Makový koláč

Rolovaný kysnutý makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Dnes mi prišiel na chuť tento kysnutý koláčik, ktorý som už dávno chcela vyskúšať.

30 minút
príprava
55-60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Suroviny.
  2. Cesto tradične urobíme - najprv kvások, potom pridávame postupne mlieko, olej, múku, do ktorej si zamiešame soľ a cukor. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť 1 hodinu. Tu som odfotila trochu neskoršie, lebo som zabudla odfotiť hneď po vypracovaní.
  3. Cesto nakysnuté.
  4. Cesto si prenesieme na pracovnú dosku, ktorú nemusíme vôbec namúčiť - nelepí sa a rozvaľkáme ho na obdĺžnik.
  5. Trochu si rozšľaháme bielok.
  6. Do formy priemer 28 cm si na spodok dáme papier na pečenie.
  7. Na cesto najprv natrieme našľahaný bielok na to 1 1/2 PL lekvár.
  8. Teraz príde na rad mak, škoricový cukor, hrozienka a mandle. Tu ale chcem poznamenať, že na obrázku uvidíte veľa maku. Totiž v recepte nebolo uvedené koľko, tak ja som mala zomleté asi 230 g a ako vidíte, je to veľa, preto už v recepte píšem len 150 g. Mak dobre rukami popritláčame na cesto a tu vidieť, že ja som mala veľa maku, a tak sa mi aj trochu horšie pracovalo s ďalšími pásikmi, ale zvládla som to, preto odporúčam menej maku, teda len asi tých 150 g. Cesto ako vidíte na obrázku si nakrájame na asi 5 cm pásiky.
  9. Prvý pásik si zrolujeme na pracovnej doske a dáme do stredu pripravenej formy.
  10. No a takto si dookola poprikladáme všetky pásiky. Ostal mi taký maličký, tak som ho položila na vrch. Maslo si rozpustíme a ako máme koláč zrolovaný, tam, kde je mak lyžičkou, nalejeme rozpustené maslo. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 55 - 60 minút. Alebo každá podľa seba, rúru si každá poznáte.
  11. Upečený.
  12. Posypala práškovým a vanilkovým cukrom a hotovo.
  13. Takto vyzerá v reze.
  14. Na tanieriku.
  15. Ešte jeden pohľad na hotový posypaný koláčik.
  16. A už mám kávičku a ideme koštovať.