Ríbezľový kysnutý koláč fotorecept

uschi - fotkauschi, 11. júla 2010
Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept)
Foto: uschi

Kysnuté koláče sa v našej rodine robia často, ako deti sme vyrastali na buchtách a koláčoch, tu je jeden z mojich najobľúbenejších.

4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
200 g
1
štipka
50 ml
asi 150 ml
asi 1 PL
20 g
1 kg
Posýpka:
3 PL
4 PL
1-2 PL




Postup

  1. 1

    V mlieku rozpustíme 1 lyžičku cukru a rozmrvíme droždie. Vykysnutý kvások pridáme k preosiatej múke a spolu s vajcom, olejom, zvyšným cukrom a štipkou soli vypracujeme hladké, vláčne, nelepivé cesto. Ak je riedke, prisypeme ešte trochu múky, ak je veľmi husté, pridáme trocha mlieka. Cesto necháme prikryté asi 30 minút kysnúť.

    Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku, krátko spracujeme, vytvoríme bochník a vyvaľkáme ho na veľkosť plechu. Preložíme na tukom vymastený plech, pričom nezabudneme vytvoriť aj asi 2 cm boky. Okraje cesta potrieme rozpusteným maslom a celý vrch cesta pokryjeme prebratými, opláchnutými a odkvapkanými ríbezľami. Nemusíme použiť len červené, môžeme ich zmiešať s bielymi aj čiernymi ríbezľami.

    Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z hrubej múky, masla a práškového cukru urobíme posýpku, ktorou celý koláč posypeme. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Upečený koláč posypeme cukrom, nakrájame a podávame.

    Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridávam aj obrázok tvarohovo-jablkového koláča. Nastrúhané čerstvé jablká som zmiešala s tvarohom, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom a trochou citrónovej kôry. Cesto je rovnaké, naň som natrela náplň a posypala posýpkou. Piekla som rovnako ako ríbezľový koláč.

    Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tiež jahodový s posýpkou.

    Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Uschi, to si robila naraz, všetky tie druhy? A z toho jedného cesta, alebo na každý koláč zvlášť ?
michsamant
sikulka, krasny kolacik, velmi pekne nafotene. ribezle asi nezozeniem, nejaky tip, ake ine ovocie by sa mohlo este pouzit?
evusik
stará dobrá klasika, taký pekávala ešte moja mama.... krásne foto .... veľmi krásne foto :-)
babav
O ribezliach mozem iba snivat,nezozeniem ich ,iba ak spracovane do dzemu.Tie tvoje su krasne @uschi , ako vymalovane a kolacik z nich iste chutny ,pikantny!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Vždy sa tešíme na kysnuté koláče. Super.
uschi
Recept na cesto je na jeden väčší plech, keď robím kysnuté koláče, robím hneď na 3 plechy, najradšej každý iný. Vymiesim cesto skoro z kila múky a rozdelím na 3 časti. Miesto ríbezlí používam marhule, višne, čerešne, slivky, plátky jabĺk, alebo strúhané jablká, alebo cesto potriem džemom a potom vymiešaným tvarohom. Na koláč sa dá dať skoro všetko ovocie. Rada ovocie miešam, napríklad slivky a marhule..., občas pre zmenu robím roládu s pudingom a ovocím, alebo orechami, alebo malé koláčiky s pudingom a broskyňami.
jerica
U nás sú tieto kysnuté osúchy tiež v kurze. Tiež niečo nové ,dobrý nápad, spraviť hneď na viac plechov s rôznym ovocím.
tetuska
moja mama robieva taký kysnutý s posýpkou, vynikajúci je aj so slivkami, s rebarborou ...
zamagurcanka
Akurat zbieram v zahrade ribezle,tak mi tento recept padol ako uliaty.Taky isty robim aj s rebarborou,lebo mi rastie,ze neviem co s nou.
marika33
mnammmmm, zbožnujem taketo kolače , na leto kysle, super , už ho mam v mojej kucharke ,dakujem
alzbetka2
koláčik vyzerá super, aj ja robievam, ale slivkový. ja osobne ríbezle nemusím a tento rok sa nám urodilo ozaj veľa. zaujal ma aj ten tvarohovo-jablkový, ten vyskúšam, dík za tip.
cica2
tie koláče vyzerajú úžasne, krásne fotky!...kk:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia