Foto: pacik
Toto jedlo pod takýmto názvom varievala moja babka, mama a teraz varím ja.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kapustu zbavíme nepekných listov a pokrájame.
-
2
Vo väčšom kastróli roztopíme maslo, asi 125 g a na ňom orestujeme kapustu. Posolíme a pod pokrievkou necháme dusiť. Neprilievame vodu! Občas premiešame.
-
3
Keď kapusta čiastočne zmäkne, kastról poodkryjeme a za občasného premiešania ďalej dusíme za súčasného odparovania vydusenej vody.
-
4
Keď kapusta zmäkne, kastról odkryjeme, zvýšime teplotu pod ním a teraz už za výdatnejšieho miešania smažíme. Miešanie nepodceňovať, aby kapusta neprihorela. Musí sa usmažiť do peknej zlatavej farby. Pri smažení získa sladkastú chuť.
-
5
Medzitým si uvaríme široké rezance, zmiešame s usmaženou kapustou, podľa potreby a chuti ešte môžeme pridať roztopené maslo a soľ, naložíme na tanier a vychutnávame. Aspoň my doma určite, až po dno kastróla. Možno, že zachutí aj vám.
A taký tanier používam najradšej, len môj má iné kvietky. Ešte niekoľko mám, sú staršie ako ja a tak si ich šanujem.