Pudingové venčeky

stacy77777 - fotkastacy77777, 30. marca 2012

Tento recept je viac-menej experiment s kysnutým cestom,ale chuťovo dobrý.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
500 gr
3 lyžice
0,5 lyžičky
1 ks
125 gr alebo Hera
1 ks celé
40 gr čerstvé
0,4 l vlažné
PLNKA:
0,5 l
3 lyžice
1 ks
1 ks
2 ks (na potieranie)
2 lyžičky vlažná




Postup

  1. 1

    Z kvasníc,trošky cukru a mlieka si urobíme kvások,vykysnutý pridáme do vopred pripravených ostatných ingrediencií.Zamiesime cesto. Pokiaľ nám bude kysnúť si uvaríme hustý puding.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozkrájame na obdĺžniky cca 5x15cm. Plníme vychladeným pudingom a spojíme po dĺžke,aby nám vznikli úzke dlhé valčeky.

    Pudingové venčeky - obrázok 2
  3. 3

    Po 2 valčeky spletieme do vrkoča a zvinieme do tvaru venčeka. Potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou.

    Pudingové venčeky - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme postupne,v rúre necháme pokysnúť na 50stupňoch cca 5minút,pridáme teplotu na 120stupňov na ďalších 15minút a potom dopečieme do zlatista na 170stupňoch.Vychladené chuťou pripomínajú dukátové buchtičky a sú vďačnou zmenou pre deti ako školská desiata. Prajem dobrú chuť!

    Pudingové venčeky - obrázok 4

Diskusia k receptu

pivonka
Pravidelne zatočené, akurátne upečené - radosť pozrieť.
mamatata2
Veľmi šikovná si veru, krásne a ten postup pečenia je super. Vyskúšam.
mata3636
krásne, ako maľované. mám malú otázočku: prečo pečieš najprv na 120 stupňov a potom dopekáš na 170? ja totiž všetko kysnuté pečiem na 200 stupňov. nechám nakysnúť a upečiem. pri týchto venčekoch by to takto nešlo?
stacy77777
ďakujem všetkým za milé komentáre.... mata3636,takto pečiem kysnuté cesto už veľa rokov,cesto má čas riadne nakysnúť a je krehkejšie. Ale možno je to len zvyk,podedený po staršej generácii v rodine,to neviem až tak posúdiť.Pamätám si moje začiatky,že som raz piekla odrazu na vysokej teplote,vrch bol ako maľovaný,ale vo vnútri som mala surové cesto,tak neviem,či to bolo rúrou,alebo ako??Toto mám roky osvedčené.
alexdidi
Venčeky sú krásne.Bod č.1 však nesedí,má tam byť zrejme príprava cesta a nie už jeho pečenie s rovnakým textom ako bod č.4.Stačí len opraviť.Zaujímavé,že je tu už spústa komentárov a nik si to nevšimol alebo postup nikto nečíta?A ešte jedna otázka: 400ml mlieka na 500g múky,nie je to cesto riedke?Vidí sa mi toho mlieka veľa.Venčeky sú však naozaj veľmi pekné.
tykadielko
sú prekrásne...veľmi sa mi páči,ak je koláč upečený do zlatista....musia byť úžasné,puding zbožňujeme :-)
mata3636
@stacy77777 - díky za odpoved. ked ich budem robiť, vyskúšam piecť tak ako ty a porovnám. dobrá rada nad zlato, čo ked tvoj spôsob je lepší ako môj. dám vedieť, ako som dopadla :)
stacy77777
alexdidi-máš všímavé očká vôbec som si to nevšimla,že mám zadaný bod č.4 aj na č.1. Ďakujem za upozornenie,samozrejme,že tam mala byť príprava,ešte keby som tak vedela,kde som urobila chybu,že som to zmrvila. Väčšina gazdiniek pozná postup kysnutého cesta,príprava kvásku a spracovanie cesta. To mliečko je aj na kvások,aj na cesto. Cesto nesmie byť tuhé,ako napríklad na knedle,alebo parené buchty. Má byť trocha vláčnejšie,ale to už predsa každej gazdinke ukáže "ruka",keď miesi.Ešte raz ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia