Pstruh s teplým zemiakovým šalátom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistenú rybu vcelku si ponecháme pri izbovej teplote a osušíme papierovým obrúskom (nemala by byť studená na povrchu). Potom ju osolíme a na ťažkej antikorovej alebo teflónovej panvici opečieme na oleji. Najskôr prudko asi 30 sekúnd. Počas nich s rybou nehýbeme.
  2. Teplotu znížime pod polovicu a rybu veľmi pomaly pečieme asi 7 minút z každej strany (občas rybu podvihneme, aby sa pod ňu dostal olej). Neprikrývame, ale môžeme si pomôcť tým, že rybu dopečieme v rúre, čím skrátime čas o 3 minúty. Hotovú rybu ihneď servírujeme na tanier.
  3. Teplý zemiakový šalát: Celé uvarené zemiaky vychladené nakrájame na štvrtiny a dáme na rozpálenú panvicu s olivovým olejom a občas obrátime. Cibuľu nakrájame na plátky, natrháme petržlenovú vňať, nasekáme sardely a čili, pridáme horčicu a celé prehrejeme na panvici. Pokvapkáme jablčným octom a spolu s listovým šalátom pridáme k rybe.
  4. Náš tip: Pstruh má veľmi jemné, chutné netučné mäso. Pstruhy vyrastené vo voľnej prírode a pstruhy odchované v sádkach vyzerajú rovnako, ale svojimi vlastnosťami sa dramaticky líšia.