Foto: frezia68
Obyčajne pečiem makovník z bežného kysnutého cesta.Ale našla som tento recept v starom receptári,v ktorom vydavateľ praje všetkým pracujúcim,ktorí sa zaslúžili o hojnosť na Zobraziť celý popisObyčajne pečiem makovník z bežného kysnutého cesta.Ale našla som tento recept v starom receptári,v ktorom vydavateľ praje všetkým pracujúcim,ktorí sa zaslúžili o hojnosť na vianočnom stole spokojné sviatky vianočné,zaslúžilý oddych a veľa budovateľských úspechov v Novom roku a podpis : dedo Mráz. A tak len hádam r. 1950-1955 , lebo posledná strana chýba,ale je tam viac výborných receptov a s týmto sa podelím.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si všetko,čo k pečeniu budeme potrebovať.
-
2
Z uvedeného množstva múky si odoberieme 10 dkg , spracujeme ju s maslom a necháme odpočívať.Pripravíme si kvások,ja pridávam do mlieka trocha medu k droždiu.Ostatnú múku s dvoma vajíčkami a ďaľším žltkom,cukrom a kváskom spracujeme na vláčne cesto a dáme asi na hodinu kysnúť.Do cesta postrúham aj trocha citrónovek kôry a pridávam lyžicu rumu-to už mimo receptu.Aj do plnky.
-
3
Po vykysnutí ho ešte raz premiesime a dáme na dosku ďalej kysnúť prikryté obrúskom asi 3O min.-každý uváži podľa vizáže,či dosť podrástlo. Potom ho rozvaľkáme,do prostriedka dáme do štvorca spracovaný tuk a prekladáme ako obálku.
-
4
Z každej strany cesto s tukom prikryjeme a ďalej prehneme,aby tuk bol kysnutým cestom preložený.
-
5
Cesto necháme ešte asi hodinu odpočívať prikryté v teple.Potom ho zasa rozvaľkáme a prekladáme ako maslové cesto.Ak je dostatočne znova vykysnuté,rozvaľkáme a plníme makovou( akou chcete) plnkou.Plnku nepridávam,je tu dosť receptov a poslednú výbornú pridávala @jerica.Tiež robím podobnú a každý má svoju obľúbenú.Závin preložím na pekáč a ešte nechám kysnúť asi 3O min.Natriem vyšľahaným bielkom,ktoré som ušetrila z tretieho vajíčka,popichám vidličkou,aby nepraskol a šup do rúry.
-
6
Prvých pár minút pečieme vo vyhriatej rúre na 230°C,potom zmiernime na 200°C a podľa farby(ak veľmi pripeká) aj viac.Dopiekla som na 170°C,každý svoju rúru a jej finty pozná najlepšie.Makovník necháme vychladnúť a v žiadnom prípade nekrájame teplý,ako som urobila ja,lebo som chcela ihneď pridať fotku :-) Dobrú chuť!
chcem sa spýtať,do cesta nejdú žiadne vajíčka,alebo si ich zabudla pripísať