Prdelačka

Zdeněk Michálek
šéfkuchár Hotela Bratislava v Bratislave a člen Gourmet klubu SK, 4. augusta 2013
Prdelačka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 l
1 kg (podľa množstva polievky)
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Dáme variť vodu podľa množstva jelít a požadovaného množstva polievky. Polievka nemá byť príliš riedka. Nastrúhame jelitá (najlepšie sa strúhajú stuhnuté) priamo do vody (nemusí vrieť) a pridáme mäsový bujón. Pridáme rozotretý cesnak (cesnakovú pastu – pozor, je slaná!) a polovicu majoránu.

  2. 2

    Chvíľku povaríme a pridáme na hrubom strúhadle nastrúhané zemiaky. Varíme, kým nie sú uvarené a pridáme zvyšok majoránu.

  3. 3

    Dochutíme soľou a korením. Podáváme s čerstvými rožkami.

  4. 4

    Tip šéfkuchára: Ak máte možnosť, kúpte u mäsiara bravčovú krv. Ak ju použijete, dajte ju až nakoniec, keby sa varila, zrazila by sa.

Diskusia k receptu

drahyjon
Zaujímavý recept, vďaka. Akurát nerozumiem tomu, prečo si komplikovať život strúhaním jelít. Ak rozrežem črievka a ich obsah vložím do vody, zmení sa niečo? Ďakujem za reakciu.
evanaaa
Aj ja so chcela napísať, že jaternice netreba strúhať, veď sa vo vode rozpadnú aj same. A takisto, myslela som že ide o fazuľovicu - fazuľovú polievku, podľa názvu. Táto by sa kľudne mohla volať aj "Jelitnačka", alebo Jaternačka.
mariamka
tiez som myslela, ze s tym nazvom si z nas pan sefkuchar robi zarty, ale opak je pravdou, je to stara ceska zabijackova polievka a povod nazvu je pekne vysvetleny tu  www.e-kniha.com/proc-prdelacka.html...
akurat to "jelito" mi tam nesedi, mohlo tam byt "jaternica" a chybaju tam tie krupy, kazdopadne polievka pre odvaznych :)
pusta
@mariamka , je to tak, ako si zistila :-) Prdelačka je tradičná česká zabíjačková polievka.
Nuž ja ternica tam nemá byť, ale robí sa z krvavničiek=jelítka - po česky.
izabella929
toto bude zrejme polievka, ktorá zostane v kotline pri zabíjačke, vyvarí sa v nej kopec mäsa...a pridáva sa do nej jaternicivá kaša, ktorá zvýši z plnienia čriev...maminka dala do nej troška červenej mletej papriky, aby nebola mdlá a jedli sme s chlebíkom...ale táto vyzerá celkom inak...a ten názov? nuž nie je to bohviečo...)
pusta
@izabellka929 , to čo píšeš, to je niečo úplne iné. pokiaľ viem, tomu sa po česky hovorí Ovar.
Prdelačka sa robí vyslovene len z už hotových surových krvavničiek.
pusta
@izabellka929 , do Prdaelačky sa nikdy nedávajú jaternice, ani jaternicová kaša, ale len krvavničky, ak máš, tak aj bravčová krv.
pusta
@evanaaa , nemohla by sa tak volať :-) Prdelačka je tradičný názov tradičnej českej zabíjačkovej polievky.
frezia
Tak to vyzera tak nevabne,ze je to zatial asi jedine jedlo z varechy,co by som nechcela ani ochutnat. Nazov,suroviny,vzhlad... Je mi luto.
pusta
@frezia , a ja ti vravím, že je to úžasná dobrota, ako mnohé iné jedlá, ktoré nemusia práve vábne vyzerať.
treba len prekonať predsudky a ochutnať :-)
netvrdím, že zachutí aj tebe - ale možno áno.
pusta
@drahyjon , strúhaním zmrznutej krvavničky bude polievka jemnejšia.
kľudne môžeš obsah črievka vytllačiť, aj tak bude výborná.
mnohí to tak aj robia :-)
evanaaa
@pusta , tak už viem, je to časká tradícia a názov nemá asi nič spoločné s tým, čo vyjadruje, hihi. Mne to trochu pripomína ovar - to je aj slovenský názov, alebo ovarová polievka.
evanaaa
Chcela som napísať - česká tradícia.....a viem teda (od teba), že sa od ovaru líši.
izabella929
@pusta..my krvavničky nerobíme, nemáme radi v kaši krv...pokiaľ zabíjame, krv sa chytí, osolí a nechá stuhnúť..zvykla som uvariť zemiaky a popučiť ich...načistím cibuľu a na cibuli upečiem krv...až do hotovej krvy pridám zemaikovú kašu a ponúknem všetkých, ktorí sa zúčastňujú zabíjačky , len tak ako raňajky..potom vínečko, alebo pivo chlapom, čo robia s pušikou..takže krv miniem takto..možno sa jedná o ten ovar, ktorý je skutočne fajný...lenže počas zabíjačky, je omnoho viac fajnovejších veci a tak vždy zostala v hanbe..ale ak som už chovám za zabitú pušiku náhradu, tak jej pridávam do stravy a minie sa...občas sme zvykli robiť počas zabíjačky aj plnené kapustové listy v kotline a vtedy ju prilejeme do kapusty...a tiež varíme cez zabíjačku ,,,vždy,,kapustnicu a do tej tiež pridáme ovar...ale sa odoberie z kotliny, pokiaľ sa v ňom nevyvárajú jaternice..lebo u nás sa tok tak robí, že hotové nadené jaternice ponoríme do vriaceho ovaru na 2 min..
pusta
@izabellka929 , u nás na zabíjačke sa v tom vývare ovarili jaternice aj krvavnice. kaša, ktorá bola na dne, sa volala "žobrácka kaša". bola veľmi chutná a rozdávala sa do výslužky a rodine. jaternice sme robili ryžové, i s krúpami, krvavničky žemľové s opečenými žemľovými kockami. časť zachytenej krvi sa použila do krvavničiek a časť krvi sa udusila na cibuľke a podávala so zemiakmi alebo čerstvo upečeným domácim chlebom. vývar sa tiež pridával do zabíjačkovej kapustnice a iných zabíjačkových špecialít. krv sa niekde pridáva aj do tlačenky - volá sa to tlačenka tmavá. takáto tlačenka sa robí najmä v ČR, aj u nás sa s ňou stretneš.
prvým jedlom u nás asi okolo 9,00 býval zabíjačkový guláš pripravený z pečene, obličiek, mozgu, niekedy sa dávali aj malé odrezky mäsa, dusené na cibuľke, korenený s mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením a majoránkou, podával sa s pretláčanými zemiakmi s rascou, chlebom. Na obed bolo už pečené mäso z väčších odrezkov s rascou a cesnakom, zabíjačková kapustnica.
každý kraj, každý okres, každá dedina, dokonca každý dom a každá rodina má svoje typické špeciality.
manek380
Myslím, že pan "šéfkuchař" by se měl tak trochu podívat, co je to vlastně prdelačka. Jedná se o původně čistou nesolenou ovarovou polévku po uvaření masa na ostatní výrobky ze zabíjačky, které se odebere nejméně dvě třetiny množství a ve zbytku se mírným varem vaří tlačenky, jitrnice a kroupová jelítka (krvavničky). Pokud něco praskne (a stává se to, případně pokud ne, tak se tomu pomůže nožem), nechá se tak. A protože jelítka obsahují krom krup - ZÁSADNĚ KRUP! - i krev, polévka je pak tmavá, s obsahem masa. Teprve poté se dochucuje solí, pepřem a majoránkou, ničím jiným. Jí se s chlebem. Pan "šéfkuchař" vyrobil paskvil, který nemá s prdelačkou společného téměř nic... Masový bujón a brambory - kde k tomu přišel, ptám se?
manek380
Tedy pokud nyslel masový bujón z kostky, aby bylo jasno...
turistka
@manek380 , naša babička, vždy pred zimou doniesla v kandličke "prdelovou". Jedli sme ju s chlebom a okamžite! Pretože v nej je majoránka, tak nestačila skysnúť. Rodičia nemali ani chladničku, nieto mrazničku, aby sa uchovala na dlhšie. Mala som a mám ju rada. Občas, keď kúpim krv, tak si ju veľmi rada uvarím. Vždy vtedy, keď varím mäso na tlačenku, vývar z neho odlejem a použijem na varenie "prdelovej", pretože zabíjačku nerobíme. No nie je taká, ako bol jej originál.
Takže s Tebou súhlasím.

Pomenovanie "prdelová" k nám prišiel z okolia Náchoda.
jozka2
frezia mala som moznost ochutnat polievku z krvi a skutocne je dobta vyzera nevabivo-chut ohromna.
jozka2
taketo krvavnickove hurky kupujem robene s tatarkou,alebo krupami su vynikajuce,radsej mam tie s tatarkou.
megdesign
@All kazdy dajako inak :D My zas tomuto hovorime "prdelacka" z toho dovodu, ze ked sa v ovare ovarali, ci jaternice, ci krvavnice, "vys*alo" sa sem tam neake crievko /prasklo/ - vyprdelo - PRDELACKA :D. Po doovarani to, co ostalo v kotli /prebytocny ovar sa samozrejme odobral/ konzumovalo s chlebom.

"Zobracka kasa" je prejt, co ostal a nenatlacil sa do criev. Oprazil sa na masti a jedol sa s kyslou uhorkou a chlebom. Ako jaternice, len bez crievka. :)
megdesign
@jozka krvavnickove hurky? To je ake slovne spojenie?
A s tatarskou to je ake kulinarske spojenie?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia