Prekladané lístkové klobásové pagáčiky fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. januára 2014
Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept)
Foto: pusta

Na dnes sa mi ohlásila vzácna návšteva, tak som siahla do svojej zbierky maďarských receptov. Majú radi pikantné a chrumkavé, vybrala som tieto prekladané klobásové pagáčiky, ktoré sú výbornými korčuľami k dobrému vínu a sú skvelým pohostením, osvedčili sa už viackrát a sú u nás veľmi obľúbené. Privstala som si a už sú hotové, dráždivo rozvoniavajú i chutia, musím sa krotiť :D

30 kusov
porcií
180 minút
príprava
20 - 25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
150 g
50 g do cesta
50 g do klobásovej nátierky
300 - 330 ml
podľa potreby na potretie pagáčikov
1 ks do cesta
1 ks na potretie pagáčikov
1 ČL
podľa chuti
30 g
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si štipľavú domácu údenú klobásu, ktorú som ošúpala. Môžete kľudne použiť neštipľavú klobásu, my máme radi ostré :-)

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...čerstvo mleté čierne korenie, všetko som potom spolu dobre premiešala.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozkutrovala som ošúpanú domácu klobásu v cutteri - to je tá cena jedna časť z celej sady, ktorú som vyhrala, dakujem za to všetkým milým varecháčom, ktorí vtedy hlasovali , mimochodom tiež za moje pagáčiky :-) je to veľmi šikovná vecička, použila som ju po prvýkrát a iste nie naposledy:-) Môžete klobásu spokojne pomlieť alebo na drobno pokrájať nožom.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K múke som pridala plátky masla a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...rukami som spravila jeho zapracovaním drobenku medzi dlaňami.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie a posypala kryštálovým cukrom.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zaliala som droždie asi 100 ml jogurtu, ktorý som zohriala na vlažný a ked kvások vykysol, pridala som 1 čerstvý žltok

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetko som spolu spracovala dôkladne rukami so zvyšným jogurtom na hladké pružné polotuhé cesto, kým sa nezačali tvoriť na povrchu pľuzgieriky, potom som cesto nechala vykysnúť prikryté čistou utierkou na teple do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zatiaľ som ku klobáse pridala plátky zmäknutého masla a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pomocou vidlličky spracovala na klobásovú nátierku.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vykysnuté cesto som vyklopila na mierne pomúčenú dosku a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm,...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...natrela pomocou chrbta polievkovej lyžice rovnomerne klobásovou nátierkou tak, že po obvode som vynechala asi 2 cm voľný okraj.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Cesto som pomyselne rozdelila na tretiny a hornú tretinu som preložila do stredu,...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...cez ktorú som preložila dolnú tretinu cesta.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Potom som preložila z ľava do prava tretinu cesta do stredu a...

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...cez ňu som preložila tretinu cesta z prava do ľava. Cesto som nechala 20 minút prikryté utierkou odpočívať, rozvaľkalla som ho do tvaru obdĺžnika asi o hrúbke 1 cm,. Celý popísaný postup som zopakovala ešte 2x /celkom 3x aj s 20 minútovým odpočívaním cesta/.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Na rozvaľkanom ceste o hrúbke 2 cm som ostrým nožom spravila šikmo zárezy asi 1 mm hlboké v pravom uhle na seba - vytvorila som mriežku.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som vykrajovala pagáčiky. Môžete kľudne zvoliť menší priemer, podľa toho, ako veľké pagáčiky chcete mať.,

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Z tejto dávky cesta mi vyšlo 30 ks pagáčikov o tomto priemere - teda na 1 plech.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Pagáčiky som čepeľou noža otáčavým pohybom o hranu mojej dlane zaguľatila, čím získali tvar i výšku. Môžete zaguľatiť i otáčavým pohybom medzi dvomi dlaňami. Potom som ich nechala prikryté čistou utierkou podkysnúť ešte 30 minút.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Vykysnuté pagáčiky som 2x potrela vaječným bielkom a dala piecť do trúby na strednom rošte a dole na spodok trúby som dala hrnček horúcej vody.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C pri funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 25 minút, sú niečo tmavšie a chrumkavejšie, ako ich miluje moja návšteva. :-) Inak postačí 20 minút - musíte odsledovať na vlastnej trúbe!!! Po vybratí z trúby som ich potrela ešte horúce cmarom a prikryla čistou utierkou, aby sa ešte zaparili - zostanú dlhšie mäkké, vláčne s krásnym lístkovaním, pravda, ak vôbec zostanú :D

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    a tu sú už nachystané na podnose :-) Vdaka jogurtu a cmaru sú dlhšie mäkké a vláčne, ale ak nemáte jogurt a cmar, spokojne použite mlieko do cesta i na potretie pagáčikov po upečení, aj tak sa rýchlo budú míňať, sú veľmi chutné a do slova žravé, vynikajúcim sprievodcom ku kvalitnému vínku a skvelým pohostením.

    Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 25

Diskusia k receptu

71 komentárov k receptu
Ukladám do KK,ďalšie prekladané v mojej zbierke a ešte k tomu s klobáskovou plnkou,to musé byť mňamka!Ja robím už len prekladané,chutia nám najviac.Veľmi dobrý nápad,dala som5*a v tom momente asi dal niekto 1*,lebo sa objavili len 3*.
no,taketo som este nepiekla,s klobaskou,dobrota,budu dalsie na rade,ktore upeciem a to rovno z dvoch davok,dcera si nosi na internat:)5*
som veľmi rada, že si sem ten recept pridala, jeden z mojich synov je pagáčikový a takéto som mu ešte nepiekla, teraz bude mať narodeniny, tak sa mi tento recept veľmi zíde:)
@mesiar50 - lacikám drágám, sú vynikajúce, pikantné, mäkkučké i chrumkavé zároveň, ako stvorené k vínku.
niet nad lístkové kysnuté pagáčiky.
dakujem.
no s tym by som si splhla veru... recept sa mi paci. stalo by sa nieco keby som len klasicky piekla na 180C bez toho ventilatora? lebo ja s nim nemam dobre skusenosti, vacsinou mi vsetko rychlo zhorelo s nim. dakujem.
@tetriss , áno k vínku je to niečo úžasné, všetci chvália teraz doma, i návšteva - a pýtajú si receptík.
tvoje uznanie ma zvlášť teší :-)
dakujem.
@brambora , nemusíš piecť na funkcii ventilátor.
ak budeš piecť len na funkcii dolný a horný ohrev bez ventilátora, potom zvýš teplotu aspoň na 200 stupňov C, lebo kysnuté lístkové cesto sa musí piecť pri vyššej teplote, skús len tých 20 minút, ale skontroluj už po 15-tich minútach - odsleduj pozorne, lebo každá trúba pečie inak.
iste si s týmito pagáčikmi šplhneš :-)
dúfam, že som pomohla :-)
dakujem ti :-)
Tak a mám zasa o jeden pagáčikový recept viac vďaka tebe @pusta : môže to byť niečo úžasné a pri najbližšej príležitosti upečiem takéto. Máš ich krásne upečené, také musia byť chrumkavé, pikantné - no jedna báseň k vínčisku. Si šikuľka nielen do pečenia, ale aj fotenia. Ešte máš aj moju cibulákovú súpravu kde tieto pagáčiky neskutočné vyniknú. Vďaka za recept, popis a už aj ho ukladám pre inšpiráciu do KK.
Dakujem, pomohli ste. Skoda, ze ste recept nepridali skor. Mohla som zajtra upiect k mojim meninam, no uz som kupila suroviny na syrove pagaciky, ale urcite pride prilezitost a upeciem aj tieto. ;-)
@hubata , neskutočne si ma potešila, ved od "spredvianoc" beží teraz čas zabíjačiek a dobrá údená domáca klobása sa teraz nájde všade :-)
a pagáčikysú chrumkavé, pikantné, lístkové - skvelá korčuľa k dobrému vínčisku, ktoré sa s nimi vynikajúco šmýka dolu hrdlom :D
jedna báseň :-)
no toto - teší ma, že máme rovnakú cibulákovú súpravu :-)
dakujem za uloženie do kk, tvoje uznanie ma veľmi teší.
@brambora , som veľmi rada, žže som pomohla :-)
škoda, že nebudeš mať práve k meninám, ku ktorým ti prajem úprimne z celého srdca NAJ, NAJ, NAJ...všetko!!!
neboj, príležitostí bude až-až, čoskoro začnú fašiangy...uži si s radosťou svoju oslavu!
dakujem.
mňam vyzerajú krásne chrumkavo, pikantné sa u nás môže, takže iste vyskúšam, podobne robievam oškvarkové, ukladám si Tvoj rcp
uz ta klobasa vyzera na zjedenie, a pagace paradne, nerobili sme nikdy s klobaskovou plnkou a uz na pohlad musia chutit chrumkavo, ulozene, opetkovane :)
okrem tych skvarkovych, ktore sme pekavali dlho asi najradsej je na tejto stranke teraz vela vybornych receptov na slane pecivo a pagaciky s roznymi naplnami a niekedy sa tazko vybera, ktory je najlepsi, pretoze zalezi aj od momentalnej chuti. Tento tvoj napad je tiez skvely a vyzeraju ozaj chrumkavo yummy.
Zelam ti pekny a zdravy Novy Rok
Uz na pohlad chutne pagaciky...Snad by mi nahradili oskvarkove, kedze oskvarky nemam a klobasky mam este v mraznicke...A uzi si toho mixera :-).
tak tieto pagáče nemajú chybu, len preglgam naprázdno :-) Pagáče robievam škvarkové, ale klobásové mi nikdy nenapadli upiecť... čím skôr idem do toho! Díky
Máš 5*. Dobre to vyzerá. Mám klobásové gule v chladničke, len sú ešte čerstvé. Vyskúšam mierne popiecť a zapagáčovať. Na vrch kydnem rascu, nech aj susedia zavoňajú.
@mariamka , bola to úžasná domáca údená pikantná klobáska, dostala som z nej slušnú ochutnávku, časť som použila takto :-)
budem rada, ak spravíč :-)
dakujem za uloženie i opäťkovanie :D
@j änger, užívam si výhru, kutrujem rôzne mäsko, dokonca už nekrájam cibuľu, ale kutrujem a neplačem pri tom :-)
odporúčam aj tebe do toho mixéra klobásky a čím skôr do toho :D
dakujedm ti @j anka za milé želanie i za pochvalu.
@abdul , som veľmi rada, že ťa zase vidím. môžeš, ale nemusíš tie klobásové gule predpiecť.
to posypanie týchto pagáčov rascou je skvelý nápad, budú krásne rozvoniavať až u susedov :-) :D
dakujem ti za uznanie i 5*
Ja takéto slanosti milujem, viem sa ich dojesť do puknutia. A občas sa dá zhrešiť aj s klobáskou, i keď možno by sa dala spraviť plnka aj hubová so syrom alebo trochou oškvarkov napríklad. Cesto s cmarom a jogurtom je dobré, ja by som ešte vymenila aj múku za nejakú zdravšiu a chutnejšiu. Chválim a ukladám do KK!
@nonna , aj my priam milujeme rôzne slané pečivo a oškvarkové a klobásové pagáčiky obzvlášť :-)
varírovať môžeš podľa vlastnej vôle, ako sa ti len zachce.
ale tieto by som nechala tak, ako sú, lebo ide o špecialitu madarskej kuchyne, síce tam ich robia najčastejšie s mliekom alebo kyslou smotanou - tá spôsobí krásne držanie tvaru :-)
domáci jogurt a cmar je už moja vlastná vychytávka.:-)
múku som prihliadnuc k základnému receptu ponechala hladkú extra špeciál 00. táto kombinácia sa mi veľmi osvedčila.
tiež si musím dávať pozor, lebo sa viem dojesť do prasknutia aj ja :D
proti tvojmu gustu však žiaden dišputát.
dakujem.
Krásne pagáčence si napiekla @pusta milá. Videla som dávnejšie recept na klobásové pagáčiky na nejakej maďarskej stránke, ale tie neboli prekladané, takže nelístkovali ako tieto Tvoje fajné. Zatiaľ som ich nerobila, len sa na ne chystala, ale ak sa na to dám, určite ich spravím podľa tohto Tvojho receptu, veľmi sa mi páči, to cesto s pridaním jogurtu muselo byť fajné. Veľmi chválim, mňam, 5* Ti za ne rada dám :)
... no toto?!? Nádherná predstava chutí a vôní, milá @pusta ma povzbudzuje k nasledovaniu! Ale aj pre tento Tvoj výrobok platí otázka, ako pre podobné dobroty: "Určite výborný doplnok k vínku, ale bude sa hodiť aj ku drienkovici, slivovici a inej Ici?"
@eviana , receptov na klobásové pagáčiky je viac, sú rôzne a dovolím si tvrdiť že sú do jedného veľmi chutné. mám ich vo svojej zbierke maďarských receptíkov niekoľko, ale lístkové nám chutia najviac.
jogurt a cmar je moja vlastná vychytávka a oplatila sa - vrelo odporúčam :-)
dakujem ti za pochvalu a 5*****
milý@sracz - ferikém drágám, nuž či sa tieto klobásové pagáčiky hodia k aromatickej drienkovici, slivovici...inej ICI - to veru neviem, musíš skúsiť a povieš mi potom :-)
avšak je to nádherná kombinácia vôní a chutí, k vínku zaručene, to ti garantujem.
teší ma, že ma budeš nasledovať :-)
dakujem za krásne ocenenie.
krásne pagáčiky, určite vynikajúce ako všetky od Teba...vieš milá @pusta , že doteraz ma žiadny z tvojich receptov nesklamal?!...tak veľmi rada vyskúšam aj tieto klobáskové pagáčiky...krásny recept, veľmi podrobne spracovaný, chválim a kk
milá@iva63 , to je pre mňa veľká pocta od teba, že všetky recepty odo mňa sú vynikajúce :-)
teší ma, že ťa doteraz žiaden z mojich receptov nesklamal a že aj tieto klobásové pagáčiky považuješ za krásne a vyskúšaš ich :-)
dakujem za úžasné uznanie a uloženie do kk.
Naaadherne,za chvilu aj budu otestovaneee co sa tyka chuti,lebo uz su vo faaaze posledneho kysnutia.Za 15 min.idu do rury!!!!! Na dnesnu oslavu ako stvorene..... velmi pekne popisany receptiiiik...Dakujem,ked ochutname ,napisem....a uz su aj ulozene v KK
Pagace upecene,aj ochutnane...... v zivote som nejedla lepsie pagace!!!!!su fantastickeeeee....doporucujem vyskusat,su bozskeee... ****************************************************
@amelie , či som ťa len dlho nevidela...vitaj späť:-)
tvoja pochvala ma úprimne teší :-) vážim si to od teba.
poteší ma, ak sa tieto pagáče ocitnú na vašom stole.
dakujem za krásne hodnotenie a uloženie do KK.

Pridaj komentár k receptu: