Ružičkový kel s gorgonzolou a so slaninou
Foto: tiginko
Inšpirácia na jednoduchý obed alebo večeru. Ideálnou prílohou je batátovo-zemiakové pyré s cesnakom, jednotlivé chute sa výborne dopĺňajú.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Množstvo surovín je orientačné - ja robievam od oka, podľa toho, pre koľko ľudí jedlo pripravujem a koľko ružičiek sa mi zmestí do panvice.
- 2
Ružičky kelu očistíme, olúpeme nepekné lístky a rozkrojíme na polovičky. Vo väčšej panvici poukladáme kel rozkrojenou časťou na rozhorúčené maslo, prikryjeme a necháme opekať 4 minúty. Potom ružičky obrátime na "chrbátik" a prikryté dopečieme ďalšie 4 minúty. Panvicu odkryjeme, zdroj tepla vypneme a do stredu vložíme rozdrobenú gorgonzolu. Necháme roztopiť a opatrne premiešame s opečenými ružičkami kelu.
- 3
Na inej panvici do chrumkava opražíme na drobno nakrájanú prerastenú slaninu, ktorou pri servírovaní posypeme kel. Ja som tentoraz využila nakrájanú jemne údenú slaninku z Lidla, je na toto použitie ideálna. Soliť podľa mňa nie je potrebné, syr aj slaninka sú slané dosť.
- 4
Takto pripravené ružičky sú príjemné na skus, ani tvrdé, ani rozvarené. Na prílohu si v pomere 1:1 uvaríme v osolenej vode nakrájané zemiaky a batáty, po scedení hneď za horúca pridáme prelisovaný cesnak a čerstvo mleté korenie. Môžeme tiež pridať kúsok masla alebo za studena lisovaný olivový olej. Potom už stačí len popučiť resp. rozmixovať a podávať.
Tiež ružičkový kel:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Marienka44 (24.9.2017 13:53) ver mi, úplne odlišnú chuť má varený alebo blanšírovaný kel a kel takto opečený. Tu sa nepridáva do žiadneho hotového jedla, sám o sebe je jedlom
Ďakujem dievčence za pristavenie :-)
Ide leto, snad sa opali :-)