Pretláčané zemiaky ako ich robím ja fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. marca 2011
Pretláčané zemiaky ako ich robím ja (fotorecept)
Foto: pusta

Takto upravené zemiaky podávam ako prílohu k akémukoľvek pečenému či vysmážanému mäsu, nielen k bravčovému, ale aj k hydinovému, jahňaciemu, k vnútornostiam a ku Zobraziť celý popisTakto upravené zemiaky podávam ako prílohu k akémukoľvek pečenému či vysmážanému mäsu, nielen k bravčovému, ale aj k hydinovému, jahňaciemu, k vnútornostiam a ku gulášom. Bežne ich robím tak, že uvarené zemiaky pretlačím a pridám k nim na tuku orestovanú cibuľku s rascou, ale aj posekanú petržlenovú vňať a omastím ich tukom, na ktorom sa mäsko pieklo. Je to jednoduchá, rýchla a chutná príloha.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

600 g varené
1 ks malá
2 PL
podľa chuti celá
podľa chuti
p.p




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, pokrájame na malé a tenké plátky. Dáme variť do osolenej vody do mäkka, čo trvá asi 15-20 minút. Uvarené zemiaky scedíme a dáme ich do hrnca.

    Pretláčané zemiaky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu pokrájame na malé kocky.

    Pretláčané zemiaky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V pekáčiku rozpustíme bravčovú masť, na ktorej orestujeme cibuľku s rascou.

    Pretláčané zemiaky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Horúce zemiaky pretlačíme na hrubo pretláčadlom na zemiaky.

    Pretláčané zemiaky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Omastíme bravčovou masťou, na ktorej sme orestovali cibuľku s rascou a premiešame.

    Pretláčané zemiaky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme natlačiť do rôznych formičiek, ktoré vyklopíme na tanier, kde už máme aj hotové jedlo z mäska.

    Pretláčané zemiaky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kata50
Páči sa mi to. Zemiaky sú s cibuľkou veľmi chutné. Vítam nápad servírovať to ako s ryžu.
ursula4
@pusta máme rovnaké pretláčatka na zemiaky.Ten nápad s formičkou sa mi páči
roska
V Česku sa im hovorí "šťouchané brambory", sú bežnou prílohou v reštauráciách. A sú veľmi chutné.
pacik
Robievam, vždy majú úspech u návštev, ale restujem len cibuľku bez rasce. Musím vyskúšať.
vierik
Dobrá príloha,aj keď trošku sýta,ale niekedy sa dá, vyskúšam.
emilly55
Ja k tej cibulke pridam trochu mletej papriky a potom premiesam,tiez su chutne.
mgut
Takto urobené zemiaky sú výborné so zakysankou,alebo s obyčajným kyslým mliekom. Z detstva si pamätam ,že sme to mávali často na večeru. Dnešne deti to už ani nepoznajú a je to škoda..
jarunka
Mackane zemiaky s oprazenou cibulou mame radi a rascu pridavam aj kvarenym zemiakom.
pusta
roska, áno, v česku to volajú "šťouchané brambory".
pusta
jarunka, tiež pridávam rascu k zemiakom pri varení. niekedy robím túto prílohu aj tak, že pokrájam na malé kúsky v šupke uvarené a ošúpané zemiaky, ostatný postup je rovnaký, len ich orestujem spolu s cibuľkou na masti a rascou, len prehrejem, ale to už nie sú mačkané zemiaky, avšak chuťovo tiež vynikajúce.
pusta
ursula4, to ma teší, že máme rovnaké pretláčatko, napriek tomu že je už hodne staré, len o polovicu mladšie odo mňa. dakujem.
pusta
dakujem za pekné komentáre i konštruktívne nápady.
nastenkaa
veľmi chutná príloha,zemiaky môžu byť u nás každý deň a predsa sú vždy iné.
svetlana9
u nás ich voláme "dlávené zemiaky" - ale na červeno - do sklovita na oleji opražená veľká cibuľa, pred vypnutím 1 ČL mletej sladkej červenej papriky a odstavíme z ohňa. Na hlboký tanier naberieme varené zemiaky s rascou, polejeme cibuľkou. Jeme ako samotné jedlo, zapíjame mliekom - vhodné na večeru. Minule som kupovala ten dlávič na zemiaky a na bločku mal názov "pučič". Slovenčina, zdá sa, priberá nové slová do varenia.
qaroh
@svetlana9 (6.2.2012 19:55)

Tiež som sa stretol s týmto názvom pučič, ale aj pučiak a dokonca mačkadlo... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia