Ražniči Paľa Konôpku

Autor receptu: ipo

Tento recept ma naučil môj dobrý priateľ a odvtedy je jedným z našich obľúbených. Neviem prečo je názov Ražniči, ale zachoval som ho. Je vynikajúci robený v prírode na ohni, ale aj doma na šporáku. Hlavne je veľmi variabilný a každý si ho môže uspôsobiť podľa svojich chutí a fantázie

8
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso nakrájame na dlhšie rezance, zmiešame so všetkými koreninami - mleté korenie, soľ, grilovacie korenie, vegeta, nadrobno pomletý cesnak, drvená rasca, mletý zázvor, šalvia, tymian, marinka (komu rastie na záhrade) a med, všetko podľa svojej chuti na 1 kg mäsa. Dobre premiešame a necháme stáť minimálne 2 hod, najlepšie 1 deň.
  2. Slaninu (šunku) nakrájame na malé kocky, šampiňóny na tenké plátky, olivy na kolieska. Liatinovú panvicu, alebo wok rozpálime na ohni a pridáme slaninku, opražíme ju; pridáme olivy a šampiňóny a chvíľu ich spolu popražíme. Nastrúhame tvrdý údený syr - odporúčam ovčí.
  3. Potom pridáme naložené mäsko a opečieme na silnom ohni, miešame, aby sa opieklo zo všetkých strán. Zložíme z ohňa pridáme nastrúhaný syr a dobre vymiešme, aby sa ražniči obalilo syrom. Podávame pri ohni s chlebom, doma s ryžou.
  4. Odporúčam k jedlu urobiť domáce tzatziky - nastrúhame uhorku aj so šupkou, posolíme, necháme postáť a vytlačíme šťavu, pridáme kyslú smotanu, čerstvý (mrazený) kôpor a trochu cesnaku.