Praženica, ktorou odmeňujem... (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dnes je posledný deň mája, mesiaca lásky, no ... but love continues! K prezentácii tohoto môjho receptu ma inšpiroval náš priateľ Varechy Stefanm, môj krajan a kamarát Pišta - praženicou, ako sme začínali. Nuž a ja, ako som dospel. Robím ho už 6. rok, sem_tam niečo pozmením, ale základ ostáva. Tak, ako viem "odprosiť" lahôdkou, tak dobrou mňamkou viem aj "odmeniť". Možno môj spôsob komunikácie, či sociálneho dialógu v partnerstve, pomôže aj niekomu z Vás? Uznajte, prosím, že za pokus to stojí!

2
porcie
7´ minút
príprava
7´ minút
tepelná úprava

Postup

  1. pripravíme si potrebné ingrediencie, panvicu a varešku.
  2. zdroj tepla rozohrejeme na 1/2 výkonu a uložíme naň panvicu (rajnicu) s 2 PL olivového oleja a pokrájanou mladou cibuľkou aj s vňaťou; restujeme zľahka až do "sklovita"; pridáme 2 PL masla a necháme ho iba rozpustiť (!!!neprepražovať!!!).
  3. pridáme 4 rozbité vajíčka (1 odložíme na finiš), trojuholník(y) taveného syra, ja som použil druh "kravička s úsmevom", osolíme a pri stredne teplote, miešaním, postupne vareškou priberáme kúsky syra, až dostaneme praženicu zrazenú asi na 3/4 nami požadovanej konzistencie.
  4. v tejto fáze vytvoríme uprostred rajnice "jamku", do ktorej pozorne vložíme posledné "finišvajíčko"; bielko postupne opatrne odoberáme a spájame s okolitou masou, až získame požadovanú hustotu praženice, ktorej centrum zdobí neporušené oko žĺtka.
  5. a ideme do finále; praženicu priamo na rajnici ochutíme a zároveň ozdobíme hrubšie mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, čerstvou petržlenovou vňaťou, plátkami paradajky a zelenou vetvičkou zeleru; dnes som pridal aj 2x2 PL čerstvej pochúťky "SALSA" (recept už spracovávam, fotím a uvediem aj pre Vás).
  6. servírujeme na rajnici s domácim chlebíkom a kocháme sa pohľadom na reakcie subjektu našej priazne; jeme malými vareškami, spoločne ako