Prekladané lístkové klobásové pagáčiky fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. januára 2014 11:21
Ďalšie recepty »
Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept)Foto: pusta

Na dnes sa mi ohlásila vzácna návšteva, tak som siahla do svojej zbierky maďarských receptov. Majú radi pikantné a chrumkavé, vybrala som tieto prekladané klobásové pagáčiky, ktoré sú výbornými korčuľami k dobrému vínu a sú skvelým pohostením, osvedčili sa už viackrát a sú u nás veľmi obľúbené. Privstala som si a už sú hotové, dráždivo rozvoniavajú i chutia, musím sa krotiť :D

30 kusov
porcií
180 min
príprava
20 - 25 min
na 180 °C

Suroviny

500 g
150 g
50 g do cesta
50 g do klobásovej nátierky
300 - 330 ml
podľa potreby na potretie pagáčikov
1 ks do cesta
1 ks na potretie pagáčikov
1 ČL
podľa chuti
30 g
1 ČL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravila som si štipľavú domácu údenú klobásu, ktorú som ošúpala. Môžete kľudne použiť neštipľavú klobásu, my máme radi ostré :-)

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...čerstvo mleté čierne korenie, všetko som potom spolu dobre premiešala.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozkutrovala som ošúpanú domácu klobásu v cutteri - to je tá cena jedna časť z celej sady, ktorú som vyhrala, dakujem za to všetkým milým varecháčom, ktorí vtedy hlasovali , mimochodom tiež za moje pagáčiky :-) je to veľmi šikovná vecička, použila som ju po prvýkrát a iste nie naposledy:-) Môžete klobásu spokojne pomlieť alebo na drobno pokrájať nožom.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K múke som pridala plátky masla a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...rukami som spravila jeho zapracovaním drobenku medzi dlaňami.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie a posypala kryštálovým cukrom.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zaliala som droždie asi 100 ml jogurtu, ktorý som zohriala na vlažný a ked kvások vykysol, pridala som 1 čerstvý žltok

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetko som spolu spracovala dôkladne rukami so zvyšným jogurtom na hladké pružné polotuhé cesto, kým sa nezačali tvoriť na povrchu pľuzgieriky, potom som cesto nechala vykysnúť prikryté čistou utierkou na teple do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zatiaľ som ku klobáse pridala plátky zmäknutého masla a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pomocou vidlličky spracovala na klobásovú nátierku.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vykysnuté cesto som vyklopila na mierne pomúčenú dosku a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm,...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...natrela pomocou chrbta polievkovej lyžice rovnomerne klobásovou nátierkou tak, že po obvode som vynechala asi 2 cm voľný okraj.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Cesto som pomyselne rozdelila na tretiny a hornú tretinu som preložila do stredu,...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...cez ktorú som preložila dolnú tretinu cesta.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Potom som preložila z ľava do prava tretinu cesta do stredu a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...cez ňu som preložila tretinu cesta z prava do ľava. Cesto som nechala 20 minút prikryté utierkou odpočívať, rozvaľkalla som ho do tvaru obdĺžnika asi o hrúbke 1 cm,. Celý popísaný postup som zopakovala ešte 2x /celkom 3x aj s 20 minútovým odpočívaním cesta/.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Na rozvaľkanom ceste o hrúbke 2 cm som ostrým nožom spravila šikmo zárezy asi 1 mm hlboké v pravom uhle na seba - vytvorila som mriežku.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som vykrajovala pagáčiky. Môžete kľudne zvoliť menší priemer, podľa toho, ako veľké pagáčiky chcete mať.,

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Z tejto dávky cesta mi vyšlo 30 ks pagáčikov o tomto priemere - teda na 1 plech.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Pagáčiky som čepeľou noža otáčavým pohybom o hranu mojej dlane zaguľatila, čím získali tvar i výšku. Môžete zaguľatiť i otáčavým pohybom medzi dvomi dlaňami. Potom som ich nechala prikryté čistou utierkou podkysnúť ešte 30 minút.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Vykysnuté pagáčiky som 2x potrela vaječným bielkom a dala piecť do trúby na strednom rošte a dole na spodok trúby som dala hrnček horúcej vody.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C pri funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 25 minút, sú niečo tmavšie a chrumkavejšie, ako ich miluje moja návšteva. :-) Inak postačí 20 minút - musíte odsledovať na vlastnej trúbe!!! Po vybratí z trúby som ich potrela ešte horúce cmarom a prikryla čistou utierkou, aby sa ešte zaparili - zostanú dlhšie mäkké, vláčne s krásnym lístkovaním, pravda, ak vôbec zostanú :D

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    a tu sú už nachystané na podnose :-) Vdaka jogurtu a cmaru sú dlhšie mäkké a vláčne, ale ak nemáte jogurt a cmar, spokojne použite mlieko do cesta i na potretie pagáčikov po upečení, aj tak sa rýchlo budú míňať, sú veľmi chutné a do slova žravé, vynikajúcim sprievodcom ku kvalitnému vínku a skvelým pohostením.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 25
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist