Tiramisu (pravé, talianske, nefalšované)

michal81Michal81, 34 ročný muž, Poprad, 24. marca 2014 21:56
Ďalšie jeho recepty »

Tiramisu (pravé, talianske, nefalšované)Foto: michal81

Jedná sa o studené zákusky. Málo kto pripravuje Tiramisu podľa možností čo najoriginálnejšie vzhľadom k pôvodnej talianskej receptúre. Môj recept je podľa originálnej receptúry.

15
porcií
60 min
príprava

Suroviny

10 ks
10 PL
1000 g
1 dcl (mandľový)
500 ml
400 - 500 g
20 g

Postup prípravy

  1. 1

    Káva - namáčadlo: Najprv si pripravíme silnú zalievanú nesladenú čiernú kávu. Likér aj piškóty sú sladké a ak osladíme zároveň kávu, nevynikne v piškóte prirodzená chuť kávy. Vychladenú kávu scedíme a vmiešame do nej Amaretto.

  2. 2

    Plnka / Krém: Bielká s malým prídavkom cukru vyšľaháme na sneh. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do spenených žĺtkov vmiešame Mascarpone a zľahka premiešame. Ďalej do krému pridáme sneh z bielkov a znovu vymiešame, nie priveľa, aby krém nezriedol. Krém sa stane vďaka snehu jemnejší - v niektorých receptoch sa sneh do krému vôbec nepridáva, avšak krém týmto prichádza o jemnú chuť. Poprípadne pridajte len polovicu ušlahaného snehu z bielkov a nie všetok sneh. Mascarpone je italský syr - niečo na spôsob sladkej smotany zahustenej kys. citrónovou - dostať ho v potravinách alebo dnes už aj vo vätšine hypermarketov. Chybou je nahradzovať ho smotanou ci tvarohom !

    Tiramisu (pravé, talianske, nefalšované) - obrázok 2
  3. 3

    Plnenie do formy / Príprava: Dno a steny formy ponatierame tenkou vrstvou krému/plnky (formou sa chápe nízka misa, nízky pekáč, atď., ideálne hranatá, bez oblých tvarov) cca 1 mm hrubou, aby sa kávou nasiaknuté piškóty neprilepili. Piškótu každú jednotlivo vždy pred uložením do formy v predpripravenej káve namáčame, ale len na krátku dobu – aby sa piškóta nerozmočila. Na asi ½ sekundy podlhovasté piškóty alebo na asi 1 sekundu detské „bochníčkové“ piškóty, nakoľko detské piškóty sú tvrdšie a kávu „pijú“ pomalšie. Prvú vrstvu poukladaných piškótov vo forme rovnomerne potrieme prvou polovicou krému/plnky. Ďalej poukladáme druhú vrstvu namáčaných piškótov a znova zakryjeme druhou zostávajúcou polovicou krému/plnky. Poslednú resp. vrchnú vrstvu plnky zasypeme rovnomerne po celej ploche kakaom (kľudne aj 1mm hrubú vrstvu kakaa). Takže vo výsledku to budú vrstvy: 1.piškóty 2.plnka 3.piškóty 4.plnka 5.kakao. Pozn. : Ako vidíte na obrázku, použil som na skúšku detské piškóty - pracuje sa s nimi horšie a očakával som lepšiu chuť Tiramisu, nakoľko detské piškóty su tvrdšie (hustejšie), avšak žiaden extrémny rozdiel v chuti som nepocítil :) Bol to len taký menší experiment. Typ použitých piškótov je samozrejme na vás. Možno ak by sa niekde dali kúpiť originálne talianské podlhovasté piškóty, či iná hocijaká kvalitná značka piškótov, tak by to bolo omnoho chutnejšie. Tie naše piškóty mam dojem, že sú ako polystyrén, papier či špongia :) akoby nekvalitné, sám cukor hlavne že v nich je :)

    Tiramisu (pravé, talianske, nefalšované) - obrázok 3
  4. 4

    Naplnenú formu necháme odstáť v chladničke aspoň 6-12 hodín. Tiramisu by sa malo servírovať vychladené, pokrájané na kocky.

    Tiramisu (pravé, talianske, nefalšované) - obrázok 4
ohodnoť recept:
Hlasovalo 14 ľudí (4,1 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist