Foto: sracz
Dnes je posledný deň mája, mesiaca lásky, no ... but love continues! K prezentácii tohoto môjho receptu ma inšpiroval náš priateľ Varechy Stefanm, môj Zobraziť celý popisDnes je posledný deň mája, mesiaca lásky, no ... but love continues! K prezentácii tohoto môjho receptu ma inšpiroval náš priateľ Varechy Stefanm, môj krajan a kamarát Pišta - praženicou, ako sme začínali. Nuž a ja, ako som dospel. Robím ho už 6. rok, sem_tam niečo pozmením, ale základ ostáva. Tak, ako viem "odprosiť" lahôdkou, tak dobrou mňamkou viem aj "odmeniť". Možno môj spôsob komunikácie, či sociálneho dialógu v partnerstve, pomôže aj niekomu z Vás? Uznajte, prosím, že za pokus to stojí!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 ÷ 7 ks |
|
2÷3 PL |
|
4 ÷ 6 ks |
|
2 ÷ 3 PL |
|
1÷2 ks |
|
1÷2 ML |
|
1,2÷1,5 PL |
|
1 vetvička |
|
0,3 ÷ 0,5 ks |
|
podľa potreby štipka |
|
podľa potreby troška |
|
Postup
-
1
pripravíme si potrebné ingrediencie, panvicu a varešku.
-
2
zdroj tepla rozohrejeme na 1/2 výkonu a uložíme naň panvicu (rajnicu) s 2 PL olivového oleja a pokrájanou mladou cibuľkou aj s vňaťou; restujeme zľahka až do "sklovita"; pridáme 2 PL masla a necháme ho iba rozpustiť (!!!neprepražovať!!!).
-
3
pridáme 4 rozbité vajíčka (1 odložíme na finiš), trojuholník(y) taveného syra, ja som použil druh "kravička s úsmevom", osolíme a pri stredne teplote, miešaním, postupne vareškou priberáme kúsky syra, až dostaneme praženicu zrazenú asi na 3/4 nami požadovanej konzistencie.
-
4
v tejto fáze vytvoríme uprostred rajnice "jamku", do ktorej pozorne vložíme posledné "finišvajíčko"; bielko postupne opatrne odoberáme a spájame s okolitou masou, až získame požadovanú hustotu praženice, ktorej centrum zdobí neporušené oko žĺtka.
-
5
a ideme do finále; praženicu priamo na rajnici ochutíme a zároveň ozdobíme hrubšie mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, čerstvou petržlenovou vňaťou, plátkami paradajky a zelenou vetvičkou zeleru; dnes som pridal aj 2x2 PL čerstvej pochúťky "SALSA" (recept už spracovávam, fotím a uvediem aj pre Vás).
-
6
servírujeme na rajnici s domácim chlebíkom a kocháme sa pohľadom na reakcie subjektu našej priazne; jeme malými vareškami, spoločne ako
ale to centrálne vajíčko je úplne skvelý nápad:)) !
Ďakujem, stefanm! Vysoko si vážim slová Tvojich komentárov, lebo v nich vidím nielen prácu a Tvoje myšlienkové pochody, ale aj snahu pomôcť a zároveň ochotu sa niečomu priučiť. Netrafil si sa iba do, citujem “Úvod s jemne ironizujúcou narážkou na priateľské vzťahy”. Nikdy by som si nedovolil iróniu v priateľstve. Beriem ho s detskou naivitou úprimne a navždy! A dva razy ho nikomu neponúkam!
michsamant, sjuz, evanaaa, enge149 – s chuťou do toho. Pochutnáte si a určite získate obdiv minimálne taký veľký, ako ja Váš.
evusik – “aj tak še da i tak še da včera”, ja to tak robím už 6. rok. Odpoveď máš aj u môjho múdreho Bubo Buba_Sovky62, jej komentár na praženicu Stefanm, ma milo prekvapil, na moju škodu som ten prípad nečítal. A to mi môžeš (te) veriť, že ja som už naozaj veľký “knihomoľ”!
• jezibabka1 – ale áno. Dokonca si mi to už dávnejšie radila práve Ty a ja som Ti odpovedal – napísaných a uložených receptov mám niekoľko stovák, ale nafotené sú iba tie, ktoré pozná Varecha – už som sa vyznal na Skype, keď ma honestka aj fónicky inšpirovala k väčšej aktivite, za čo som jej veľmi povďačný, le všetko chce čas. Ja ho naviac nemám, lebo ešte pracujem (chvála Bohu a našťastie) aj v soboty a naviac som mám novú milú priateľku – VARECHA.sk, ktorej z duše I zo srdca potrebujem byť verný.
enge149 - USA, široký pojem, ak strýko chce, môže ma osloviť na mojej E-mailovej adrese. Môžeme si navzájom pomôcť. Porozmýšľam o nejakom svojom recepte s kohútim mäsom; aj ja som choval sliepky a mám podobnú skúsenosti s kohútmi. Zvlášť s tým posledným. Volal som ho, zhodou okolností Pišta VII. Jediný kohút, ktorý pravidelne telefonoval s Des Moines Iowa, sediac na mojom stehne. Foto mám a určite ho k receptu pripojím. Vopred však musím poznamenať, že ja som mu k odchodu na druhý svet nepomáhal. To už som bol za morom!