Rizoto mimóza

Autor receptu: dora

MDŽ v Taliansku je slávené s omnoho väčšou dôležitosťou ako u nás. Možno preto, že v nás evokuje socializmus a hrebíčky. Myslím, že by sme si mali brať príklad z talianov, nakoľko ženy v tento deň nejdú do práce a vyhradia voľno pre seba. Každá žienka dostane žlté kvietky mimózy, ktorá je typická pre „festa della donna“ v Taliansku. Mimóza je poslom jari, pretože kvitne na začiatku marca. Vtipné je, že si taliani dokonca vymysleli aj jedlo, ktoré evokuje tieto kvietky. Je to mimózové rizoto.

2
porcie

Postup

  1. Vajcia uvaríme natvrdo. Špargľu varíme cca 10 – 15 min. Po dovarení odrežeme hlavičky, ktoré použijeme na ozdobenie taniera. Nožičky rozmixujeme.
  2. V panvici na olivovom oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme neopláchnutú ryžu a opražíme ju. Keď je sklovitá, pridáme víno a ryžu dusíme, kým sa víno nevyparí. Následne pridáme špargľovú kašu a horúci vývar tak, aby bol asi 0,5 cm nad hladinou ryže. Za občasného miešania varíme a podľa potreby pridávame stále horúci vývar až kým nie je ryža uvarená domäkka. Medzitým si pripravíme uvarené vajíčka tak, že z nich vyrežeme iba žĺtko.
  3. V závere, keď už je ryža mäkká, odstavíme ju a primiešame do nej strúhaný parmezán. Rizoto naservírujeme na tanier, ozdobíme odloženými hlavičkami špargle. Pripravené žĺtka prepasírujeme cez lis na cesnak rovno do taniera ku špargli a trošku „rozstrapatíme“, aby vyzerali ako kvietky mimózy. Špargľa sa má tváriť ako stopka :-) Do tohto rizota by mal ísť ešte aj syr (70g) typický pre región Lazio – stracchino, no keďže v našich končinách ho nedostať, vynechala som ho. V procese prípravy by sme ho mali pridať predtým ako odstavíme ryžu z plameňa, nechať ho za stáleho miešania roztopiť v rizote a až potom odstaviť z plameňa.