Foto: safran
Pred prvým kosením trávnika sa žiadalo akosi zmysluplne využiť púpavové listy a sedmikráskové kvietky :-) Myslím, že taký recept tu nie je, aspoň som Zobraziť celý popisPred prvým kosením trávnika sa žiadalo akosi zmysluplne využiť púpavové listy a sedmikráskové kvietky :-) Myslím, že taký recept tu nie je, aspoň som ho nenašla. Ide o ájurvédsky recept, typicky jarný. Horčiny, obsiahnuté v púpave, sú pre pečeň po zimných sýtych a ťažkých jedlách liek a tí, čo radi skloňujú slovíčko detox, si tiež prídu na svoje.
porcia
príprava
Suroviny
1 hrsť |
|
1-2 PL |
|
1 ako spepačie vajce |
|
1 strúčik menší |
|
na hrot okrúhleho noža |
|
1 čl |
|
2 štipky |
|
|
|
pár kvapiek |
|
Postup
-
1
Za otvorenú hrsť púpavových listov vložíme do slanej teplej vody, vraj sú potom menej horké. Moje trocha horské boli, ale mi to nevadilo, ide o zdravie a pečeň po zimných sýtych a mastnejších jedlách.
- 2
Medzitým si ošúpeme malú cibuľku, nie väčšiu ako slepačie vajíčko, 1 strúčik cesnaku. Na 1-2 PL kvalitného slnečnicového oleja osmažíme polkružnice červenej cibuľky, hneď osolíme himalájskou soľou, keď je do sklovita, pridáme plátky cesnaku a rovno prisypeme aj mletú škoricu. Vypneme zdroj tepla, cesnak a škorica sa budú škvariť v teple z rozhorúčenej panvice. Necháme trocha vychladnúť do teploty na konzumáciu a nech to listy nepoškodí.
- 3
Púpavové listy vyberieme, osušíme a prelejeme výpekom z cibule, cesnaku a škorice. Na tanieri celkom jemne pokvapkáme (existuje taký sersám, čo vložíte do citróna a robí spray, ale nemám) citrónovou šťavou. Chcela som ochutnať originálny recept, po odskúšaní by som ho nezaradila medzi predjedlá ani šaláty, ale ako kondiment ku vhodnému jedlu rozhodne! Na fotke je s plátkom bosniaku :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mariamka, sersám je tiež izígmondom, ale najlepšie zrozumeteľné po slovensky chceš? "oné":-)
tie kvety sedmikrásky celý kondiment dekoračne krásne vyzdvihnú. majú aj nejakú chuť? ak áno, k čomu by si ju prirovnala? iste sú vhodné ako jedlé kvety i do šalátov :-)
aké iné jedlé kvety ešte používaš?
dressing super - horko-kyslo-slaná chuť, to môžem :-)
toto som ešte neskúšala, ale pri prvej príležitosti iste spravím.
*****
@ampara , naozaj neviem, či to funguje, keďže nemám, ale považovala by som za skvelé, rovnako, ako som sa tešila z oleja v spreji či octu na letné šaláty,
@pusta , ja ich vlastne nejem, aj keď jedlé sú, nespomeniem si na všetky kvety, ktoré som už jedla... ale pridám link, možno poteší aj ostatných slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled...
ale najväčší a najkrajší bola kapucínka :-)
@svedka , odpoveď je vyššie, nejako ma sedmikráska na chuť neláka, ale kvôli vám obom jednu dneska požujem, aby som vedela fundovane odpovedať :-) pridávam ju na dekoráciu
dakujem ti veľmi pekne :-)
p.s. tento tvoj receptík sa veľmi páči aj moshemu :-)
dakujem ti veľmi pekne :-)
p.s. tento tvoj receptík sa veľmi páči aj moshemu :-)
pekne ťa pozdravuje :-)))
@marianne budem zvedavá na spätnú väzbu
www.2012rok.sk/wp/strava-a-ocista/10030-pampeliska-%E2...
zlavovekupony.centrum.sk/index.php?mod=offer&act=detail&...