Pšenično-ražný celozrnný chlieb

jokin - fotkajokin, 17. júna 2012
Pšenično-ražný celozrnný chlieb
Foto: jokin

mariaklara tu je môj recept na kváskový chlieb. Ako to býva, zrovna sa nevydaril podľa mojich predstáv. Mal som trošku redšie cesto tak chlieb Zobraziť celý popismariaklara tu je môj recept na kváskový chlieb. Ako to býva, zrovna sa nevydaril podľa mojich predstáv. Mal som trošku redšie cesto tak chlieb narástol viac do šírky ako do výšky. Pri jedení to nikomu nevadilo a len sa tak po ňom zaprášilo. Ešte že som ho hneď od fotil. Verím, že kto vyskúša tento recept tak neobanuje. Šťastné pečenie a dobrú chuť.

15+45 minút
na 280/160 °C

Suroviny

200 g
200 g
200 g
300 ml
2 KL
1 KL
1 KL
300-400 ml




Postup

  1. 1

    Múky preosejem pridám soľ, rascu a dobre premiešam.

    Pšenično-ražný celozrnný chlieb - obrázok 1
  2. 2

    potom pridám kvások , vodu a najskôr cesto zamiešam šľahačom.

    Pšenično-ražný celozrnný chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Teraz cesto miesim rukou kým nieje ruka aj miska čistá.

    Pšenično-ražný celozrnný chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Misku zavriem, zvyšný kvások odložím do chladničky a počkám 1,5 hodinky kým nieje cesto pekne na kysnuté.

    Pšenično-ražný celozrnný chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Cesto pekne nakyslo.

    Pšenično-ražný celozrnný chlieb - obrázok 5
  6. 6

    cesto preložíme na plech vystlaný papierom, vytvarujeme tvar chleba, necháme ešte 45 minút kysnúť prikryté utierkou a môžeme dať do rozpálenej trúby piecť.

    Pšenično-ražný celozrnný chlieb - obrázok 6
  7. 7

    nakoľko som piekol v plynovej trúbe, dal som pod plech na druhý rošt malý plech s vodou. Piekol som 15 minút na plný výkon a potom prešiel na polovičný výkon 45 minút. Chleba po upečení vážil presne 1040g.

    Pšenično-ražný celozrnný chlieb - obrázok 7

Diskusia k receptu

cica2
krásne sa ti vydaril, obdivujem! :-)
martamm
Obdivujem kazdeho, kto si vie vyrobit kvasok. Ja si netrufam...
irenaw
toto je pre mňa pán chlieb, lepší nepoznám :-)
margaretka28
@Jokin ,nemá chybu ten tvoj chlebík,aj ja pekávam ale iba taký obyčajný,ked chceš mrkni na moje recepty.Tiež už sa chystám nakúpiť múky a začať kombinovať,je tu veľa dobrých receptov aj tento tvoj.:-)
jokin
martamm skús podľa návodu čo som zverejnil a určite to bez problémov zvládneš.
1x cvikla
longova
Ten recept je presne taký istý ako ho pečiem aj ja ,gramážou aj pomerom múk a kvásku, len ten môj chlieb kysne prvý krát 4 hodiny a druhý 3,5-4 hodiny, takže môžem len odporučiť.
mariaklara
Ďakujem krásne, že si nezabudol, ja tiež mávam chlebík s kváskom širší ako vyšší. Zajtra mi vychádza piecť chlebík, určite skúsim, dám vedieť ako to dopadne.
mariaklara
Ty ho máš taký krásny, mne sa taký nepodaril, ale skúšam ďalej, možno sa mi to raz podarí.
francuzska1
chlebik si peciem uz par rokov, doteraz som zvykla len taky s drozdim, ale 26.januara som si zalozila kvasok, ktory vyzera, ze sa vydaril, nuz skusam piect chlebik s kvaskom, a tento tvoj receptik sa mi paci;-))) ...na chlebik mam zarobene, uz len pockat a budeme mat opat dobry chlebik na stole, jooj sa tesim;-))) dakujem za tvoj receptik na kvaskovy chlebik;-) mas u mna ocko;-)))
vanilka111
tak toto sa aj mne pozdáva :-), môj prvý kvások má len tri dni a vyzerá,že sa má dobre :-). tak len vydržať a skúsim upiecť podľa Vás @jokin. ďakujem. len ešte malá otázka, hoci sa tu už veľa popísalo a padlo dosť rovnakých otázok: či sa má použiť kvások pred dokŕmením,alebo až po ňom. logicky mi vychádza,že odliať a použiť a dokŕmiť až potom,ale odpoveď na tieto otázky som nevidela. :-( a keď to zajtra- teda 4.deň odlejem môžem z toho upiecť buchty,či mám pridať ešte aj droždie? ďakujem za Váš čas..:-)
jokin
vanilka111 Ja používam iba kvások a použijem 3/4 a 4/4 potom dokŕmim
martamm
Piekla som prave dnes chlebik z kvasku podla tohoto receptu, tiez potreboval dlhsie kysnut, len som uz nemala cas. nabuduce zamiesim rano cez vikend, nie po praci. Chcem sa spytat, neviete, preco mi zboku praskol? Pridala by som foto, ale neviem ako :)
jokin
praskol Ti preto že ešte nebol dokysnutý a v trúbe ešte kysnul keď už bola kôrka zapečená ale to nieje na škodu.
jatea
jokin, zajtra chcem tento chlebík upiecť. Kvások mám pekne nakysnutý, len sa chcem opýtať, či stačí také krátke kysnutie. Zatiaľ, čo som pozerala recepty na kváskové chleby, vždy to nechali kysnúť aj 5 - 6 hodín a aj viac. A kvások meriaš na ml a nie na váhu?
jokin
jatea ja dávam kvások od oka a keď misa rýchlo kyska povie , že je cesto vykysnuté tak jej jednoducho verím a zatiaľ ma nesklamala. Je potrebné ešte nechať chleba vykysnúť po vytvarovaní na plechu, lebo ak ti bude kysnúť ešte pri pečení tak ti praskne.
havino




@jokin , moje prvé dva kváskové chlebíky podla teba. Prvý som piekla z darovaného kvásku, druhý je už z môjho vlastného, vypestovaného podľa tvojho receptu. Ešte nie sú, ako by mali byť, no ale chuť, tá sa nedá s droždovým ani porovnať,o trvanlivosti ani nehovorím, dokonca sa mi na druhý deň zdá chutnejší,ako po upečení. Piekla som ho z pol kila múky a dala som dva deci kvásku.
jokin
havino máš ich krásne a určite veľmi chutné
cica2
krásne sa ti vydaril, obdivujem! :-)
martamm
Obdivujem kazdeho, kto si vie vyrobit kvasok. Ja si netrufam...
irenaw
toto je pre mňa pán chlieb, lepší nepoznám :-)
margaretka28
@Jokin ,nemá chybu ten tvoj chlebík,aj ja pekávam ale iba taký obyčajný,ked chceš mrkni na moje recepty.Tiež už sa chystám nakúpiť múky a začať kombinovať,je tu veľa dobrých receptov aj tento tvoj.:-)
jokin
martamm skús podľa návodu čo som zverejnil a určite to bez problémov zvládneš.
1x cvikla
longova
Ten recept je presne taký istý ako ho pečiem aj ja ,gramážou aj pomerom múk a kvásku, len ten môj chlieb kysne prvý krát 4 hodiny a druhý 3,5-4 hodiny, takže môžem len odporučiť.
mariaklara
Ďakujem krásne, že si nezabudol, ja tiež mávam chlebík s kváskom širší ako vyšší. Zajtra mi vychádza piecť chlebík, určite skúsim, dám vedieť ako to dopadne.
mariaklara
Ty ho máš taký krásny, mne sa taký nepodaril, ale skúšam ďalej, možno sa mi to raz podarí.
francuzska1
chlebik si peciem uz par rokov, doteraz som zvykla len taky s drozdim, ale 26.januara som si zalozila kvasok, ktory vyzera, ze sa vydaril, nuz skusam piect chlebik s kvaskom, a tento tvoj receptik sa mi paci;-))) ...na chlebik mam zarobene, uz len pockat a budeme mat opat dobry chlebik na stole, jooj sa tesim;-))) dakujem za tvoj receptik na kvaskovy chlebik;-) mas u mna ocko;-)))
vanilka111
tak toto sa aj mne pozdáva :-), môj prvý kvások má len tri dni a vyzerá,že sa má dobre :-). tak len vydržať a skúsim upiecť podľa Vás @jokin. ďakujem. len ešte malá otázka, hoci sa tu už veľa popísalo a padlo dosť rovnakých otázok: či sa má použiť kvások pred dokŕmením,alebo až po ňom. logicky mi vychádza,že odliať a použiť a dokŕmiť až potom,ale odpoveď na tieto otázky som nevidela. :-( a keď to zajtra- teda 4.deň odlejem môžem z toho upiecť buchty,či mám pridať ešte aj droždie? ďakujem za Váš čas..:-)
jokin
vanilka111 Ja používam iba kvások a použijem 3/4 a 4/4 potom dokŕmim
martamm
Piekla som prave dnes chlebik z kvasku podla tohoto receptu, tiez potreboval dlhsie kysnut, len som uz nemala cas. nabuduce zamiesim rano cez vikend, nie po praci. Chcem sa spytat, neviete, preco mi zboku praskol? Pridala by som foto, ale neviem ako :)
jokin
praskol Ti preto že ešte nebol dokysnutý a v trúbe ešte kysnul keď už bola kôrka zapečená ale to nieje na škodu.
jatea
jokin, zajtra chcem tento chlebík upiecť. Kvások mám pekne nakysnutý, len sa chcem opýtať, či stačí také krátke kysnutie. Zatiaľ, čo som pozerala recepty na kváskové chleby, vždy to nechali kysnúť aj 5 - 6 hodín a aj viac. A kvások meriaš na ml a nie na váhu?
jokin
jatea ja dávam kvások od oka a keď misa rýchlo kyska povie , že je cesto vykysnuté tak jej jednoducho verím a zatiaľ ma nesklamala. Je potrebné ešte nechať chleba vykysnúť po vytvarovaní na plechu, lebo ak ti bude kysnúť ešte pri pečení tak ti praskne.
havino




@jokin , moje prvé dva kváskové chlebíky podla teba. Prvý som piekla z darovaného kvásku, druhý je už z môjho vlastného, vypestovaného podľa tvojho receptu. Ešte nie sú, ako by mali byť, no ale chuť, tá sa nedá s droždovým ani porovnať,o trvanlivosti ani nehovorím, dokonca sa mi na druhý deň zdá chutnejší,ako po upečení. Piekla som ho z pol kila múky a dala som dva deci kvásku.
jokin
havino máš ich krásne a určite veľmi chutné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia