Makový koláč
Rolovaný kysnutý makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Dnes mi prišiel na chuť tento kysnutý koláčik, ktorý som už dávno chcela vyskúšať.
30 minút príprava |
55-60 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny.
- Cesto tradične urobíme - najprv kvások, potom pridávame postupne mlieko, olej, múku, do ktorej si zamiešame soľ a cukor.
Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť 1 hodinu. Tu som odfotila trochu neskoršie, lebo som zabudla odfotiť hneď po vypracovaní.
- Cesto nakysnuté.
- Cesto si prenesieme na pracovnú dosku, ktorú nemusíme vôbec namúčiť - nelepí sa a rozvaľkáme ho na obdĺžnik.
- Trochu si rozšľaháme bielok.
- Do formy priemer 28 cm si na spodok dáme papier na pečenie.
- Na cesto najprv natrieme našľahaný bielok na to 1 1/2 PL lekvár.
- Teraz príde na rad mak, škoricový cukor, hrozienka a mandle.
Tu ale chcem poznamenať, že na obrázku uvidíte veľa maku. Totiž v recepte nebolo uvedené koľko, tak ja som mala zomleté asi 230 g a ako vidíte, je to veľa, preto už v recepte píšem len 150 g. Mak dobre rukami popritláčame na cesto a tu vidieť, že ja som mala veľa maku, a tak sa mi aj trochu horšie pracovalo s ďalšími pásikmi, ale zvládla som to, preto odporúčam menej maku, teda len asi tých 150 g.
Cesto ako vidíte na obrázku si nakrájame na asi 5 cm pásiky.
- Prvý pásik si zrolujeme na pracovnej doske a dáme do stredu pripravenej formy.
- No a takto si dookola poprikladáme všetky pásiky. Ostal mi taký maličký, tak som ho položila na vrch.
Maslo si rozpustíme a ako máme koláč zrolovaný, tam, kde je mak lyžičkou, nalejeme rozpustené maslo.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 55 - 60 minút. Alebo každá podľa seba, rúru si každá poznáte.
- Upečený.
- Posypala práškovým a vanilkovým cukrom a hotovo.
- Takto vyzerá v reze.
- Na tanieriku.
- Ešte jeden pohľad na hotový posypaný koláčik.
- A už mám kávičku a ideme koštovať.