Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept)

Autor receptu: uschi

Kysnuté koláče sa v našej rodine robia často, ako deti sme vyrastali na buchtách a koláčoch, tu je jeden z mojich najobľúbenejších.

4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V mlieku rozpustíme 1 lyžičku cukru a rozmrvíme droždie. Vykysnutý kvások pridáme k preosiatej múke a spolu s vajcom, olejom, zvyšným cukrom a štipkou soli vypracujeme hladké, vláčne, nelepivé cesto. Ak je riedke, prisypeme ešte trochu múky, ak je veľmi husté, pridáme trocha mlieka. Cesto necháme prikryté asi 30 minút kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku, krátko spracujeme, vytvoríme bochník a vyvaľkáme ho na veľkosť plechu. Preložíme na tukom vymastený plech, pričom nezabudneme vytvoriť aj asi 2 cm boky. Okraje cesta potrieme rozpusteným maslom a celý vrch cesta pokryjeme prebratými, opláchnutými a odkvapkanými ríbezľami. Nemusíme použiť len červené, môžeme ich zmiešať s bielymi aj čiernymi ríbezľami.
  3. Z hrubej múky, masla a práškového cukru urobíme posýpku, ktorou celý koláč posypeme. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Upečený koláč posypeme cukrom, nakrájame a podávame.
  4. Pridávam aj obrázok tvarohovo-jablkového koláča. Nastrúhané čerstvé jablká som zmiešala s tvarohom, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom a trochou citrónovej kôry. Cesto je rovnaké, naň som natrela náplň a posypala posýpkou. Piekla som rovnako ako ríbezľový koláč.
  5. A tiež jahodový s posýpkou.