Foto: uschi
Kysnuté koláče sa v našej rodine robia často, ako deti sme vyrastali na buchtách a koláčoch, tu je jeden z mojich najobľúbenejších.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
V mlieku rozpustíme 1 lyžičku cukru a rozmrvíme droždie. Vykysnutý kvások pridáme k preosiatej múke a spolu s vajcom, olejom, zvyšným cukrom a štipkou soli vypracujeme hladké, vláčne, nelepivé cesto. Ak je riedke, prisypeme ešte trochu múky, ak je veľmi husté, pridáme trocha mlieka. Cesto necháme prikryté asi 30 minút kysnúť.
-
2
Vykysnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku, krátko spracujeme, vytvoríme bochník a vyvaľkáme ho na veľkosť plechu. Preložíme na tukom vymastený plech, pričom nezabudneme vytvoriť aj asi 2 cm boky. Okraje cesta potrieme rozpusteným maslom a celý vrch cesta pokryjeme prebratými, opláchnutými a odkvapkanými ríbezľami. Nemusíme použiť len červené, môžeme ich zmiešať s bielymi aj čiernymi ríbezľami.
-
3
Z hrubej múky, masla a práškového cukru urobíme posýpku, ktorou celý koláč posypeme. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Upečený koláč posypeme cukrom, nakrájame a podávame.
-
4
Pridávam aj obrázok tvarohovo-jablkového koláča. Nastrúhané čerstvé jablká som zmiešala s tvarohom, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom a trochou citrónovej kôry. Cesto je rovnaké, naň som natrela náplň a posypala posýpkou. Piekla som rovnako ako ríbezľový koláč.
-
5
A tiež jahodový s posýpkou.
Diskusia k receptu