Foto: mitzy
Urobte si, kým púpavu neodfúkne;)
Postup
-
1
Kvety púpavy umyjeme a povaríme v litri vody. Hneď po zovretí odstavíme z platničky. Cez noc necháme stáť.
- 2
Na druhý deň kvety precedíme a vyžmýkame cez sitko a zahrievame v hrnci. Pridáme trstinový cukor. Mierne zahrievame, aby nevrelo, ale aby sa odparovala voda. Odparujeme do zhustnutia.
- 3
Až máme konzistenciu medu, horúci med plníme do vysterilizivaných pohárikov a uzavrieme vyvareným viečkom. Horúce poháriky prevrátime na 10 minút hore dnom.
- 4
Med je chutný a zdravý.
Tiež med:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Abdul samozrejme, med od včiel kupujeme tiež, podporujeme včelárstvo a ja som veľmi za to, aby včely zbytočne neumierali kvôli postrekom a posypom a budem veľmi rada, keď sa presadí stop pesticídom a pôjdeme ako moderná krajina vpred ekologickým myslením a nie ako hlupáci proti včelám. Ale tento púpavový med je taká jarná dobrota, skôr radosť a púpavy sú zdravé kvietky - ktoré sa tiež kynožia vo veľkom - lebo zelený trávnik... pritom príroda nám nadeľuje vždy to, čo potrebujeme v správnom čase. Koreň púpavy je tiež dobré jesť... :)
Názývať toto medom je ozaj veľký omyl.
Ak mi postneš fotku, ako stojíš s transparentom na jarmoku pred stánkom s tureckým medom, že to nie je med ale omyl, pouvažujem možno nad zmenou slova "med" :)
@Afi rada by som to nazvala sirup, ale budem za rebelku :)
@Kecemis VĎAKA :) Presne tak -túto púpavu varili naše hippies maminy! A určite aj retro babičky :) a volali to med.