Púpavové listy na ájurvédsky spôsob

Autor receptu: safran

Pred prvým kosením trávnika sa žiadalo akosi zmysluplne využiť púpavové listy a sedmikráskové kvietky :-) Myslím, že taký recept tu nie je, aspoň som ho nenašla. Ide o ájurvédsky recept, typicky jarný. Horčiny, obsiahnuté v púpave, sú pre pečeň po zimných sýtych a ťažkých jedlách liek a tí, čo radi skloňujú slovíčko detox, si tiež prídu na svoje.

1
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Za otvorenú hrsť púpavových listov vložíme do slanej teplej vody, vraj sú potom menej horké. Moje trocha horské boli, ale mi to nevadilo, ide o zdravie a pečeň po zimných sýtych a mastnejších jedlách.
  2. Medzitým si ošúpeme malú cibuľku, nie väčšiu ako slepačie vajíčko, 1 strúčik cesnaku. Na 1-2 PL kvalitného slnečnicového oleja osmažíme polkružnice červenej cibuľky, hneď osolíme himalájskou soľou, keď je do sklovita, pridáme plátky cesnaku a rovno prisypeme aj mletú škoricu. Vypneme zdroj tepla, cesnak a škorica sa budú škvariť v teple z rozhorúčenej panvice. Necháme trocha vychladnúť do teploty na konzumáciu a nech to listy nepoškodí.
  3. Púpavové listy vyberieme, osušíme a prelejeme výpekom z cibule, cesnaku a škorice. Na tanieri celkom jemne pokvapkáme (existuje taký sersám, čo vložíte do citróna a robí spray, ale nemám) citrónovou šťavou. Chcela som ochutnať originálny recept, po odskúšaní by som ho nezaradila medzi predjedlá ani šaláty, ale ako kondiment ku vhodnému jedlu rozhodne! Na fotke je s plátkom bosniaku :-)