Quiche po slovensky s bryndzou

staja - fotkastaja, 12. mája 2013
Quiche po slovensky s bryndzou
Foto: staja

Mám rada aj zeleninové jedlá a vďaka Vareche som svoj obľúbený recept vylepšila. Robievala som ho z podľa osvedčeného receptu z bielej múky, ale Frezia68 ma inšpirovala a a vyskúšala som podľa nej. Keď som ponúkala prvýkrát svojej vnučke na obed slaný koláč, povedala, že nemá rada slané koláče, len sladké. Ale zmenila názor.

4-5
porcie
30 minút
príprava
10+30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
40 g
125 g
1/2 ČL
3-5 PL
Plnka:
1 ks stredne veľká
200 g
150-200 g
2 ks
1-2 hrsť na hrubo

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto som veľmi rýchlo a bez námahy urobila pomocou kuchynského robota: nastrúhala som do misy, v ktorej sa malo vypracovávať, studené maslo, na to som preosiala obe múky a soľ a nechala som to rozmiešať. Keď pripomínalo suchú mrveničku, pridala som postupne po lyžiciach studenú vodu (podľa druhu múky 3-5 PL - keď sa mi to zdalo ešte veľmi suché). Masa trochu stmavla, takže som odstavila techniku a rukou som krátko premiesila cesto. Malo by byť pevné, skôr tuhé. Zabalila som ho do fólie a uložila do chladničky na cca 1 hod. Môžeme ho pripraviť aj večer a ráno nechať trochu nabrať izbovú teplotu.

  2. 2

    Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky, zľahka povaríme v vode - hlavne tú tvrdšiu časť - cca 5 min. Po vychladnutí nakrájame na menšie kúsky. Pripravíme si plnku: bryndzu rozriedime smotanou, pridáme 2 rozšľahané vajcia - solíme opatrne, podľa slanosti bryndze. Rúru predhrejeme na 200 C. Cesto vyberieme z chladničky a podľa veľkosti formy rozgúľame, aby boli vystlané aj boky. Vložíme do formy, ktorú netreba mastiť - ja mám keramickú. Cesto na dne formy popicháme nahusto vidličkou a vložíme do rúry na spodnú mriežku na 10 min. Dobré je, že cesto netreba ničím vo forme zaťažiť, nespadne.

  3. 3

    Po predpečení cesto vyberieme a posypeme ho jemno sekanými alebo hrubo pomletými orechani, na to rozložíme po celej ploche pokrájanú brokolicu a jemne zatlačíme rukou. Zalejeme bryndzovou plnkou a dáme opäť na spodnú mriežku na 180 stupňov na 30 minút upiecť. Po vytiahnutí z rúry ešte horúci koláč posypeme znovu orechami. Necháme chvíľu odstáť a môžeme krájať. Tie orechy vrelo doporučujem, je ich tam cítiť a dodajú výbornú chuť. Inak tá zelená dekorácia na tanieri je medvedí cesnak z poslednej tohtoročnej úrody. Skúšala som aj iné plnky - brokolicovú ako mala v rcp. Frezia68, alebo pórovú s balkánskym syrom, ktorý som pokrájala alebo nahrubo nastrúhala. Keď nedávam bryndzu, tak zalievam lahôdkovou smotanou a pridávam 3 celé vajcia. Môžeme tam pridať aj na nakrájanú oravskú slaninku - podľa chuti. Nespracovala som to ako fotorecept, lebo bojujem ešte stále s mojím novým NB a programom na fotky, ktoré mi nejdú pridávať, ako by som si predstavovala. Ale som tvrdohlavá, nevzdávam sa a vďaka priateľským varecháčkam - zdravím @mariamka, - je dnes na svete recept aj s fotkami.

    Quiche po slovensky s bryndzou - obrázok 3

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Fííííha? To už každý sa chce zdravo stravovať? Niekedy vyskúšam aj s tými orechami ,ale idem popozerať aj sladké,lebo sú tu zasa torty lákavé :-)))
Dnes som koláčik robila, bol, hovorím bol výborný, kúsok som dala jednej i druhej susedke, večer prišiel i synátor, proste všetci ho chválili, ďakujem zaň! :-)))
@mimikett , teší ma, že recept ťa oslovil a bola si spokojná. Ďakujem. To špaldové celozrnné cesto je naozaj veľmi dobré a plnka sa dá spraviť podľa chuti a ročného obdobia. Tiež sa chystám robiť bryndzovú a použijem aj medvedí cesnak, čo sme nazbierali.

Pridaj komentár k receptu: