Pšenično-ražný celozrnný chlieb

Autor receptu: jokin

mariaklara tu je môj recept na kváskový chlieb. Ako to býva, zrovna sa nevydaril podľa mojich predstáv. Mal som trošku redšie cesto tak chlieb narástol viac do šírky ako do výšky. Pri jedení to nikomu nevadilo a len sa tak po ňom zaprášilo. Ešte že som ho hneď od fotil. Verím, že kto vyskúša tento recept tak neobanuje. Šťastné pečenie a dobrú chuť.

15+45 minút
na 280/160 °C

Postup

  1. Múky preosejem pridám soľ, rascu a dobre premiešam.
  2. potom pridám kvások , vodu a najskôr cesto zamiešam šľahačom.
  3. Teraz cesto miesim rukou kým nieje ruka aj miska čistá.
  4. Misku zavriem, zvyšný kvások odložím do chladničky a počkám 1,5 hodinky kým nieje cesto pekne na kysnuté.
  5. Cesto pekne nakyslo.
  6. cesto preložíme na plech vystlaný papierom, vytvarujeme tvar chleba, necháme ešte 45 minút kysnúť prikryté utierkou a môžeme dať do rozpálenej trúby piecť.
  7. nakoľko som piekol v plynovej trúbe, dal som pod plech na druhý rošt malý plech s vodou. Piekol som 15 minút na plný výkon a potom prešiel na polovičný výkon 45 minút. Chleba po upečení vážil presne 1040g.