Pšenično-špaldový zemiakový chlieb fotorecept

lenkapav - fotkalenkapav, 17. januára 2014
Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept)
Foto: lenkapav

Vyborny chlieb, na ktory som dostala recept od mojej skvelej svokry. Svokra ho ma od svojej mamy a ta zas od jej mamy. Jedinou Zobraziť celý popisVyborny chlieb, na ktory som dostala recept od mojej skvelej svokry. Svokra ho ma od svojej mamy a ta zas od jej mamy. Jedinou upravou z mojej strany je nahradenie casti psenicnej muky mukou spaldovou.

Suroviny

750 g
250 g
4-5 dcl
2 bal. (prípadne 1 kocka čerstvého droždia)
3 ČL
2 ČL
2 ČL
3 ks varené




Postup

  1. 1

    Zemiaky nastrúhame. Všetky suroviny spracujeme na vláčne cesto.

    Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme dostatočne dlho nakysnúť. Môjmu cestu to trvá približne 45 minút až 1 hodinu.

    Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na polovicu. Vytvarujeme dva bochníčky a vložíme do múkou vysypaných ošatiek (prípadne spravíme len jeden bochník do väčšej ošatky). Necháme cca. pol hodinu nakysnúť.

    Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochníčky vkladáme do ošatky spojom hore!

    Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chlieb vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vodou (s mokrou rukou) a dáme piecť do vyhriatej rúry. Prvých 10 minút pečieme na 230°C, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalších 45-50 minút. Dĺžku pečenia môžeme ľahko určiť podľa jedného pravidla - koľko dkg múky, toľko minút pečenia (napr. 50 dkg múky, 50 minút pečenia). Nakrojený chlieb pridám zajtra :-) Dobrú chuť.

    Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sľúbené foto z rezu. Chlebík je nadýchaný, jemný, vláčny a nemá zbytočne veľké oká.

    Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

megdesign
@Lenkapav wow.... tak toto je super, este aj "osatku" mas jak sa patri.... A perfektne vyzeraju tie bochniky. 5*
johaninka
Úžasný, ako z obchodu a keďže je domáci tak aj zdravý :)))))) Mňa zaujali tie ošatky, to som vôbec nevedela že sa to robí takto, ako ste sa dostali k ošatkám?
denyany
Perfektné! Tie ošatky sú ako v ozajstnej pekárni a aj chlebík je ako od profesionála.
pacik
Presne takto robievala a aj mňa naučila piecť chlieb moja mama, len bez octu. Krásne sa ti vydarili :-)
tatranka
Tie chlebíky ak je dobré cesto v tých ošítkach nemajú chybu.sú krásne sformované,do pekného tvaru nakysnuté.Naozaj chlebíky sú krásne!
tetuska
odporúčam stránku pecempecen.cz, učím sa chlieb z kvásku, sú tam recepty a pekárky aj poradia, keď treba...
rressia
ošatky som si kúpila aj ja. no-neviem, či som neodhadla cesto na chlebík- a to som skúšala viaceré recepty-aj keď som ich vysypala múkou - prilepilo sa mi na na, čo ma veľmi znechutilo. skúsim Tvoj receptík...
valeri
Ten chlieb vyzerá celkom ako z obchodu, ešte aj tie jamky v ňom navrchu, u nás tak pekáreň označuje čierny chlieb.
valeri
Chcela som tým povedať, že je krásny - vydarený
ajanka
ja som ho skúšala, ale nekysol v ošatke, tak sa mi na plechu rozlial a bol nízky. No neviem to.
lenkapav
@ajanka , skusala si moj recept? Lebo toto sa mi este nestalo. Dolezite je neurobit moc riedke cesto. Ono musi viacmenej drzat tvar uz ked ho vkladas do osatky - pozri obrazok cislo 3. Skus este raz, uvidis, ze sa uz podari ;-)
enapo
Krasne chlebiky prave mi kysne podla tvojho receptu, uz som vyskusala vela receptov, ale stale to nie je ono tak uvidim
julica
Chlebíky vyzerajú veľmi pekne, odporúčam sa ešte pohrať s minimálnym množstvom droždia a maximálnou dobou kysnutia - vylepší to chuť a tisíc percent.
lenkapav
@julica , dakujem. Chlebiky robim rozne, aj ten bez miesenia a s kysnutim cez celu noc. Tento a ten bez miesenia patria medzi nasich favoritov. Ked mam cas a este zasobu pecivka na veceru, tak sa da cakat do rana, ak ziaddne pecivo nemame, tak sa robi zemiakovy chlieb :-)
babkamt
Vydarený chlieb, krásny v reze, ukladám do kk ,5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia