Pstruh s teplým zemiakovým šalátom

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. marca 2011
Pstruh s teplým zemiakovým šalátom
Foto: archív Vojtecha Artza
4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks á 200g
600 g
60 g
20 g
20 g
80 g
15 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Očistenú rybu vcelku si ponecháme pri izbovej teplote a osušíme papierovým obrúskom (nemala by byť studená na povrchu). Potom ju osolíme a na ťažkej antikorovej alebo teflónovej panvici opečieme na oleji. Najskôr prudko asi 30 sekúnd. Počas nich s rybou nehýbeme.

  2. 2

    Teplotu znížime pod polovicu a rybu veľmi pomaly pečieme asi 7 minút z každej strany (občas rybu podvihneme, aby sa pod ňu dostal olej). Neprikrývame, ale môžeme si pomôcť tým, že rybu dopečieme v rúre, čím skrátime čas o 3 minúty. Hotovú rybu ihneď servírujeme na tanier.

  3. 3

    Teplý zemiakový šalát: Celé uvarené zemiaky vychladené nakrájame na štvrtiny a dáme na rozpálenú panvicu s olivovým olejom a občas obrátime. Cibuľu nakrájame na plátky, natrháme petržlenovú vňať, nasekáme sardely a čili, pridáme horčicu a celé prehrejeme na panvici. Pokvapkáme jablčným octom a spolu s listovým šalátom pridáme k rybe.

  4. 4

    Náš tip: Pstruh má veľmi jemné, chutné netučné mäso. Pstruhy vyrastené vo voľnej prírode a pstruhy odchované v sádkach vyzerajú rovnako, ale svojimi vlastnosťami sa dramaticky líšia.

Diskusia k receptu

pusta
som v nemom úžase, skvelá chuťová kombinácia, súhlasím s vami o diametrálnom rozdieli medzi pstruhom umelo chovanom a tým žijúcim vo voľnej prírode
bzuky
Velmi dobrá kombinácia, nenachádzam slová. Poznám rozdiel medzi chovnými a prírodnými rybam lebo som dlhoročný rybár
jarunka
Tiez si radsej doprajeme ryby z volnej prirody hoci su cenovo dost rozdielne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia