Pstruh s teplým zemiakovým šalátom
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. marca 2011

Foto: archív Vojtecha Artza
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
- 
                                                    1
                                                    Očistenú rybu vcelku si ponecháme pri izbovej teplote a osušíme papierovým obrúskom (nemala by byť studená na povrchu). Potom ju osolíme a na ťažkej antikorovej alebo teflónovej panvici opečieme na oleji. Najskôr prudko asi 30 sekúnd. Počas nich s rybou nehýbeme. 
- 2
Teplotu znížime pod polovicu a rybu veľmi pomaly pečieme asi 7 minút z každej strany (občas rybu podvihneme, aby sa pod ňu dostal olej). Neprikrývame, ale môžeme si pomôcť tým, že rybu dopečieme v rúre, čím skrátime čas o 3 minúty. Hotovú rybu ihneď servírujeme na tanier. 
- 3
Teplý zemiakový šalát: Celé uvarené zemiaky vychladené nakrájame na štvrtiny a dáme na rozpálenú panvicu s olivovým olejom a občas obrátime. Cibuľu nakrájame na plátky, natrháme petržlenovú vňať, nasekáme sardely a čili, pridáme horčicu a celé prehrejeme na panvici. Pokvapkáme jablčným octom a spolu s listovým šalátom pridáme k rybe. 
- 4
Náš tip: Pstruh má veľmi jemné, chutné netučné mäso. Pstruhy vyrastené vo voľnej prírode a pstruhy odchované v sádkach vyzerajú rovnako, ale svojimi vlastnosťami sa dramaticky líšia. 
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu