Ražniči Paľa Konôpku

ipo - fotkaipo, 16. mája 2010
Ražniči Paľa Konôpku
Foto: ipo

Tento recept ma naučil môj dobrý priateľ a odvtedy je jedným z našich obľúbených. Neviem prečo je názov Ražniči, ale zachoval som ho. Je Zobraziť celý popisTento recept ma naučil môj dobrý priateľ a odvtedy je jedným z našich obľúbených. Neviem prečo je názov Ražniči, ale zachoval som ho. Je vynikajúci robený v prírode na ohni, ale aj doma na šporáku. Hlavne je veľmi variabilný a každý si ho môže uspôsobiť podľa svojich chutí a fantázie

8
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
400-500 g
300 g
100 g
300 g
5-8 strúčikov
1-2 lyžice




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na dlhšie rezance, zmiešame so všetkými koreninami - mleté korenie, soľ, grilovacie korenie, vegeta, nadrobno pomletý cesnak, drvená rasca, mletý zázvor, šalvia, tymian, marinka (komu rastie na záhrade) a med, všetko podľa svojej chuti na 1 kg mäsa. Dobre premiešame a necháme stáť minimálne 2 hod, najlepšie 1 deň.

  2. 2

    Slaninu (šunku) nakrájame na malé kocky, šampiňóny na tenké plátky, olivy na kolieska. Liatinovú panvicu, alebo wok rozpálime na ohni a pridáme slaninku, opražíme ju; pridáme olivy a šampiňóny a chvíľu ich spolu popražíme. Nastrúhame tvrdý údený syr - odporúčam ovčí.

  3. 3

    Potom pridáme naložené mäsko a opečieme na silnom ohni, miešame, aby sa opieklo zo všetkých strán. Zložíme z ohňa pridáme nastrúhaný syr a dobre vymiešme, aby sa ražniči obalilo syrom. Podávame pri ohni s chlebom, doma s ryžou.

  4. 4

    Odporúčam k jedlu urobiť domáce tzatziky - nastrúhame uhorku aj so šupkou, posolíme, necháme postáť a vytlačíme šťavu, pridáme kyslú smotanu, čerstvý (mrazený) kôpor a trochu cesnaku.

Diskusia k receptu

egreska
jéééééj,my mame presne tuto istu panvicu na ohen,cele leto na nej robíme všeliake dobroty..vyskušame aj tento tvoj receptík ..
hanina
Vyskúšam. Mám rada jedlá, ktoré si môžem pripraviť vopred. Vďaka.
cistinka
výborný nápad....podobnú panvicu mám aj ja....a myslím že ten recept je fajn...zaujímavý je tam nakoniec ten syr, to musím vyskúšať
zitar
A kde ste tú panvicu zohnali? Ono sa to asi v bežnom obchode nedá, či áno?
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Čo šikovnejší si kedysi podobné panvice robili z poľnohospodárskych diskov, s ktorými sa diskovali polia :), teraz sa to už ťažko dá zohnať, sem tam to niekto urobí na zákazku. Je to vhodné na akékoľvek grilovanie, restovanie, opekanie ...
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Panvica aj recept sú dobré aj preto, že tak ako sa to urobí to položíme na stôl, všetci sa zŕkneme okolo a snažíme sa uchytiť si čo najviac :) Je to nakoniec taká menšia spoločenská zábava.
hannah22
inšpiratívne a dobrý receptík , už len aby bolo počasie a príležitosť ... :))
zitar
Ipo, šikovnejší mali voľakedy aj kotlíky na guláš, ktoré sa v obchode nedali veľmi kúpiť, len získať od niekoho, kto robil v jednej zlievárni.
Boli väčšie a vydržali 100 rokov
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Nuž áno, je potrebné byť šikovný, alebo mať dobrých kamarátov :)
cinkla
Dnes sa tato obrovska tazka liatinova panvica vola jednoducho wok a da sa kupit bezne. Tiez ju mám rada. A ten recept vyskusam - cosi podobne robim a mame to radi, takze super obmena. Dakujem.
sracz
Všetko podľa mojich chutí - jedlo, popis receptúry, dobrý človek, zábava a všetko okolo. Určite uvarím, ochutnám a zjem. Kotlíky a panvice kúpite ma "ócskapijaczi v Sátoralyaújhely" = na trhu, ktorý je (pevne verím, že podnes) iba niekoľko sto metrov za mostíkom v Slovenskom Novom Meste (autá si môžete zaparkovať ešte na našej strane); alebo sa doveziete na parkovisko trhoviska cez hraničný prechod a cez malebné "mestečko".
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Ak ste niekto na facebooku odporúčam Irenkine dobrôtky - veľmi dobré recepty, také naše slovenské
tori111222
natrafila som na tento receptík až teraz, no ako sa ohreje vonku, hneď odskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia