Pravé talianske tiramisu

zuzana105 - bez fotkyzuzana105, 3. januára 2015
Pravé talianske tiramisu
Foto: zuzana105

Toto tiramisu je naozaj skvelé.Vyskúšala som veľa druhov tiramisu,ale toto je z nich nalepšie ! Určite vyskúšajte a sami budete ohúrení. :)

10
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

250 g
5 ks
400 g
100 g
500 ml
4 šálky




Postup

  1. 1

    Mixérom vyšľaháme žĺtky spolu s práškovým cukrom do peny. V druhej miske si vyšľaháme šľahačku alebo ak ju nemáme,môžeme použiť aj bielky.Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mascarpone a jemne zašľaháme.

    Pravé talianske tiramisu - obrázok 1
  2. 2

    Do tejto vyšľahanej zmesi pridáme vyšľahanú šľahačku a jemne zamiešame do hustého krému.

    Pravé talianske tiramisu - obrázok 2
  3. 3

    Urobíme si presso a necháme na chvíľku vychladnúť. Musí byť viac teplé ako studené ! Potom si nachystáme nejaký plech alebo nádobu,do ktorej budeme ukladať piškóty. A začneme tým,že si namočíme poškóty do kávy z oboch strán a uložíme do nádoby.

  4. 4

    Namočené piškóty potrieme polovicou krému a dáme ďalšiu vrstvu piškót. A natrieme zvyškom krému.

  5. 5

    Na záver tiramisu posypeme preosiatym kakaom a dáme do chladničky stuhnúť na minimálne 3 hodiny. Dobrú chuť ! Chcela som pridať fotku aj odkrojeného kúsku tiramisu,no žiaľ mi tu nechcelo pridať fotku :(

Diskusia k receptu

dara2112
Do prabeho tiramisu sa pridáva amareto alebo aspoň rum - do tej kavy a namiesto šlahačky sa dava iba maskarpone 500g,5 žltkov sa vymieša s 5 Pl kryšt.cukru poriadne a dlho potom zamiešame mascarpone a nakoniec vyšlahaných 5bielkov to je prave tiramisu od Talianských šéfkuchárov. Je to fantastické. Nehnevaj sa nechcem mudrovať aj to tvoje móže byť dobré, aj ja som už vyskúšala viacero ale toto je aspoň pre mňa naj A ešte kakao sa dáva maximálne hodinu pred podávaním inak je to rospustené a hned pred podávanín tiež nie je vhodné ho dat lebo sa zadusíš - ha- ha pekný večer a ešte raz nehnevaj sa
zuzana105
Každý má svoj názor áno,má tam ísť amaretto na to som úúplne zabudla,prepáčte. A ako som tam písala,nemusí sa dávať šľahačka ale bielky,no mne to viac chutí so šľahačkou.A kakao sa má dávať hneď po urobení tiramisu,pretože keď ho dáte pred servírovaním,ako ste napísali, ,,zadusíte sa" . Kakao som dala hneď ako som dokončila tiramisu a nechala som ho v chladničke 3 hodiny a nerozpustilo sa. Takže recepty máme podobné ;)
dara2112
Ok možno vyskúšam aj tvoj a budem prekvapena pridaním šlahačky
rulik
tie recepty s plátkami tenkého cesta sa mi nepáčia, ale to vyzerá za hodné vyskúšania
marijanna
..slahacka nejde, ja ju davam vtedy, ked nedavam vajcia. Ak robim Tiramisu v lete a vtedy su vajcia kriticke, nakolko su surove...V mojom recepte idu cele vajcia a ceresnovica alebo amaretto...Tu slahacku odporucam, ak nedate vajcia..:) Vymazala by som nazov prave, lebo to nie je prave Tiramisu...nic v zlom, ale Prave bryndzove halusky su len s bryndzou a nie zmiesanym pol bryndze a pol natierkoveho masla...aspon ja si tak myslim..peknu nedelu zelam
bembo
Zatiaľ sa mi nepodarilo nájsť recept na dobrotu, /dnes frčí pod názvom tiramisu/ktorú moja mamka robilla ešte za Novotného/Antonín Novotný-prezident ČSSR 1957-1968/.Bol to krém s piškotami namočenými v káve a mal tvar srnčieho chrbátu.Bolo to uložené v chladničke a strašne nám to zo sestrou chutilo.Naposledy sme to jedli asi pred 40-timi rokmi.Kým mamka žila pýtal som sa jej na ten recept,no nevedela si spomenúť kde je.Dúfam že sa mi ho podarí niekde ešte nájsť.Pokiaľ ho niekde nájdem rád ho zverejním na Vareche.Myslím,že by som viacerím Varecháčom urobil radosť
afataga
@bembo ja asi tusim co myslis, aj moja babka a mama to obcas robievali, kuknem mame do pisanky, len neviem, kde ti to dam vediet ak najdem
bembo
bol by som rád afataga keby si ten recept našla,pretože niektoré oprášené recepty našich mám a starých mám sú veľmi chutné.
cuketa
a ja som presvedčená na 100 percent, že bielky do tiramisu vôbec nepatria
zuzana105
@marijanna ako hovorím,každý má iný názor a recept.A podľa môjho názoru toto JE pravé talianske tiramisu..nie je tam žiadna náhrada mascarpone ani nič podobné.Vajcia sú v tiramisu veľmi dôležité.Amaretto som z abudla dopísať,za to sa ospravedlňujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia