Rohlíky a žemle zo žltej tekvice fotorecept
Foto: palokuchki
Cesto s tekvicou je jemne a vlacne. Da sa pouzit na rozne sposoby. Tentokrat som z neho urobila zemle, ktore som ozdobila tekvicovymi semienkami Zobraziť celý popisCesto s tekvicou je jemne a vlacne. Da sa pouzit na rozne sposoby. Tentokrat som z neho urobila zemle, ktore som ozdobila tekvicovymi semienkami a rozky plnene skoricou a zazvorom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 šálka |
|
550 g |
|
3 PL |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
150 ml |
|
60 g |
|
Plnka do rožkov: | |
40 g |
|
4 PL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
na potieranie |
|
|
Postup
-
1
Pouzila som tekvicu butternut. Moze sa ale pouzit hocijaka zlta tekvica. Tekvicu som ocistila a uvarila som ju na pare. Uvarenu tekvicu som roztlacila tlacitkom na zemiaky a pridala som ju do misky k muke s cukrom, vajickom, solou a kvasnicami. Maslo som rozpustila vo vlaznej vode a priliala som ho do misky. Mixerom som vsetko spolu vymiesala na vlacne cesto.
-
2
Cesto som dala vykysnut na teple miesto. Vykysnute cesto som premiesila na doske a zase som ho nechala podkysnut. Podkysnute cesto som rozdelila napoly.
-
3
Jednu polovicku cesta som rozdelila na osem casti.
-
4
Kazdy kusok cesta som premiesila a ulozila na plech. Zemle som nechala chvilu nakysnut a potom som ich postlacala.
-
5
Formickou som si oznacila prostriedok.
-
6
Noznicami som ponastrihovala okraje zemli po oznaceny prostriedok.
-
7
Zemle som natrela rozslahanym bielkom a do prostriedku zemli som ulozila tekvicove semienka.
-
8
Zemle som piekla vo vyhriatej rure 180C 35 minut. Upecene zemle som vybrala na mriezku a este raz som ich potrela rozslahanym bielkom.
-
9
Druhu polovicku cesta som rozvalkala a potrela s rozpustenym maslom, skoricou, zazvorom a cukrom. Cesto som prekrojila na 12 casti.
-
10
Nakrajane trojholniky cesta som stocila do tvaru rozkov. Rozky som ulozila na plech a nechala som ich chvilu 5-7 minut podkysnut. Rozky som potom potrela rozpustenym maslo a upiekla som ich vo vyhriatej rure 180C 25 minut.
-
11
Rozky sa este mozu postriekat citronovou polevou. Ja som ich ale teraz urobila jednoduchsie.
Vyskúšam, polovicu na slano, druhú na sladko.
Tekvica čaká na terase :-)
*****
Určite bude u nás častejšie . Škoda, že nedá sa nahrať foto, mám niečo s pc.
@hanelore , tak to si velmi cenim.
Az tu sme zacali ocenovat kvalitu roznych typov tekvic- /doma sme nimi chovali prasiatka-ako sa mali dobre sme pochopili az tu :)/
Casto ich robime ako teple prilohy /pecenu s hnedym cukrom/, alebo aj ako hlavne jedla pecene s mix korenovou zeleninou- je perfect.
Ja pouzivam rozne typy duziny do pecenia tu bezne a zacala som s tym vlastne ked ma poziadali priatelia dia a bezlepkaci o nieco dobre pod zub.
Si sikovna a tvoji stravnici su lucky!
Tam som spomenula ako je dobre pouzit formicku pri nasypavani semienok, aby semienka zostali pekne v prostriedku. @pacik , @mariamka , @ywett , @pacinka , @medovnicek , @honestka , dakujem vam za vase velmi mile komentare. Kazdy jeden ma velmi potasil. @honestka , Hanka, ako je dobre ta tu zase vidiet. Chybala si nam tu. Dufam, ze sa v buducnosti castejsie ozves. U nas je tiez pecena tekvica velmi oblubena. Pecieme ju na slano so zeleninou, ale aj na sladko ako to mam v tomto recepte. varecha.pravda.sk/recepty/tekvica-pecena-s-jablkom-a-s-me...
lh4.googleusercontent.com/Lz0cfAFnEj10GhYi_ZxmAH9J6jMCjyAk_zieiCl...
a "kugluf" na sladko,
lh6.googleusercontent.com/kMwURZ4AULeiIy7uh2FVU5kGt5z98gVXO8wW7jy...
lh5.googleusercontent.com/lYjgttytIlND_kYi3DwO_7DJO3tt5-ll3GxLgNW...
No a dnes som robila vianocku a čokoládovo kokosový pletenec a rovno som do rúry dala piecť aj zvyšok tekvice :-)
Ďakujeme :-)