Ruské rezy z mojej kuchyne fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. marca 2015

Na tieto úžasné rezy sa už veľmi dávno chystám a priznám sa, že som mala troška obavy, lebo som nevedela, ako poriešim rozdelenie takého množstva cesta na 4 časti..ale našla som skvelé riešenie úplne jednoduché..

12
porcií
60 minút
príprava
4x8 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
10 ks
300 g
100 ml vlažná
300 g
1 bal.
štipka
Na potieranie korpusu:
 l domáci
7 dl domáci
7 dl domáci
1 PL
Na vrch čoko poleva:
100 g
1 PL
1 PL
 na strúhanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som odvážila 300g.kryštáľový cukor..vajíčka som rozdelila, žĺtky som pridala k cukru..miešala som do vtedy, kým sa cukor neroztopil/asi 5 minút mixérom/ a potom som pridala vlažnú vodu a ešte dobre vyšľahala..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    k bielkam som pridala štipku soli a vymiešala na tvrdý sneh..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    múku som zmiešala s práškom do pečiva a v malých dávkach som ju vmiešala do cesta...

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    napokon som na viac krát opatrne vmiešala aj tvrdý sneh..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cesto som si rozdelila na 4 časti tak, že naberačkou som delila do všetkých misiek rovnomerne..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do jednej misky som pridala za lyžicu kakaa...a premiešala..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dva plechy s rôznymi rozmermi som vystlala pečiacimi papiermi..jeden:28x38 cm. na tomto plechu som piekla spodok a vrch zákusku..a druhý 22x33cm. na tomto som piekla korpusy biely a kakaový, ktoré som použila na pásy, takže tá veľkosť úplne stačí..každý korpus sa piekol 8 minút na 180st. korpusy som nechala vychladiť a zatiaľ som si pripravila komponenty na plnenie..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vzhľadom na to, že som našla s komôrke už iba jeden kompót marhuľový, použila som aj broskyňový kompót..chute sú vlastne skoro podobné..a tiež posledný pohárik marhuľového džemu..marhule aj broskyne som pokrájala na drobné kocky..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vychladnutým korpusom som upravila boky tak, že si veznem pravítko a pekne rovno orežem..tak isto som rozmerala korpusy na pásy, biele aj kakaové som porezala na 4 cm. šírku..mne vyšli po 4 a 4 pásy...

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    spodný korpus som uložila na podnos a potrela som ho marhuľovým lekvárom..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na lekvár som uložila marhule pokrájané na kocky..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pripravila som si do pekáčika sirup z marhúľ,pridala som do neho um a jednotlivé pásy som pred uložením namočila v sirupe..ukladala som ich striedavo, jeden biely a tesne vedľa neho som uložila kakaový pás...po uložení všetkých pásov som ich potrela marhuľovým lekvárom..

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na marhuľový lekvár som uložila pokrájané broskyne...

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    vrchný plát pred položením na vrch som otočila , potrela som ho lekvárom a natretou stranou som položila na broskyne...

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    takto dokončený koláč som dala do chladničky...ihneď som ho nazaťažila, nechala som ho, nech sa zoznámi s prostredím a pol hodine som ho zaťažila knihami...

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    poliala som vrch čokoládovou polevou a urobila som do nej vlnky...

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    prajem vám dobrú chuť...

    Ruské rezy z mojej kuchyne (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
úžasný zákusok, robievam ho pomerne často, robím extra 3 biele piškoty a jednu čoko, každú z troch vajec...používam marhulový kompot rozmixovaný ponorným mixérom...tolko návod na uľahčenie aj pre zaneprázdnené gazdinky...odomňa máš 5*
Ako vždy úžasný zákusok, Izabelka ty si jednoducho úžasná.Recept podľa môjho gusta nemastný, ukladám do KK a dávam 5*. Mám na Teba jednu prosbu nevieš mi poradiť kto by mi predal zajačiu masť? Dcérka má zvláštny exém, praská jej koža na prstoch rúk až do krvi a táto masť jej pomáha, len sa nám už minula, a Ty si nedávno varila zajačie pečienky, tak skúšam či náhodou nevieš poradiť. Vopred veľmi pekne ďakujem a prajem veľa chuti do života, aby si ju mohla aj naďalej rozdávať medzi nás ostatných.
ja z teba odpadnem, ze pravitko v kuchyni :-), nepohrdla by som kuskom po obede, podla mna by to toho rumu zmieslo aj viac, ci si sa bala, ze sa opijete? :-)
@aandulka ,ďakujem pekne za pochvalu..) čo sa tých zajačiny,mala som ešte zmrazené pečienky z domova...ja už nebývam tam , kde som bývala a ani neviem, kedy pôjdem najbližšie tam..mala by si vyhľadať na nete farmárov, čo sa zaoberajú chovom zajacov..veľmi rada by som ti pomohla..tvojej dcérke prajem skoré uzdravenie..)
@mracik9 , som o tom presvedčená, že by ti chutil.-)@tassiedevil ,som rada, že som ťa potešila aspoň fotkou obľúbeného zákuska...@finczi , vďaka...)@afataga ,zaujímavý postreh, ale neviem, ako inak by som dokázala tak pekne rovno nakrájať toľko korpusov..to sa inak nedá , iba s pravítkom, ktoré mám medzi mojimi nástrojmi na pečenie tak ako stierky, mušlovačky , varechy atd. a som rada, že som konečne upiekla niečo aj podľa tvojho gusta.-)Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
Robim ho tiež len lahšim postupom.Možno dám niekomu zlahčenu robotu a vo finale to nie je vidieť .Upečiem dva pláty po 5 vajec obvyklým spôsobom,tretí hrubši plát z 8 vajec, odoberiem z cesta a pridám kakao tak tretinu od oka spavím cik cak,naukladam marhule a pečiem.Po upečení idem vrstviť pláty.Z tenkeho plátu stiahnem pilnikovym nožom vrch piškoty aby sa neodula a rez sa nerozdvojil,natriem marhulovým džemom,stredný cik cak plát ponatieram polovicou šťavy z 2 poharov marhuľ ,prilepím džemovu piškotu a prevrátim aby tenka bola na spodu, pečiem na papieri tak sa to lepšie pretáča, ponatrieram zvyšnu časť šťavy na cik cak plát a prilepím tenkou džemovov piškotou.na tenkých plátoch nechám pečiaci papier sťahujem až po zaťaženi asi piatich hodinach.Tá piškota čo bola na vrchu stiahnem papier a pretočim na spodok ,je suchšia a lepšie drži celý koláč,mokrejšia je na vrchu.Oderežem kraje a rozdelím si na 4časti a polejem polevou aj na boky ako pravý ruský rez sa krájať má.Je z 3 strán obliaty čoko polevou ako ho poznáte v obchode.Po ztuhnuti si dám k sebe bližšie všetky časti a naraz krájam.Dúfam že som to napisala dobre ak nie napište.

Pridaj komentár k receptu: