Púpavový med

mitzy - fotkamitzy, 22. mája 2017
Púpavový med
Foto: mitzy

Urobte si, kým púpavu neodfúkne;)

Suroviny

4 plné priehrštia
1 l
1 kg




Postup

  1. 1

    Kvety púpavy umyjeme a povaríme v litri vody. Hneď po zovretí odstavíme z platničky. Cez noc necháme stáť.

  2. 2

    Na druhý deň kvety precedíme a vyžmýkame cez sitko a zahrievame v hrnci. Pridáme trstinový cukor. Mierne zahrievame, aby nevrelo, ale aby sa odparovala voda. Odparujeme do zhustnutia.

  3. 3

    Až máme konzistenciu medu, horúci med plníme do vysterilizivaných pohárikov a uzavrieme vyvareným viečkom. Horúce poháriky prevrátime na 10 minút hore dnom.

  4. 4

    Med je chutný a zdravý.

Diskusia k receptu

haji
Medík vypadá dobře a určitě je výborný, vidím, že máš široké spektrum záběru surovin. Mávám!
2x haji a mitzy
mitzy
@Haji (23.5.2017 10:35) je to dobrota z prírody :)
@Abdul samozrejme, med od včiel kupujeme tiež, podporujeme včelárstvo a ja som veľmi za to, aby včely zbytočne neumierali kvôli postrekom a posypom a budem veľmi rada, keď sa presadí stop pesticídom a pôjdeme ako moderná krajina vpred ekologickým myslením a nie ako hlupáci proti včelám. Ale tento púpavový med je taká jarná dobrota, skôr radosť a púpavy sú zdravé kvietky - ktoré sa tiež kynožia vo veľkom - lebo zelený trávnik... pritom príroda nám nadeľuje vždy to, čo potrebujeme v správnom čase. Koreň púpavy je tiež dobré jesť... :)
kecemis
Myslim, ze vela z nas si toto pameta z mladsich liet. Aspon teda ja ano, ked to robievala moja mamina. A vsetci to v tych casoch volali medom. A nikomu to neprekazalo. Pekne si sa pohrala. A je skutocne vyborny.
2x haji a radost
mitzy
@Abdul (25.5.2017 12:57)
Ak mi postneš fotku, ako stojíš s transparentom na jarmoku pred stánkom s tureckým medom, že to nie je med ale omyl, pouvažujem možno nad zmenou slova "med" :)
@Afi rada by som to nazvala sirup, ale budem za rebelku :)
@Kecemis VĎAKA :) Presne tak -túto púpavu varili naše hippies maminy! A určite aj retro babičky :) a volali to med.