Rolovaný kysnutý makový koláč fotorecept
Foto: sonulienka
Dnes mi prišiel na chuť tento kysnutý koláčik, ktorý som už dávno chcela vyskúšať.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Suroviny.
-
2
Cesto tradične urobíme - najprv kvások, potom pridávame postupne mlieko, olej, múku, do ktorej si zamiešame soľ a cukor. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť 1 hodinu. Tu som odfotila trochu neskoršie, lebo som zabudla odfotiť hneď po vypracovaní.
-
3
Cesto nakysnuté.
-
4
Cesto si prenesieme na pracovnú dosku, ktorú nemusíme vôbec namúčiť - nelepí sa a rozvaľkáme ho na obdĺžnik.
-
5
Trochu si rozšľaháme bielok.
-
6
Do formy priemer 28 cm si na spodok dáme papier na pečenie.
-
7
Na cesto najprv natrieme našľahaný bielok na to 1 1/2 PL lekvár.
-
8
Teraz príde na rad mak, škoricový cukor, hrozienka a mandle. Tu ale chcem poznamenať, že na obrázku uvidíte veľa maku. Totiž v recepte nebolo uvedené koľko, tak ja som mala zomleté asi 230 g a ako vidíte, je to veľa, preto už v recepte píšem len 150 g. Mak dobre rukami popritláčame na cesto a tu vidieť, že ja som mala veľa maku, a tak sa mi aj trochu horšie pracovalo s ďalšími pásikmi, ale zvládla som to, preto odporúčam menej maku, teda len asi tých 150 g. Cesto ako vidíte na obrázku si nakrájame na asi 5 cm pásiky.
-
9
Prvý pásik si zrolujeme na pracovnej doske a dáme do stredu pripravenej formy.
-
10
No a takto si dookola poprikladáme všetky pásiky. Ostal mi taký maličký, tak som ho položila na vrch. Maslo si rozpustíme a ako máme koláč zrolovaný, tam, kde je mak lyžičkou, nalejeme rozpustené maslo. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 55 - 60 minút. Alebo každá podľa seba, rúru si každá poznáte.
-
11
Upečený.
-
12
Posypala práškovým a vanilkovým cukrom a hotovo.
-
13
Takto vyzerá v reze.
-
14
Na tanieriku.
-
15
Ešte jeden pohľad na hotový posypaný koláčik.
-
16
A už mám kávičku a ideme koštovať.
@Monty469 ďakujem - áno ten nápad sa aj mne páčil preto som ho chcela vyskúšať a oplatilo sa.
Si šikovná ,krásna práca, sladký výsledok.Chvalim.
jednoducho nemajú chybu, robila si sama?