Rizoto mimóza

dora - fotkadora, 9. marca 2011
Rizoto mimóza
Foto: dora

MDŽ v Taliansku je slávené s omnoho väčšou dôležitosťou ako u nás. Možno preto, že v nás evokuje socializmus a hrebíčky. Myslím, že by Zobraziť celý popisMDŽ v Taliansku je slávené s omnoho väčšou dôležitosťou ako u nás. Možno preto, že v nás evokuje socializmus a hrebíčky. Myslím, že by sme si mali brať príklad z talianov, nakoľko ženy v tento deň nejdú do práce a vyhradia voľno pre seba. Každá žienka dostane žlté kvietky mimózy, ktorá je typická pre „festa della donna“ v Taliansku. Mimóza je poslom jari, pretože kvitne na začiatku marca. Vtipné je, že si taliani dokonca vymysleli aj jedlo, ktoré evokuje tieto kvietky. Je to mimózové rizoto.

2
porcie

Suroviny

120 g
200 g
2 ks
1,5 dcl
1 ks
40 g
0,7 - 1 l




Postup

  1. 1

    Vajcia uvaríme natvrdo. Špargľu varíme cca 10 – 15 min. Po dovarení odrežeme hlavičky, ktoré použijeme na ozdobenie taniera. Nožičky rozmixujeme.

  2. 2

    V panvici na olivovom oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme neopláchnutú ryžu a opražíme ju. Keď je sklovitá, pridáme víno a ryžu dusíme, kým sa víno nevyparí. Následne pridáme špargľovú kašu a horúci vývar tak, aby bol asi 0,5 cm nad hladinou ryže. Za občasného miešania varíme a podľa potreby pridávame stále horúci vývar až kým nie je ryža uvarená domäkka. Medzitým si pripravíme uvarené vajíčka tak, že z nich vyrežeme iba žĺtko.

  3. 3

    V závere, keď už je ryža mäkká, odstavíme ju a primiešame do nej strúhaný parmezán. Rizoto naservírujeme na tanier, ozdobíme odloženými hlavičkami špargle. Pripravené žĺtka prepasírujeme cez lis na cesnak rovno do taniera ku špargli a trošku „rozstrapatíme“, aby vyzerali ako kvietky mimózy. Špargľa sa má tváriť ako stopka :-) Do tohto rizota by mal ísť ešte aj syr (70g) typický pre región Lazio – stracchino, no keďže v našich končinách ho nedostať, vynechala som ho. V procese prípravy by sme ho mali pridať predtým ako odstavíme ryžu z plameňa, nechať ho za stáleho miešania roztopiť v rizote a až potom odstaviť z plameňa.

Diskusia k receptu

julica
Jé, super recept, o rizote zo špargle som ešte nepočula, určite ho pripravím. Ďakujem
lyali
Tento recept vyzerá veľmi lákavo, lahodne. Dala by som si krémové rizoto - aspoň to Tvoje vyzerá byť také. Mňam!
cica2
pekný a zaujimavý receptík, vďaka
cica2
a MDŽ majú v Taliansku krásne slávené:)
bzuky
Velmi dobré aj postup ako sa patrí. Ďakujem
dora
Dakujem velmi pekne za vase slova pochvaly, ci uznania. Velmi sa tesim a vazim si to!
marienka44
@Dora ,odkiaľ mas tie vedomosti o talianskych zvykoch? Pravé rizoto sa pripravuje presne ako Ty. :-)
dora
Marienka, ja mam s Talianskom uzke spojenie, bola som tam nespocetnekrat, zila som tam, moja sestra je takmer napoly talianka, pracujem s talianmi a studovala som ich jazyk a literaturu, takze kuchyna je taky vedlajsi produkt.
Veronika dakujem. Daj vediet ako chutilo, ked vyskusas.