Prívarok zo suchej, veľkej fazule a .....
Autor receptu: frezia68
Na jar varievam najradšej zeleninové jedlá z produktov trhu.Ale ten už dlho trvajúci dážď,
pochmúrne počasie a chladný panelákový byt ma núti zapnúť rúru,aj sporák.Tak som
upiekla celozrnné bosniaky a vybrala z mrazničky kúsok údenej krkovičky.Fazuľu a najmä
tú veľkú máme v obľube a tak vznikol tento obed.
4 porcie |
10 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer som namočila fazuľu a ráno zliala vodu.S čistou vodou som prevarila a zasa zliala a ešte raz to isté,lebo p. Bukovský doporučuje proti nadúvaniu.A teraz som pridala vodu tak,aby fazuľa bola zaliatá asi 2 cm nad úroveň fazuľky.Pridala bobkový list,nové korenie,soľ, trocha trstinového cukru...
- a stonku čerstvej saturejky,ktorá tiež zabraňuje nadúvaniu a podporuje trávenie.
- Zároveň som očistila 2 zemiaky ,nakrájala na drobné kocky,lebo nedám zásmažku.Zemiaky sa rozvaria a zahustia prívarok.Preto som ich varila zároveň s fazuľou a nie dodatočne.
- Fazuľa sa varila pomaly asi 2,5 hod.,lebo nemám tlakový hrniec a ani už nebude.Ale výsledok bol taký chutný..... zemiaky ho zahustili,ale na záver som pridala smotanu a lyžicu múky,nechala ešte pomaly vrieť asi 15 minút,pridala lyžičku masla na zjemnenie chuti a celkom do hotového pridala citrónovú šťavu.A k tomu domáce celozrnné bosniaky,alebo chlieb,alebo komu čo chutí. A už ani neprší a slnko nesmelo vykúka.Dovarené,zajtra to isté prihrejem a ideme von,lebo nie len jedlom je človek živý,nie? Tak DOBRÚ CHUŤ :-)