Rukolový šalát s údeným tuniakom a avokádom

martinis - fotkamartinis, 22. decembra 2013
Rukolový šalát s údeným tuniakom a avokádom
Foto: martinis

Údený tuniak, v našich obchodoch veľká vzácnosť, je zástupcom jednej z najlepšej úpravy rýb - údenia. Výrazná chuť dymu v tejto rybe, korenistá rukola Zobraziť celý popisÚdený tuniak, v našich obchodoch veľká vzácnosť, je zástupcom jednej z najlepšej úpravy rýb - údenia. Výrazná chuť dymu v tejto rybe, korenistá rukola a výborné avokádo sú základom šalátu, ktorý spestruje dressing z jogurtu a citrónovej kôry a šťavy :)

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

25  g (1/4 balenia, opláchnutá a otrasená)
1/2  PL
1  ks (najemno nakrájaná)
1  ks (nakrájané na kocky)
zo 1/4  citróna
1 balenie
Jogurtový dressing:
3  PL
zo  1/4 citróna
1/2  PL




Postup

  1. 1

    Inšpiráciou bol recept z knihy Šaláty na celý rok :) Zo všetkého najskôr otvoríme balenie tuniaka, aby sa pri izbovej teplote naplno rozvinula jeho aróma. Rukolu prepláchneme pod tečúcou vodou, otrasieme a vložíme do misy. Pridáme pol lyžice petržlenovej vňate a jednú jarnú cibuľku, nakrájanú najemno.

  2. 2

    Zrelé avokádo prekrojíme okolo kôstky a "otvoríme" otočením do opačných strán. Vnútro vyberieme lyžicou, nakrájame na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Pridáme k šalátu a údeného tuniaka nakrájame na pásiky. Tie taktiež vmiešame do šalátu a opatrne premiešame, potom naservírujeme na tanier.

    Rukolový šalát s údeným tuniakom a avokádom - obrázok 2
  3. 3

    Dressing pripravíme zmiešaním zhruba troch lyžíc jogurtu, šťavy zo štvrtinky citróna, trochy citrónovej kôry a pol lyžice petržlenovej vňate. Dobre zmiešame a lyžicou naložíme na šalát, ktorý dozdobíme čerstvými bylinkami :)

    Rukolový šalát s údeným tuniakom a avokádom - obrázok 3
  4. 4

    Môj tip : Tuniaka možno nahradiť aj lososom a namiesto citrónovej šťavy použiť pár kvapiek limetky.

  5. 5

    Údeného tuniaka nekúpite len tak každý deň, takže ak sa k niečomu podobnému dostanem, snažím sa príliš nevymýšľať a nechať vyniknúť čistú, prirodzenú chuť ryby. Toto je dnešný výsledok, podtrhnutý exotickým avokádom a osviežujúcim citrusovým dressingom :)

    Rukolový šalát s údeným tuniakom a avokádom - obrázok 5

Diskusia k receptu

paploska
martinis chutný šalátik. tuniaka zoženieš v bille, aj ja ho zbožňujem. teda ja zbožňuje všetko rybacie :-) a tiež s rukolou...
martinis
Vďaka z tip @paploska , pôjdem tam pozrieť a som rdá, že sa Ti recept páči :))
@afataga : to nevadí, však nemusíme sa vždy zhodnúť :) idem Ti hneď opísať k tvojmu receptu ... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia