Polievka z ružičkového kelu fotorecept

janger - fotkajanger, 1. februára 2011
Polievka z ružičkového kelu (fotorecept)
Foto: janger

Pre milovnikov ruzickoveho kelu... A pre tych ostatnych tiez. Ked ochutnate tuto polievku, tak sa vam iste bude pacit.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 ks
1 ks
2 strúčiky
1 liter
100 ml
1 pol.lyzica
 podla chuti
 podla chuti
2 pol.lyzice
2 pol.lyzice
4 pol.lyzice, (nemusia byt)




Postup

  1. 1

    Ocistime zemiaky, kel, cibulu, cesnak.

    Polievka z ružičkového kelu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci dame rozpalit olej a par minut posmazime na nom pokrajanu cibulu.

    Polievka z ružičkového kelu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cast kelu (na kazdu porciu par kuskov) dame na chvilku povarit v osolenej vode. Ostatny kel pokrajame na male kusky.

  4. 4

    Zemiaky (pokrajane na male kocky) a posekany cesnak dame k cibuli. Pridame lyzicu kari korenia a par minut na slabom ohni osmazime.

    Polievka z ružičkového kelu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame na kusky pokrajany kel.

    Polievka z ružičkového kelu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme to litrom horuceho zeleninoveho bujonu (spravila som ho z dvoch kociek) a smotanou na varenie. Povarime asi 10 minut.

    Polievka z ružičkového kelu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozmixujeme to ponornym mixerom. Pridame mlete korenie a podla chuti sol. Ja som nesolila, lebo bujon bol uz soleny.

  8. 8

    Na panvici si nasucho osmazime posekane mandle.

  9. 9

    Polievku dame do misky (na tanier), pridame do toho par kuskov kelu, ktory sme varili zvlast. Je potom v tej polievke aj do coho zahryznut. Posypeme to oprazenymi mandlami a pripadne krutonmi. Dobru chut!

  10. 10

    Na zemlicky k polievke ma inspiroval recept od @michsamant: http://varecha.pravda.sk/recepty/chlebove-pagace-s-cmarom-fotorecept/13004-pouzi.html

Diskusia k receptu

palokuchki
Janka vidim, ze mixer uz zabehavas. Zemlicky vyzeraju velmi dobre. Ruzickovy kel u nas mam len ja s muzom rada. Recept si ukladam a urcite co najblizsie podla neho uvarim. Dobry napad nerozmixovat vsetku zeleninu.
babidka
pekna polievocka , urcite ju navarim . Kel je u nas "zimna" zelenina kedy ho pomerne casto varim . Kazdy novy recept je preto vitany :-))))
agora
navarím, kel mám doma, kupujem ho pravidelne, ďakujem za výborný tip
janger
Som rada, ze sa vam paci :-)! @babidka , aj u nas je to zimna zelenina. Dostat je sice stale, ale najviac ju konzumujeme v zime.
jerica
Janka, len načrieť a šup do "hubienky" pekne nafotené, priam zvodné!! Teším sa Tvojim receptíkom,:-)) Ružičkový kelík mám rada aj len s maslom,:-)
cica2
ďakujem za výborný receptík:))
frezia68
Ďakujem Ti Janka,len misa 4,5 l je myslím veľká pre mňa,keď sme len dve,ale je krááááásny a silný.Ešte niečo menšie pozriem,lebo málo pečiem a kysnuté najviac ručne :-)))
bambulka51
Kelík je kúpený,veľmi rada vyskúšam.Máme radi husté polievky,je krásne nafotený...aj žemličky sú sper!
sracz
Super rcp! Toto mušim mac, uvaric a okoštovac! Nádherná všestranná práca s varechou i s foťákom! Som Tvojim gestorom pre udelenie Radu rytierov milujúcich kel na všetky spôsoby! Blahoželám a ďakujem!
tornadolue
Ruzickovy kel mam velmi rada a recept sa mi velmi paci. Vyskusam, len smotanu bud niecim nahradim, alebo vynecham. Dufam, ze to polievke velmi neublizi.
janger
@tornadolue , mozno by si to mohla nahradit sojovou smotanou...Neviem, ci to je na Slovensku dostat? Alebo trosku kokosoveho kremu...Ale myslim, ze aj bez toho to bude chutne.
hamka3
mňam vyzerá to výborne... ukladám do kk
janger
@hamka3 , dakujem:-). Nam chutila, okrem ineho, to kari korenie jej doda vybornu chut.
permon
vidím že všetci sa len chystáte na uvarenie tejto na pohlad lakoty ,ja sa na to idem vrhnúť už teraz a dám Vám vedieť ak sa s ňou neobžeriem .pa
stuvik
dnes som ju uvarila akurat bez orechov,tie ja moc nemusim,ale neviem sa jej dojest...vyyyyyyyyyborna odporucam kazdemu!dakujem za receptik Janger..
janger
@permon , som zvedava, ci chutila...:-).
@stuvik , nemas za co. Mna vzdy strasne potesi hlavne to, ak niekomu chuti :-). Ahojcek.
ebetka
Uz som ju vyskusala, dakujem za vyborny recept
janger
@ebetka , dakujem, ze si mi dala vediet. Moc ma potesilo, ze polievka chutila :-).
zuzkabluzka
@janger , vyborna polievka, pochutili sme si... sice az na treti pokus :) najprv mi spadla z policky mala sklenena doza, rozbila sa rovno pri hrnci, co bol na sporaku a zo strachu, ze najdem kusky skla aj v polievke som zacala znova :) nastastie som len pridala zemiaky. Pri druhom pokuse mi zhorela cibula, pretoze som sa zakecala s kamoskou na telefone. Ale potom sa zadarilo a vysledok stal za to :))) Dakujem za recept, urcite budem robievat casto :)


janger
@zuzkabluzka , do tretice vsetko dobre :-). Ale skoda tej dozy. A aj ja sa tak bojim crepov.... Raz sa mi odlupol kusok emailu v miske, kde som robila cesto, tiez som to pre istotu vyhodila. Nuz, mala si smolu, ale koniec dobry, tak vsetko dobre, no nie? Som velmi rada, ze polievka chutila :-). Dakujem za tvoju spravu a samozrejme aj za fotku. Pozdravujem :-).
elixir
@janger včera som túto polievku varila, veľmi dobrá :) na záver som ešte tie dodatočné kelové hlávky nakrojila do kríža a opražila na panvici na troche masa... to som potom rozdelila do porcií, trošku to polievku zjemnilo. Ďakujem za recept :)



janger
@elixir , dakujem za spravu a fotku, tesi ma, ze polievka chutila. A tiez ti dakujem za dobry tip, tie hlavicky oprazene na masle su iste v tom vyborne :-).
jarbra
tak tuto polievu vyskusam, mame radi ruzickovy kel, varim casto, ukladam KK, 5* Pozdravujem.
janger
@jarbra , dakujem. Je to ozaj chutna polievka. A blizi sa zase obdobie ruzickoveho kelu, takze u nas bude znovu na jedalnom listku :-). Aj ja ta pozdravujem :-).
alena45
z chalupy som priniesla prekrásne skoro 5 centimetrové ružičky kelu a hľadala som recept. Väčšina ich je mixnutých, čo ja nemám rada, tak som si robila po svojom, ale z Tvojho receptu som ako ochucovadlo použila práve kari korenie a dobre som spravila.
Na slaninke som opražila cibuľu, neskôr cesnak, zasypala kari korením a trochou kurkumy ešte navyše, trochu rasce, pridala zemiaky a mrkvu a v polovici varenia na štvrtinky ružičkový kel. Zahustila som strúhaničkou a polievka bola naozaj vynikajúca. Vývary nepoužívam, bolo tam dostatok ingrediencií, ktoré polievku ochutia. Mala krásnu farbu zlatistú aj na pohľad. Na tanieri som ochutila Eros Pistom, ako je mojím zvykom.
Takže som síce robila po svojom, ale to kari korenie by ma bez tohto receptu nenapadlo, tak dík.
janger
@alena45 , no to mas teda poriadne velky ruzickovy kel, ze 5 cm!!! ☺
Na Vareche je aj to fajn, ze sa inspirujeme aj takymto sposobom, vyskusame napriklad pouzit koreninu, ktoru by nam inak nenapadlo v takej kombinacii pouzit. Som rada, ze som aspon trosku prispela k tvojej dobrej polievke ☺. Dakujem, ze si dala vediet. Ked ju budem robit, ja zase vyskusam nieco z toho, co si spomenula ty.
marianno75
Janger, dakujem za paradny receptik. Nemal som doma zemaky, tak som namiesto nich dal tekvicu, dost experimentalne, ale paradny vysledok odporucam! :) uzite si nedelny obed
1x janger
janger
@marianno75 (11.2.2024 14:57), no to som sa potesila! Dakujem za komentik. Aj s tekvicou moze byt fajn. Mozno aj pekna farebna kombinacia :-)....
Pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia