Pretláčané zemiaky ako ich robím ja (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Takto upravené zemiaky podávam ako prílohu k akémukoľvek pečenému či vysmážanému mäsu, nielen k bravčovému, ale aj k hydinovému, jahňaciemu, k vnútornostiam a ku gulášom. Bežne ich robím tak, že uvarené zemiaky pretlačím a pridám k nim na tuku orestovanú cibuľku s rascou, ale aj posekanú petržlenovú vňať a omastím ich tukom, na ktorom sa mäsko pieklo. Je to jednoduchá, rýchla a chutná príloha.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme, pokrájame na malé a tenké plátky. Dáme variť do osolenej vody do mäkka, čo trvá asi 15-20 minút. Uvarené zemiaky scedíme a dáme ich do hrnca.
  2. Očistenú cibuľu pokrájame na malé kocky.
  3. V pekáčiku rozpustíme bravčovú masť, na ktorej orestujeme cibuľku s rascou.
  4. Horúce zemiaky pretlačíme na hrubo pretláčadlom na zemiaky.
  5. Omastíme bravčovou masťou, na ktorej sme orestovali cibuľku s rascou a premiešame.
  6. Môžeme natlačiť do rôznych formičiek, ktoré vyklopíme na tanier, kde už máme aj hotové jedlo z mäska.