Punčové rezy
Punčové rezy

Punčák krstnej mamy fotorecept

anickac - bez fotkyanickac, 17. mája 2017
Punčák krstnej mamy (fotorecept)
Foto: Anickac

Receptov na punčové rezy je viac ako dosť. Rozhodla som sa však pridať veľmi starý, osvedčený a veľmi obľúbený recept z rodinnej kuchárskej knižky. Zobraziť celý popisReceptov na punčové rezy je viac ako dosť. Rozhodla som sa však pridať veľmi starý, osvedčený a veľmi obľúbený recept z rodinnej kuchárskej knižky. Postup vyzerá trošku zložito, ale prípravu zvládne hravo aj začiatočník.

40
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
12 ks
525 g
525 g
1,5 bal
9 PL
Punč:
3,5 dcl
150 g
1 PL
1 dcl červený
1 dcl
0,5 fľaštičky
1 ks
1 ks
1,5 ČL
5 kvapiek
1 fľaška
Poleva:
3 PL
3 kvapky
2 ČL
300 g




Postup

  1. 1

    Na punčový koláč upečieme tri pláty na veľkom plechu. Rozpočet na 1 plát: koľko vážia tri vajcia - toľko múky, toľko cukru, 3 lyžice vody, pol prášku do pečiva + 1 vajce pridať naviac. Čiže, vymiešame štyri žĺtky + toľko cukru, koľko vážia tri vajcia atď. Robiť ako normálne piškótové cesto:

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozbijeme štyri vajíčka, oddelíme žĺtky od bielkov. Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vymiešame žĺtky s cukrom a s troma lyžicami vody. Potom postupne primiešavame múku zmiešanú s polovicou balíčka kypriaceho prášku.

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vymiešaných žĺtkov s múkou a cukrom ručne primiešame sneh.

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie, a pečieme 13 minút pri 180 stupňoch podľa rúry. Tento postup opakujeme trikrát, aby sme mali tri upečené pláty.

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené pláty necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme punč. Rozvaríme 3,5 dcl vody, 15 dkg cukru a jednu polievkovú lyžicu lekváru. Po vychladnutí k tomu pridáme cca 1 dcl sirupu, 1,5 dcl rumu, pol fľaštičky rumovej príchute, a šťavu z jedného citróna a jedného pomaranča. Rozdelíme si punč na dve časti. Prvú zafarbíme potravinovým červeným farbivom, do druhej časti primiešame kakao.

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prvý plát potrieme marhuľovým lekvárom. Druhý plát pokrájame na štvorce, cca 6x6 cm, a tie striedavo máčame raz v červenom a raz v hnedom punči a ukladáme na plát natretý marhuľovým lekvárom.

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nejako takto:

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tretí plát znovu potrieme marhuľovým lekvárom a lekvárovou časťou prikryjeme kocky.

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď máme koláč dokončený, na dve tri hodinky to zaťažíme niečim ťažkým.

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým si pripravíme polevu. 30 dkg práškového cukru, teplej vody koľko prijme. Pozor, vodu pridávame len po troške, aby sme to neprehnali. Poleva nemá byť ani príliš hustá, ani príliš riedka. Dobre to ručne vymiešame, pre chuť môžeme pridať rum. Pridáme taktiež kvapku červeného farbiva. Polevu vylejeme na koláč a rozotrieme. Keď začína tuhnúť, vezmeme nôž, namáčame do studenej vody a režeme (nie koláč, len polevu).

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po nakrájaní servírujeme a prajeme dobrú chuť!

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto vyzerá recept našej krstnej mamy

    Punčák krstnej mamy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

terinka55
Krásny koláčik si upiekla. Keď vidím tie rukou písané recepty, vždy si spomeniem na mamu, aj ona taký receptár mala. Ďakujem za pripomenutie.
zolik
tieto klasicke domace puncaky su uplne najlepsie a este s rumom su uplne parada. krasny stary recept.
bubaya
Mám strašne rada punčové rezy, a tieto sa na mňa priam smejú., hneď by som si upiekla. Lenže u nás to nikto neje. A ja sa poznám a viem, že keď upečiem za plech, tak ho aj sama zbaštím. Takže si len občas kúpim v cukrárni a potom nadávam, že je to nechutný suchý pocheraj, alebo je to zas mokré ako špongia a samá aróma. Mám to ja ťažké, čo? Ukladám pre istotu, možno raz.....
marienka44
Priateľka potrebuje recept na punčové rezy, tak jej tento poskytnem. Pozrela som si aj rucne písaný originál a som ostala zarazená. Originál je z 3 vajec a Ty si robila zo 4 vajec. Je to omyl alebo zámer? Čoho sa máme pridržiavať?
marienka44
Ospravedlňujem sa, že som to nesprávne napísala, viď. vyššie. Ale v každom prípade je chyba v recepte : treba odvážiť 3 vajcia a miešať 4 vajcia. V bode 1 je napísané, že odvážime 4 vajcia. Treba opraviť na 3 vajcia, ako je aj v skutočnosti na obrázku. Na váhe sú položené 3 vajcia. :-)
marienka44
Ešte jeden dôležitý údaj: 175 g x 3 sa nerovná 550 g, ale len 525g! To pre tých, ktorí by vážili naraz múku a cukor na všetky 3 piškóty.
anickac
@Marienka44 (18.5.2017 10:46)
Dakujem za postrehy, veľmi sa ospravedlňujem, hneď idem opraviť. Pointa je že hmotnosť múky a cukru v recepte je veľmi približná keďže každý môže mať úplne inú hmotnosť vajíčka. Ale vďaka, idem to zmeniť.

kimlo
Puncak mam velmi rad, a hlavne ked je overený recept, tieto pisankove su najlepšie, stará klasika...
mata3636
@Zlatawa (18.5.2017 22:23)

opravujem, mobil si robí, čo chce.
recept je opravený, predtým to bolo inak napísané
haji
Ověřené recepty jsou prostě poklad. Hned bych tvůj punčák ochutnala, ke kafíčku je jako stvořený. Díky za receptík!