Prdelačka
Zdeněk Michálek
šéfkuchár Hotela Bratislava v Bratislave a člen Gourmet klubu SK, 4. augusta 2013
šéfkuchár Hotela Bratislava v Bratislave a člen Gourmet klubu SK, 4. augusta 2013
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
porcií
10 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Dáme variť vodu podľa množstva jelít a požadovaného množstva polievky. Polievka nemá byť príliš riedka. Nastrúhame jelitá (najlepšie sa strúhajú stuhnuté) priamo do vody (nemusí vrieť) a pridáme mäsový bujón. Pridáme rozotretý cesnak (cesnakovú pastu – pozor, je slaná!) a polovicu majoránu.
- 2
Chvíľku povaríme a pridáme na hrubom strúhadle nastrúhané zemiaky. Varíme, kým nie sú uvarené a pridáme zvyšok majoránu.
- 3
Dochutíme soľou a korením. Podáváme s čerstvými rožkami.
- 4
Tip šéfkuchára: Ak máte možnosť, kúpte u mäsiara bravčovú krv. Ak ju použijete, dajte ju až nakoniec, keby sa varila, zrazila by sa.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
akurat to "jelito" mi tam nesedi, mohlo tam byt "jaternica" a chybaju tam tie krupy, kazdopadne polievka pre odvaznych :)
Nuž ja ternica tam nemá byť, ale robí sa z krvavničiek=jelítka - po česky.
Prdelačka sa robí vyslovene len z už hotových surových krvavničiek.
treba len prekonať predsudky a ochutnať :-)
netvrdím, že zachutí aj tebe - ale možno áno.
kľudne môžeš obsah črievka vytllačiť, aj tak bude výborná.
mnohí to tak aj robia :-)
prvým jedlom u nás asi okolo 9,00 býval zabíjačkový guláš pripravený z pečene, obličiek, mozgu, niekedy sa dávali aj malé odrezky mäsa, dusené na cibuľke, korenený s mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením a majoránkou, podával sa s pretláčanými zemiakmi s rascou, chlebom. Na obed bolo už pečené mäso z väčších odrezkov s rascou a cesnakom, zabíjačková kapustnica.
každý kraj, každý okres, každá dedina, dokonca každý dom a každá rodina má svoje typické špeciality.
Takže s Tebou súhlasím.
Pomenovanie "prdelová" k nám prišiel z okolia Náchoda.
"Zobracka kasa" je prejt, co ostal a nenatlacil sa do criev. Oprazil sa na masti a jedol sa s kyslou uhorkou a chlebom. Ako jaternice, len bez crievka. :)
A s tatarskou to je ake kulinarske spojenie?