavý, vianočný, výborný... A narozdiel od iného vianočného pečiva ho upečiete na jednom plechu. Vyvaľkáte, naplníte, zatočíte a pečiete.

40 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto vymiesime, necháme tri hodiny postáť, potom ho rozdelíme na tri časti.
  2. Každý diel rozvaľkáme natenko, štedro natrieme výrazným lekvárom a posypeme tretinou zmesi.
  3. Cesto stočíme do štrúdle. Všetky diely dáme na vymastený plech a pečieme pri teplote 160°C asi 40 minút. Asi 5 minút pred dopečením potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  4. Vychladnutý zabalíme do alobalu. Ružomberský perník vydrží v alobale aj niekoľko týždňov.