Foto: rennatte
Drobné guľôčky ružičkového kelu majú v sebe množstvo látok, ktoré naše telo potrebuje na zdravé fungovanie. Obsahuje draslík, ktorý podporuje vylučovanie nadmerného množstva vody Zobraziť celý popisDrobné guľôčky ružičkového kelu majú v sebe množstvo látok, ktoré naše telo potrebuje na zdravé fungovanie. Obsahuje draslík, ktorý podporuje vylučovanie nadmerného množstva vody z tela, pomáha detoxikácii organizmu a vylučovaniu odpadových látok. Odvodňuje a pomáha pri chudnutí. Vysoký obsah vlákniny v ružičkovom keli prospieva tráveniu. Ružičkový kel je na trhu od jesene do jari, pestovateľom dokonca vydrží na záhradke v mraze, a to až do -15 °C. Ak prejde mrazom, má dokonca jemnejšiu chuť.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
mrkvu, petržlen a zemiaky očistíme a nakrájame, ružičkový kel očistíme od vrchných lístkov a odrežeme končeky
-
2
do vriacej solenej vody pridáme najprv tvrdú zeleninu (mrkvu, petržlen, zemiaky) a rascu, necháme povariť 15 minút, potom pridáme ružičkový kel a varíme 5 minút. Na zachovanie vitamínov ružičkový kel nevaríme veľmi dlho, stačí pár minút.
-
3
pred dovarením pridáme umyté ovsené vločky, tým polievku zahustíme, odstavíme
-
4
ochutíme sekanou petržlenovou vňaťou a vegetou
Máš uložený aj tento ružičkový kel v pivnici alebo si ho oberala teraz v záhrade? Mne vydržal v záhrade aj kučeravý kel, len ten býva tvrdší, nie je taký chutný ako ružičkový.
varecha.pravda.sk/recepty/polievka-z-ruzickoveho-kelu-fot...
Katka, čo je "papcun"? :O