Profiterolky s lieskovcovým krémom

Goran Hasanič
šéfkuchár reštaurácie KOGO v Bratislave, 20. mája 2014
Profiterolky s lieskovcovým krémom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
35 minút
na 195 °C

Suroviny

Profiterolky:
50 g
50 g
40 g
60 g
2 ks
Lieskovcový krém:
150 ml
75 g
2 ks
75 g
120 g
20 g
1 g
125 g
Na polevu:
100 ml
200 g




Postup

  1. 1

    Profiterolky: Dáme zovrieť vodu, mlieko, soľ a olivový olej. Pridáme preosiatu múku a na slabom plameni za stáleho miešania varíme. Cesto necháme vychladnúť na 45 °C, dáme do mixéra a pridáme postupne vajíčka a 20 – 30 sekúnd mixujeme. Cesto musí byť mäkké a nadýchané. Hneď vytvarujeme pro؀ terolky a dáme piecť na 195 °C asi 35 minút.

  2. 2

    Lieskovcový krém: V mixéri rozdrvíme lieskovce s cukrom, kým nevznikne pasta. Potom pridáme mlieko. Zmes s pridaním šľahačky privedieme do varu a precedíme. Žĺtky, soľ a kukuričný škrob vymiešame a pridáme teplú lieskovcovú zmes. Spolu dáme prehriať na 82 °C a necháme vychladnúť. Do vychladeného krému pridáme šľahačku.

  3. 3

    Hotovým krémom plníme pro؀ terolky, ktoré na záver polejeme čokoládou.

Diskusia k receptu

safran
zasa lákavé foto... keďže recept vôbec nepoznám, zdá sa mi olivový olej netradičný pre sladkosť, pátrala som ďalej... ak je niektorá tiež taká "pekárka" ako ja, možno tiež pomôže fotopostup  baranek.blog.sme.sk/c/246511/Varime-s-Medvedom-Profiteroles...
aj pár fínt z tohto receptu  varecha.pravda.sk/recepty/profiterolky/16431-recept.html...

ostatným, ktorým je vsjo jasno :-) bude tento koment zrejme zbytočný
1x vikih
tassiedevil
Profiterolky, to je palene cesto a olivovy olej sa podla mna tiez nehodi do sladkych jedal, a vobec nerozumiem, preco sa professionalni kuchari skusaju zdokonalit nieco co uz je dokonale....?
pbandjelly
olivový olej sa v pečení sladkostí bežne používa, napríklad olive oil cake... v podstate sa môže použiť namiesto klasického rastlinného oleja, i keď nie všade sa jeho chuť hodí.
jamarlen
profiterolky nemusím s olejom ani bez neho, ale ten lieskovcový krém by som jedol lyžicou - teraz. ráno ma to určite prejde, a ak nie, tak na obed. ak chuť vydrží až do večera, pozriem na vareche ďaľšie skvelé krémy……:)
evanaaa
Ja to síce robiť nebudem, ale tiež so m sa hneď pri čítaní surovín pozastavila nad olivovým olejom, ja by som tam nedávala žiadny ale iný tuk. maslo, možno aj masť...... ale ochutnať by som to chcela, teda nie presne tento recept, ale podľa iného.