Foto: frezia68
Na jar varievam najradšej zeleninové jedlá z produktov trhu.Ale ten už dlho trvajúci dážď, pochmúrne počasie a chladný panelákový byt ma núti zapnúť rúru,aj Zobraziť celý popisNa jar varievam najradšej zeleninové jedlá z produktov trhu.Ale ten už dlho trvajúci dážď, pochmúrne počasie a chladný panelákový byt ma núti zapnúť rúru,aj sporák.Tak som upiekla celozrnné bosniaky a vybrala z mrazničky kúsok údenej krkovičky.Fazuľu a najmä tú veľkú máme v obľube a tak vznikol tento obed.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Večer som namočila fazuľu a ráno zliala vodu.S čistou vodou som prevarila a zasa zliala a ešte raz to isté,lebo p. Bukovský doporučuje proti nadúvaniu.A teraz som pridala vodu tak,aby fazuľa bola zaliatá asi 2 cm nad úroveň fazuľky.Pridala bobkový list,nové korenie,soľ, trocha trstinového cukru...
-
2
a stonku čerstvej saturejky,ktorá tiež zabraňuje nadúvaniu a podporuje trávenie.
-
3
Zároveň som očistila 2 zemiaky ,nakrájala na drobné kocky,lebo nedám zásmažku.Zemiaky sa rozvaria a zahustia prívarok.Preto som ich varila zároveň s fazuľou a nie dodatočne.
-
4
Fazuľa sa varila pomaly asi 2,5 hod.,lebo nemám tlakový hrniec a ani už nebude.Ale výsledok bol taký chutný..... zemiaky ho zahustili,ale na záver som pridala smotanu a lyžicu múky,nechala ešte pomaly vrieť asi 15 minút,pridala lyžičku masla na zjemnenie chuti a celkom do hotového pridala citrónovú šťavu.A k tomu domáce celozrnné bosniaky,alebo chlieb,alebo komu čo chutí. A už ani neprší a slnko nesmelo vykúka.Dovarené,zajtra to isté prihrejem a ideme von,lebo nie len jedlom je človek živý,nie? Tak DOBRÚ CHUŤ :-)
toto je rodinný obľúbený recept..ja bez údeného..
pestujeme veľkú fazuľu-voláme ju švábka..
večer namočím..pred spaním vylejem vodu a namočím do rána..ráno vylejem a dám variť do tlakového-bez soli...rada dám kožku zo slaniny-kože odkladám na tento účel..po uvarení dorábam-na rôzne spôsoby..od polievky so zeleninou..na kyslo-temer tak ako ty...časť uvarenej fazule si nechám-niekedy do leča..do dusenej zeleniny..psík má veľmi rád..a tak...sýte..výborné...
môj ujo mal rád sušené slivky do nej..ak neboli-dal si lyžicu domáceho slivk.lekváru..
nedávam zásmažku ani zátrepku..
ostalo ti?žeby sme zajtra...ale sme dvaja...:-))).