Raňajkové bravčovinky s caesar šalátom fotorecept
Foto: sracz
Výborné domáce fašírky vedeli vyčarovať u nás doma v Košiciach pod Šibenou horou aj naše dobré múdre víly presladké, mamka i babička. Nevedeli sme Zobraziť celý popisVýborné domáce fašírky vedeli vyčarovať u nás doma v Košiciach pod Šibenou horou aj naše dobré múdre víly presladké, mamka i babička. Nevedeli sme sa ich s bratom Imim a s kamarátom Ďusi od susedov Kováčovcov dojesť. Ďuskovi rodičia družne nažívali a spoločne sa podieľali aj na domácich prácach, ale odkedy Ďulabáči pomlel s mäsom aj kúsok prsta Margitnéni, ich syn jedol fašírky zásadne len u nás. Ja som ich inovoval do podoby sendviča v kukuričnej mafine s majonézou a s mojim obľúbeným šalátom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 - 600 g |
|
2 KL |
|
1 ML |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
3 - 4 PL (slnečnicový, kukuričný) |
|
Miešaný zeleninový šalát: | |
500 - 600 ml |
|
250 - 333 ml |
|
120 - 150 ml |
|
2 - 3 PL |
|
6 ks |
|
Postup
-
1
ingrediencie pripravené na bravčovinky (fašírky, bravčové placky, či hamburger_y),
-
2
som poukladal do pomocnej misy, čistou rukou ich dôkladne, ale jemne, zmiešal a
-
3
vytvaroval z nich šesť porcií
-
4
ktoré som opiekol na horúcom oleji,
-
5
obojstranne po 3÷4´, než získali pôvabnú červeno_hnedú farbu
-
6
príprava čerstvého šalátu je naozaj jednoduchá, no jeho výsledný chuťový efekt stojí za to! Zostava je variabilná, záleží iba na tom, čo máte práve po ruke, prípadne na čo Vás navádzajú Vaše „šmaky”. Ja som dnes skombinoval pokrájaný čerstvý „Roma” šalát, červenú cibuľu a „baby” špenát s caesar dressing_om, ktorý som kúpil už hotový. Ale často si ho pripravujem podľa mojej receptúry: na dno misy z jenského skla dám zo dve-tri ančovičky, na jemno pretlačený strúčik (dva) cesnaku, pridám ku nim dva žĺtky z čerstvých vajíčok a miešajúc, po kvapkách 3÷4 PL slnnečnicového (alebo kukuričného, či sójového) oleja, až mi vznikne hladká majonéza, do ktorej dám 2÷3 PL kociek syra s modrou kultúrnou plesňou (napr. Niva), PL plnotučnej „Liptov” horčice, kopcovitú PL parmezánu v prášku, domiešam a napokon dochutím bielym vínom, citrónovou šťavou (alebo jablčným octom), ak je zálievka hustá zriedim ju minerálnou vodou a podľa potreby dochutím soľou * prípadnému dochuteniu podľa vlastných chutí sa medze nekladú *
-
7
hotové bravčovinkové „placky” som nechal odkvapkať a
-
8
dokončil som aj miešaný šalát so zálievkou, ktorý som
-
9
skompletoval s „plackami” do mafín z kukuričnej múky a strúhaného tvrdšieho syra; každú som rozkrojil, na spodnú časť rozložil pripravený šalát,
-
10
upečenú bravčovú placku,
-
11
hornú polovicu mafiny som potrel zvyškom zálievky (Caesar dressing_u), ak z nej neostalo, uspokojím sa aj s čistou majonézou, ale mám odchutnané, že aj čistá plnotučná liptovská horčica pôsobí na jazyku naozaj príjemne,
-
12
na „fašírku” ešte šalát,
-
13
„zadekľovať” hornou časťou mafiny so zálievkou, ozdobiť, odfotiť a hotovo!
-
14
@Zinnajdha, 38 ročná žena z mojich milovaných rodných KE, mi vo svojom poslednom „komente“ jemne naznačila, že som nepridal fotku kvetinky. Tak sa pokúsim opraviť svoj netaktný „ganč“ a pretože aj ona patrí medzi moje virtuálne dcérenky a ako takú ju veľmi ľúbim, tak špeciálne pre ňu obrázok mojej februárovej „šipar“ ružičky!
Diskusia k receptu