Ruská zmrzlina fotorecept

evusik - fotkaevusik, 26. mája 2010
Ruská zmrzlina (fotorecept)
Foto: evusik

Túto zmrzlinu som robievala ked boli deti malé a záhrada plná jahôd, malín a ríbezlí - sladká chuť zmrzliny a kyselkavá chuť ovocia sa k sebe náramne hodia. Už som ju roky nerobila, ale začína sezona ovocia tak som sa rozhodla oprášiť aj tento starý recept.

Suroviny

400 ml
3 ks
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Postup je veľmi jednoduchý: vyšľaháme smotanu, vyšľaháme sneh z bielkov, vyšľaháme žltka s cukrom. Do žltkovej peny zľahka zapracujeme sneh z bielkov a vyšľahanú šľahačku.

    Ruská zmrzlina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vhodnej nádohy dáme tortovú oplatku nakrájanú na obdlžniky a navrstvíme hotový krém. Dáme do mrazničky a asi po pol hodine opatrne hmotu premiešame, toto zopakujeme asi dva krát. Robíme to preto lebo hmota má tendenciu sa pri mrazení oddeliť, ťažší žltok klesne dole a ľahšia šľahačka vystúpi hore.

    Ruská zmrzlina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je už hmota dostatočne zmrazená, asi po 1 až 1 1/2 hod., uhladíme povrch a navrch dáme tortovú oplatku tak isto nakrájanú ako tá naspodu. Dáme zamraziť a na druhý deň môžeme konzumovať.

    Ruská zmrzlina (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
Už sa blížia horúčavy.O dva týždne až 33 st.C.Tak to aby sme sa všetci pustili do prípravy takejto znamenitej pochúťky.Paráda a v pravý čas pridané...Len mi teraz začalo vŕtať hlavou prečo ani za socializmu sa nezmenil názov na "sovietaká" zmrzlina??Alebo áno?"Ruská" zmrzlina a "ruské" vajco prežije všetky revolúcie a prevraty!!!Len dúfam,že o chvíľu nebudeme variť "Felvídek" guláš!!!
náš pravdu @stefan ruská zmrzlina bola vždy ruská, len po revolúcii sa vytratila z obchodov - ale vtedy sme sa "hanbili" za všetko ruské - teraz ju už zase predávajú, pretože naši kapitalisti pochopili, že kto sa hanbí má prázdene gamby a že dôležité je že to ľudia kúpujú a nie odkiaľ to pochádza - tak pozor na ten guláš ! :-)
tiež milujem ruskú zmrzlinu....nebolo by praktickejšie premiešavať bez oplátok a až potom navřšiť na oplátky?...je vôbec nutné premiešavánie? Ja totiž robievam zmrzlinu takmer rovnakú/uviedla som na Vareche ako"Parfait s mandľami"/,ktorú nepremiešavam a nič sa neoddeľuje.Myslím, že premiešavanie je nutné, len ak obsahuje nejakú vodu...
@alexdidi v recepte som napísala prečo treba miešať, ale možno to závisí od toho aká vysoká vrstva sa mrazí, mne sa to stalo, že sa mi mrazená hmota rozdelila a odvtedy miešam, tak ako uvádzam v recepte
Super receptík, určite ho vyskúšam, tiež milujem rusku zmrzlinu a recept vyzera veľmi ľahučky. A aby bolo všetko ako ma, radsej to po prvy krát premiešam... Uvidime..:-)
@marienka "ovocie spomínané" je na obrázku, volá sa to tuším americké čučoriedky, je blbé že to neviem presne ale pestuje ich môj otec a ja ich zaváram, čerstvé ovocie na záhrade ešte nemám .... málo slnka, veľa dažda :-)
ja som ochutnala pravú ruskú zmrzlinu v Baľšom teatry v Moskve ked sme tam boli na opere bola neskutočne dobrá, podávali ju tam v zmrazených pohároch a spolu s tanierikom zavázaných čučoriedok.
tie sme si mali dať medzi zuby a postupne pridávať zmrzlinu, tak isto podávali aj čierny ruský čaj z gruzínska, najprv džem a potom sa srkal čaj.....krásne spomienky........určite urobím do zásoby...
Tuto zmrzlinu dělám podle receptu 4 lžíce cukru,3 vajíčka,2 šlehačky po 250ml,1 vanilkový cukr.Když jsme minule měli návštěvu,ani jsem nestihla ochutnat.Zkoušela jsem přidat rozmixované ovoce, ale už to nebylo ono.Vyzkouším i tvúj recept.
pozerám- krásna zmrzlina a OLIVY?? :)) našťastie nie, aj keď možno by to spolu šlo... to tie "zahraničné" čučoriedky ma zmiatli.. robievali sme aj my, dokonca dvojfarebnú...
@alexola že olivy aj som sa zasmiala, ale máš pravdu, fakt to tak vyzerá :-)))
@3sandra3 oplatky sú len dole a premiešavam vidličkou takže to ide celkom v pohode... ide len o to aby sa narušil proces mrazenia a nevytvorili sa kryštáliky a zmrzlina bola vláčna...
dufam,že sa mojmu milovanému chlapovi zavdačim, to je ruský zmrzlinár, tu má najrdašej, len ked tiež nadava,že už nie je taká,aká bývala
tento recept poznám-výborný..
len chcem povedať-že dostať kúpiť zmrzlinu s názvom =ruská zmzlina= ale s chuťou tej-čo sme si občas kúpili do 89teho-bola drahá..stála 7,50 kčs-asi dvojnásobné balenie-čo dnes..sa nedá porovnať...to bola poctivá smotanová mrazená lahôdka..dnes tie ruské zmzliny..nooo..sladká voda..
táto od teba-@evusik...je poctivo "tučná"..teda dobrá...:-)
/ súdim podľa seba...tučná=dobrá..??/ :-))))
@radost máš pravdu v tomto prípade to platí na 100% tučná je dobrá... jediná "vodová" zmrzlina, ktorá bola dobrá, ba priam vynikajúca bola jahodová zmrzlina na ktorú sme chodili ako slečny do cukrárne a potom na korzo pokukať po chlapcoch :-) neviem ako ju robili, ale bola to len taká jahodová dreň z čerstvých jahôd, žiadna smotana a stála 50 halierov a bola výborná, predávali ju len cez jahodovú sezónu...
@zuzu61 bohužiaľ v tomto ti neporadím ja som sladidlá nikdy nepoužívala.... možno ti poradí niekto kto s tým má skúsenosti, alebo založ diskusiu na túto tému....
@zuzu61 , bez problémov, ja som ju tri krát robila s práškovou stéviou, kolko jej dať je na tebe, ja dávam veľmi opatrne, lebo mi vadí jej pachuť ak to s ňou preženiem, 1/4 kávovej lyžičky, zamiešať, okoštovať sladkosť a pridať

Pridaj komentár k receptu: