Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. júna 2015
Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Bravčová pečeň sa pripravuje často restovaním, , každý má svoj obľúbený spôsob, u nás doma ju robievam na madarský spôsob, ktorý je odlišný v postupe, obsahuje veľa papriky, je ľahko pikantná a nikdy sa nezahusťuje múkou, má málo šťavy, má výraznú paprikovo - cibuľovú chuť, ide o mimoriadne obľúbenú pochúťku madarskej kuchyne, príprava je rýchla a jednoduchá,recept pridávam pre milovníkov jedál z pečene.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

600 g
1 ks veľká
3 PL domáca (alebo olej)
1 PL kvalitná mletá (alebo iná kval.)
1 ČL kvalitná mletá
podľa chuti čerstvo mleté
podľa chuti drvená sušená
podľa chuti
cca 100 ml horúca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umytú osušenú bravčovú pečeň som pokrájala na malé prúžky,...

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na rozohriatej domácej bravčovej masti som orestovala cibuľu pokrájanú na jemno takmer do hneda,...

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ....na cibuli som sprudka orestovala bravčovú pečeň za stáleho miešania, pričom sa z jej povrchu uvoľňujú drobné omrvinky pečene ktoré spolu s cibuľou prirodzeným spôsobom zahustia šťavu, nikdy sa nezahusťuje múkou, ...

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ked bola pečeň orestovaná, okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením, premiešala som,...

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som len asi dve štipky majoránky, nesmie sa jej dať viac, aby sa neuvoľnila jej nepríjemná horká a nakyslá chuť,znovu som premiešala,

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...hrniec s pečeňou som stiahla z ohňa, pridala som obe papriky, nechala som ich úplne rozpustiť v tuku, vrátila späť nad plameň a za usilovného poctivého stáleho miešania som pečeň restovala chvíľu v tomto paprikovo - cibuľovom základe, týmto sa pečeň výrazne ochutí paprikou i cibuľou, treba dávať pozor, aby sa paprika nepripálila,...

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pečeň som nesolila, aby nestvrdla, podliala som cca 100 ml vriacej vody, prikryla pokrievkou a dusila na strednom plameni do mäkka asi 10 minút, nie dlhšie, aby pečeň nestvrdla,...

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ked je pečeň hotová, šťavy má byť málo, v podstate je vydusená takmer až na tuk, nemá byť hustá, v žiadnom prípade sa nezahusťuje múkou,...

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...horúcu pečeň som osolila až na tanieri a podávala s dusenou ryžou, vhodné sú aj varené zemiaky, zemiaková kaša alebo len krajec čerstvo upečeného domáceho chleba,...

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...ide o rýchlu a jednoduchú prípravu pečene, šťava je prirodzene zahustená cibuľou a drobnými omrvinkami z pečene, ktoré sa uvoľnili z jej povrchu pri restovaní, pečeň má výraznú paprikovo - cibuľovú chuť, je to ľahko pikantná a mimoriadne obľúbená pochúťka madarskej kuchyne, skúste pečeň raz pripraviť týmto spôsobom, recept vrelo odporúčam do priazne milovníkov jedál z pečene.

    Restovaná bravčová pečeň na maďarský spôsob (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
Aj ja robím presne takto, i keď som slovenska ako repa a maďarskú kuchyňu poznám iba zbežne. Ale ja pridávam zabíjačkové korenie, to obsahuje tiež majorán. Narobila si mi chute, ale bohužiaľ vnútornosti nesmiem.
To nie je restovaná,ale dusená pečeň.Restovaná sa nikdy nepodlieva vodou.Pečeň sa preloží na tanier,do výpeku sa prileje 1-2PL vývaru (príp.vody),trošku soli ,nechá prevrieť a zaleje sa pečeň.Majoránka sa dáva až na konci,ona horkne tepelnou úpravou (nie množstvom).Dávam aj rascu a štipku granulovaného cesnaku.
Ak to nedáš do kuchty, tak sa tá šťava naozaj vydusí. Tá pokrievka nie je vzduchotesná. Dobre, beriem, restovaná nie je dusená, ale faktom je, že sú oblasti, kde sa pečeň robí takto a naozaj Ti ju odporúčam vyskúšať ... aj s tými 3 PL masti. Na 600 g pečene to vôbec nie je veľa.
Presne takto tiež robíme tento pečienkový guľáš, pridáme aj feferóny a majorán dáme až keď odstavíme zo sporáka, lebo keď skôr tak je to horké. Pozor na to.
je tu viac receptov na restovanú pečeň, kde sa pridáva majoránka skôr a veľa, podlieva sa podstatne väčším množstvom vody, dokonca je tam dosť múky, nikto pod týmito receptami nemal žiadne výhrady, len tu má každý pripomienku.
ide o to, že majoránka je horká vo väčšom množstve. dlhým varením a státím, tu je správne použitá.
podľa môjho názoru je to super recept
dávam 5*
UPRAVENÉ REDAKCIOU Zaujimavy recept.
Pusta, takto to robim aj ja, bez muky, ale z kuracich pecienok, moja rodina bravcovu pecen nechce. davam na koniec strucik cesnaku. no a teraz vyskusam aj majoranku. diky za recept!
Recept sa mi paci.Podla mna na 600g pecene tie 3 pl masti nie je bvela.Pecenabsorbuje mast,inac je sucha.Ja by som ju tak dlho nepripravovala,lebo dlhym varenim pecen tuhne a majoran davam az ked vypnem sporak.5*
porcia na fotke vyzerá lákavo, pečeň mám rada aj so šťavou takto, aj restovanú, vtedy nepodlievam. Bez majoránky si ju neviem predstaviť, ale dávam ju až po vypnutí. Každému ako chutí.
ja teda používam majoránku tam kde sa hodí v dosť veľkých množstvách, akéže štipky, polievkové lyžice! Taká držkovica alebo guláš si pýta majoránku. Nikdy v mojej kuchárskej praxi som nemala jedlo horké od majoránky, je fakt, že ju dávam až ku koncu varenia. Ja ju pridávam na záver aj do kuracieho paprikáša, tak čajovú lyžičku - dve na hrniec.
Výborný recept a dobre spracovaný ! Aj Ja, ako tiginka, dávam veľa majoránky ku koncu varenia a môžem len potvrdiť, že mi nikdy jedlo nezhorklo ! Pusta, za tento recept si zaslúžiš 5*.
Tak ako všetci, majoránka nakoniec, ale to už viete......len ja som bravčovú pečeň málo skúšala, je nahorklá, tvrdšia ako hovädzia, možno veriť nebudete, ako vidím, málokto robí hovädziu, ale keď som ešte pracovala v istom podniku, vždy, keď mali hov. pečeň, všetky sme si ju kupovali, len jedna nie, ale keď nás videla, skúsila a uznala, že je lepšia ako tá bravčová. Jediné mínus je, že treba z nej stiahnuť vrchnú blanku. Inak, pečeň robievam aj podusenú so šťavou aj restovanú - nachytro opečenú ako minútku, práve teraz som kúpila, ale kuracie, muž chcel, tak spravím tie.
evanaaa,hovadziu pecen skus namocit najprv do octu,nechat postat,potom mozes umyt,uvidis aka bude jemnucka,ja ju peciem vacsie kusy ako rezne a tiez aj telaciu,ale tu nemocim v octe.bravcovu som neskusala.
evanaaa, aj ja robím hovädziu, skutočne je mäkšia ako bravčová, málo kto tomu verí, ale, je to tak...hlavne je rýchle hotová...
@jozka2 , skúsim, ako radíš, ale tú vrchnú blanku aj tak treba stiahnuť, nie? No, teší ma, že sa aj tebe viac páči hovädzia, ak je z mladšieho kusa, je skoro ako teľacia, už som takú mala, nedá sa k bravčovej prirovnať, ale mnohí to nevedia, alebo ak, a nepáči sa im, tak asi mali zo starého hoväda pečeň :)
Je to výborné jedlo, aj z hovädzej, bravčovej či kuracej pečene. Ale najlepšia je asi teľacia, len je problém ju zohnať. Pridal by som trošku čili, mám rád jemne pálivé...

Pridaj komentár k receptu: