Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované)

Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované)
Foto: michal81
michal81Michal81, recept pridal: 24. marca 2014 21:56Ďalšie jeho recepty

Jedná sa o studené zákusky. Málo kto pripravuje Tiramisu podľa možností čo najoriginálnejšie vzhľadom k pôvodnej talianskej receptúre. Môj recept je podľa originálnej receptúry.

Suroviny

15
porcií
60
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Káva - namáčadlo: Najprv si pripravíme silnú zalievanú nesladenú čiernú kávu. Likér aj piškóty sú sladké a ak osladíme zároveň kávu, nevynikne v piškóte prirodzená chuť kávy. Vychladenú kávu scedíme a vmiešame do nej Amaretto.

2

Plnka / Krém: Bielká s malým prídavkom cukru vyšľaháme na sneh. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do spenených žĺtkov vmiešame Mascarpone a zľahka premiešame. Ďalej do krému pridáme sneh z bielkov a znovu vymiešame, nie priveľa, aby krém nezriedol. Krém sa stane vďaka snehu jemnejší - v niektorých receptoch sa sneh do krému vôbec nepridáva, avšak krém týmto prichádza o jemnú chuť. Poprípadne pridajte len polovicu ušlahaného snehu z bielkov a nie všetok sneh. Mascarpone je italský syr - niečo na spôsob sladkej smotany zahustenej kys. citrónovou - dostať ho v potravinách alebo dnes už aj vo vätšine hypermarketov. Chybou je nahradzovať ho smotanou ci tvarohom !
Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované) - obrázok 2

3

Plnenie do formy / Príprava: Dno a steny formy ponatierame tenkou vrstvou krému/plnky (formou sa chápe nízka misa, nízky pekáč, atď., ideálne hranatá, bez oblých tvarov) cca 1 mm hrubou, aby sa kávou nasiaknuté piškóty neprilepili. Piškótu každú jednotlivo vždy pred uložením do formy v predpripravenej káve namáčame, ale len na krátku dobu – aby sa piškóta nerozmočila. Na asi ½ sekundy podlhovasté piškóty alebo na asi 1 sekundu detské „bochníčkové“ piškóty, nakoľko detské piškóty sú tvrdšie a kávu „pijú“ pomalšie. Prvú vrstvu poukladaných piškótov vo forme rovnomerne potrieme prvou polovicou krému/plnky. Ďalej poukladáme druhú vrstvu namáčaných piškótov a znova zakryjeme druhou zostávajúcou polovicou krému/plnky. Poslednú resp. vrchnú vrstvu plnky zasypeme rovnomerne po celej ploche kakaom (kľudne aj 1mm hrubú vrstvu kakaa). Takže vo výsledku to budú vrstvy: 1.piškóty 2.plnka 3.piškóty 4.plnka 5.kakao. Pozn. : Ako vidíte na obrázku, použil som na skúšku detské piškóty - pracuje sa s nimi horšie a očakával som lepšiu chuť Tiramisu, nakoľko detské piškóty su tvrdšie (hustejšie), avšak žiaden extrémny rozdiel v chuti som nepocítil :) Bol to len taký menší experiment. Typ použitých piškótov je samozrejme na vás. Možno ak by sa niekde dali kúpiť originálne talianské podlhovasté piškóty, či iná hocijaká kvalitná značka piškótov, tak by to bolo omnoho chutnejšie. Tie naše piškóty mam dojem, že sú ako polystyrén, papier či špongia :) akoby nekvalitné, sám cukor hlavne že v nich je :)
Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované) - obrázok 3

4

Naplnenú formu necháme odstáť v chladničke aspoň 6-12 hodín. Tiramisu by sa malo servírovať vychladené, pokrájané na kocky.
Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované) - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 10 ľudí (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • svedka, 24. marca 2014 o 22:20
    Pekne sa ti podarilo,ale receptov na Tiramisu,aj na original-ako mas ty ,uz je tu ozaj dost...


  • vevei, 25. marca 2014 o 07:27
    presne tento robím aj ja a mám ho tiež od talianov zo žiadnou šľahačkou a neviem čím ešte......


  • smajliqa, 25. marca 2014 o 11:40
    je urcite vyborne, ale takych receptov na PRAVE TIRAMISU je tu uz kopec.... myslim ze recept na prave talianske tiramisu nikdy neziskame, tak isto ako na sacher tortu, ako na marlenku a na mozartove gulicky


  • amelie, 25. marca 2014 o 12:39
    ... au, au, au...


  • kukulienka71, 25. marca 2014 o 13:00
    pekne si to popísal(aj ked pravopis nie je tvoja silná stránka asi),ale cením si,že si muž a dal si to zrozumiteľne,podaril sa ti dezertík!!


  • babidka, 25. marca 2014 o 20:00
    Nemam nic ani proti tiramisu ani proti tvojmu receptu - urcite bol velmi , velmi chutny ! Ale ---- na Vareche som raz napocitala asi 58-60 receptov na Tiramisu , z toho asi polovica mala takmer vsetko ako tvoj recept - aj mascarpone , surove zltka aj bielka , kavu aj amareto ...poniektore boli z okruhlymi piskotami ine zasa s podlhovastymi :-) Takze tiez boli ako tvoj recept - prave , talianske , nefalsovane ?:-) V com je ten tvoj iny ? Niekedy mam dojem , ze aspon 2x do mesiaca sa na Vareche objavi dalsie a dalsie Tiramisu ...


  • erika1244, 25. marca 2014 o 21:14
    Michal81 ...1. vitaj na Varecha.sk...2. zakusok sa Ti podaril a urcite vyskusam...3. ignoruju prosim Ta tieto odbornicky ci na pecenie..varenie alebo pravopis..! Drzim Ti palceky...


  • taxitaxi, 25. marca 2014 o 23:51
    Čo sa týka receptu je fajn. Tie komentáre už menej... Nechcem nikoho urážať, ale aj ja sám som už určite pridal recept, ktorý tu je možno XY v poradí .... Čo je na tom zlé? Veľa ľudí tu hľadá inšpiráciu a nie zbytočné podpichovanie sa! Keď admin uznal za vhodné zverejnenie tohto receptu, načo riešite koľko ich tu už je?


  • michal81, 26. marca 2014 o 01:51
    Nie nie ludia, mnohi z vas sa hrozne moc milite. Ja predsa niesom ziaden idiot... ja som si praveze v prvom rade dal vyhladat "Tiramisu" recepty na portaly Varecha.sk a ak by ich tych originalnych (temer identickych) naslo vaic ako 3-4, tak uz tu dalsi nebudem pridavat. Veru ze mi tych Tiramisu receptur naslo habadej - ALE BOHUZIAL NIE V RAMCI ORIGINALITY ! Povodne som moj pokec k receptu mal vedeny v tom duchu, ze len MALO KTORY RECEPT SA BLIZI K ORIGINALITE TIRAMISU ale zmenil som ho - asi to bola chyba, ked sledujem, kolko zakomplexovancov tu existuje !!! Mne vobec neslo o originalnost ked uz sme u toho ale skor ukazat nieco zo svojho sudka. Nechcem nikoho urazit lebo sam niesom spickovy kuchar s praxou a skolou, lenze vidiet, ze to tu je sam "A M A T E R" pretoze zaklad varenia/pecenia/pripravy jedal je vediet taku vec, a sice ze aj stipka soli na malej lyzicke pridanej do polievky (alebo fakt hocijakej inej ingrediencie) omg upravuje chut NA NEROZOZNANIE OD POVODNEJ CHUTI !!! Cize bohato staci, ze dakto prida len 10g cukru na 100g Mascarpone, dakto dava zas 20g cukru a uz je to uplne iny rozdiel. Dakto pripravuje osladenu ciernu zalievanu kavu a dakto nesladenu a UZ JE TO ROZDIEL V CHUTI ! A ak vy rozdiel necitite, tak nevarte alebo si dajte vymenit jazyky lebo na to asi nemate poniektori (bez urazky). Ten pravy skutocny, prvy a posledny recept Tiramisu ma mozno ten clovek, ktory ho zacal vyrabat urcite niekde v dajakej schovanej zasitej pivnici niekde v Taliansku, v skrytom palaci panovnika nejakeho, s dobrym kucharom, ktory mozno tieto studene zakusky len chcel pripravit ciste naaahodou pre dajaku svoju milovanu zenu :D (len vykonstruovany priklad, nevravimz e to tak bolo presne) A casom nevedno jak, sa to zaclo kopirovat lebo to zachutilo ludom naokolo. Nikto a nikdy nezisti, aky bol ten skutocny original. Tolko ku zakomplexovancom, ktori vedia pisat len a len kritiku, ked uz chcete zachadzat do fakt detajlov a chytat ma za slovicka (chytat ma za ingrediencie, haha). Nuz a co sa tyka toho, ze ako velmi sa moj recept blizi k originalite, tak ano... blizi sa... velmi... je to jeden znajoriginalnejsich receptov na talianske Tiramisu ake sa vyraba v Taliansku... ale i tam samozrjeme... v kazdej restauracii dostanete trochu odlisne Tiramisu... uplne staci, ze stoji v chladnicke uz 7 dni lebo je majitel lajdak a nevie si osefovat vlastnu kuchynu a zamestnanci setria a maju to na haku a kludne serviruju aj tyzden stare Tiramisu zakaznikom na stol. Dalsi dovod preco som sem recept uverejnil je ten, ze ma onho ziadalo niektolko priatelov z realu - nuz a tu ho maju cierne na bielom (na kremovom ? hehe). Nech uz je to jak chce, nebudem sa radsej viac rozculovat - dakujem tymto za duchaplne ale i za tie prazdnejsie (od niektorych ludi)... za pozitivne ale i za negativne vase hodnotenia.


  • babidka, 26. marca 2014 o 13:52
    Mily @michal81 , vidim ze si totalne urazeny ...ale nemusel by si .Vies , ked si sa rozhodol nieco uverejnit - bud pripraveny nielen na pochvaly ale aj na kritiku :-) Alebo nie ? Prisiel si na Varechu dobrovolne a preto skus zoskocit z vysin vlastneho ega a zamysliet sa , ci v tych komentaroch nebolo aj trosku pravdy .Nevravim , ze to je prijemna sprcha ! Ale nemusis nam hned dokazovat aki mozeme byt stastni , ze si sa k nam pridal . Si tu iba par dni uz sme vsetci dostali skolenie aki sme my amateri :-) ANO , sme tu zvacsa amateri a varime si pre samotnu radost z varenia . Pokial nie si samotny nastupca naozaj spickoveho sefkuchara ktory uz ukazal svetu , ze nieco vie ...si taky isty amater ako sme my :-)
    Pises "Mne vobec neslo o originalnost ked uz sme u toho ale skor ukazat nieco zo svojho sudka"- ale v nazve sam pises ze "Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované)" :-)Este dalsia originalna veticka : Ten pravy skutocny, prvy a posledny recept Tiramisu ma mozno ten clovek, ktory ho zacal vyrabat .... Tak ako - je to tvoje prave tiramisu alebo tvoja verzia ?


  • svedka, 26. marca 2014 o 14:03
    @babidka velmi pekne napisane :) inak,nevidim tu ziaden vazne hanlivy komentar,preco by mal byt niekto zakomplexovany? :)))


  • jujoska, 26. marca 2014 o 14:10
    ...dalsi premudrely guru a sefkuchar, bez stipky sebareflexie. Neviem, preco tito vseveduci truhlici vobec chodia na taketo amaterske stranky. Su tu desiatky takmer navlas rovnakych Tiramisu a LEN ON uvedie, ze ma ten original najoriginalnejsi a potom povie, ze vlastne nema, ze o to vobec nejde. Trpis schizofreniou @Michal ?


  • michal81, 26. marca 2014 o 14:27
    - to juskoska:
    ja som "premuderly guru" ? ved ja som pisal doslova ze NIESOM ZIADEN SPICKOVY SEFKUCHAR A ANI NEMAM SKOLU CI PRAX !

    - to babidka:
    ale ved preto dakto pise kritiku ohladne "mnozstva ORIGINALNYCH receptov" lebo trpi komplexom menejcennosti, ak je tu jeden z dalsich receptov pridany :) akoby som chcel dakoho zotriet, dakomu upierat jeho recept ci co :D presne toto som vycitil ja z reakcie cloveka, ktory utoci na to, ze je tu uz vela "originalnych" receptov... a ked aj... tak preco nie ?! to je ale aj tak sumafuk, pretoze ja som sem zverejnil recept aj pre mojich priatelov z realu, ktori si onho zaziadali (o ten MOJ a nie iny !!!) a tu ho budu mat po ruke vzdy, ak ho stratia alebo budu si ho chciet vytlacit na tlaciarni... taktiez je to dobra pomocka pre mna, ak odcestujem do zahranicia a nebudem mat mozno ako sa dostat k svojmu receptu, tak proste skocim na internet... cize "utoky" alebo reakcie na dalsi akoze za prve originalny a za druhe aj reakcie (kritika) na jeden z miliona dalsich Tiramisu na Vareche.sk pokladam za liecenie si vlastneho Ega a komplexov osobnosti ;-)

    ...dufam, ze moje odpovede boli dostatocne :P a este snad dodam na margo prijmania kritiky... ak by som kritiku prijmat nevedel TAK BY SOM ZA NU NEPODAKOVAL (treba citat vsetko, nie kazde druhe slovo, omg)


  • michal81, 26. marca 2014 o 14:50
    @jujoska prepac, este som ti aj meno poplietol :) a schyzofrenik tiez niesom... ja nikde neuvadzam ze Tiramisu mam originalny, ale ze je to najblizsie k originalu... a presne o tychto komplexoch som pisal... presne tak ako to ty vidis... presne tak to vidia aj mnohi ostatni, a sice v tom zmysle, ze @michal81 tu ma jedine recept originalny a vsetci ostatni nemaju... lenze to je blbost... ja som ho tu nedal kvoli tomu aby mi prisiel dajaky zakomplexovany Slovak napisat prispevok ku receptu, ze uz tu je takych vela, alebo ze v com spociva originalita... taketo reakcie si strcte za klobuk... nemam 15 rokov aby ma tu dakto poucoval o originalite receptur... osobne konkretne zo zivota na prikladnom Tiramius poznam (robievam ho uz dlho) z rozpravani vsakovate recepty... napriklad az dve zeny mi tvrdili ze namiesto Mascarpone (italskeho syru) davaju smotanu a je to podla nich na nepoznanie... vraj presne ako original... a preto pisem podotykam v ZATVORKACH nadpisu/nazvu mojho receptu na Tiramius, ze sa jedna o nefalsovany recept, podla originalnej receptury a teda ORIGINAL TIRAMISU. ziadna skorica, tvaroh, viacej vajicok, menej vajicok a ine nezmysly... viac sa k prispevkom ohladne mojho Tiramisu nebudem vyjadrovat lebo to proste nema cenu... apropo ak niekto zacne svoj prispevok stylom ze "takychto receptov uz je tu kopec", tak to sa da volne prelozit aj do ludskej reci ze: "preco si tu ty tupec sprosty pridal dalsi Tiramisu recept ked uz ich je tu spusta ?! preco ?! naco ?! pre koho ?! si saleny ?! si blby ?! nepremyslas ?! aky mas dovod k tomu ze tu pridavas (podla mna drzo) svoj recept ?! co si to vobec dovolujes ty idiot ?!"


  • svedka, 26. marca 2014 o 15:03
    Ale uz prestan,co si taky uzkoprsy :)))) Mame tu jar,kvietky uz zacali kvitnut,aj ked mne tu vcera nasnezilo...:)


  • daguska, 26. marca 2014 o 15:09
    Naozaj sa zacinam cudovat,ze vas to bavi.Ved ked nejde o zivot...svedka ma pravdu,je nadherny den.A mimochdom,nemam rada tiramisu a ziadne zakusky s kavou.


  • michal81, 26. marca 2014 o 17:30
    je prave 26.3.2014 17:25 a neviem ako u vas... ale v Poprade uz par dni prsi :) ja som dlho v depkach a bez baby, no napriek tomu mam silne objektivny a velmi taktny nazor na ludi (si myslim :D aspon), ale to tu nebudem rozmazavat... hm a ved jak ja mozem byt uzkoprsy ked som chlap ? :P no dovol... ? :P uzkoprse su baby ;) muzi maju praveze take nieco v tvare splacnuteho Tiramisu na sebe :) a zeny maju pecene šišky :D ci co ? jablcka ? :P takze jaky-pak "uzkoprsy" ? :P no nic ale... povedal som ze nebudem pisat, tak nepisem uz :)


  • tiginko, 26. marca 2014 o 17:35
    fúha chlapče, a ty na čom fičíš?


  • babidka, 26. marca 2014 o 19:04
    @michal81 myslim , ze sam seba si dostatocne okomentoval ...Chudak kolacik Tiramisu :-)


  • zuzik01, 26. marca 2014 o 21:16
    Taaaaak... aby sa to tu pekne zamiesalo... podla mna sa v originalnom tiramisu robi krem sice zo zltkov, ale tie sa slahaju nad penou, na zaklade coho vznikne tzv. zabaglione. Tym, ze sa tie zltky "uvaria", vlastne zhustnu a uz nemusis pouzivat ziadne bielky, len pridavas mascarpone... Takze, nech sa paci ;-) a @babidka nedaj sa!


  • svedka, 26. marca 2014 o 21:46
    @zuzik01 slahat hadam nad parou,ci? :))) ale origos je zo surovych,alebo kazdy ma svoj origos a hotovo.


  • michal81, 26. marca 2014 o 23:28
    neslahaju sa nad parou, ale mali by sa slahat nad parou, to je velky rozdiel... uz vidim, jak v bare kde som si pred mesiacom davat na kostovku Tiramus, slahaju vajca nad parou aby vznikla lepsia pena... ono je toooolko veci, co by kuchar mohol "odfajcit" a co mozno upravia chut celkoveho Tiramisu, ale to by som bol zase iba a iba mudrlant, ako tu uz niekto podotkol... takze si to vydobajte vsetko sami z kucharskych knih... mne je to u psiej prdele... napriklad ci sa hadzu zltka co cukru alebo najprv sa nahadzu do "vajglu" zltka a az tie sa zasypu cukrom, a ine primitivne detajly ohladne profesnej praxe... ze co je lepsie a za akych situacii konkretnej sa co ma jak pripravovat... ak by som chcel pripravovat Tiramisu z Talianska, tak si spravim kucharsku skolu, naucim sa italiano lingua a putujem do Italie... a budem vyrabat original Tiramisu podla rodakov z Italie... tam... po cukrarnach a kaviarnach a baroch... takze asi tak... furt to tu smrdi komplexami... furt len utoky... toto ma od hodnotenia (pozitivneho alebo od negativneho ehm kritizovania) hodne daleko... toto je iba honenie vlastneho Ega... absolutne netaktne chovanie... @zuzik01 nech sa paci... ako pises... smer kucharska skola... tam ta naucia... po kostoloch hvizdat... za akej teploty sa maju slahat zltka naprikald vies ?! mudra hlavicka... co ?! alebo ze ked sa v originalnej recepture pise "krupicovy cukor" tak preco kazdy pouziva slovensky krystalovy cukor bezne k maniu v nasich domackych kuchynach ? je toho tolko, ze by si sa zblaznila od nervov... ak by sme sa zacali bavit na temu "panov tvorstva a dokonalosti"... recept patri ako som pisal a znova do tretice opakujem k blizkemu originalu... ja nikde nepisem ze je to 100%ny original, citaj prosimta aj ty... a az potom zautoc... pochopis, ze len stracas cas... takto z teba bez urazky lepsia zena nebude... ked si tu budes silou mocou chodit dokazovat, ze ci si lepsia alebo horsia alebo jaka vlastne vo vareni/peceni no proste v kuchteni... alebo o co ti slo ja naozaj neviem... kazdopadne to neslo z cista jasna z uprimnej milej a cistej vyrovnanej dusicky toto co si napisala... sorry... mam dost fakt... asi si zrusim ucet... alebo poziadam admina o blokaciu prispevkov k receptom ak sa to da


  • babidka, 27. marca 2014 o 08:00
    @michal , keby si tu nemachroval a neohanal sa slovami :
    -"prave , talianske , nefalsovane"
    -Môj recept je podľa originálnej receptúry.
    -Mne vobec neslo o originalnost
    -Ten pravy skutocny, prvy a posledny recept Tiramisu ma mozno ten clovek, ktory ho zacal vyrabat urcite niekde v dajakej schovanej zasitej pivnici niekde v Taliansku
    - a dalsou zaplavou slov plnych urazenej pychy - tvoje Tiramisu by zapadlo medzi ostatnych dalsich 60 receptov tu na Vareche a obcas by ho niekto otvoril a uvaril by si dobry a chutny dezertik :-)
    Ale ak niekto vyhlasuje , ze je nieco PRAVE a NEFALSOVANE a vsetci vedia , ze to tak u Tiramisu nemoze byt ....mas co si chcel :-)))
    Darmo tu vykrikujes urazky , poucenia a nechas sa pocut aki sme my vsetci ostatni hlupi,hlupi, hlupi....Nepomoze to . Uz si sa predviedol :-)
    Keby si si dal tu namahu , pozrel si hocikde nieco o tom AKO vyzera a robi sa podla jeho autora - a tvoje nafuknute slova o originalite by si pochoval ....ci nie ????
    Tiramisu alebo tiramisú (z tal. tirami su = "vytiahni ma hore", čo obrazne znamená "zlepši mi náladu") je známy koláč z Benátok. Pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót (lyžičkového tvaru – Savoiardi, Ladyfingers) alebo Pan di Spagna (piškótový korpus) nasiaknutých studeným espressom a z krému z mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Tiramisu sa aromatizuje aj kávou. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom a všetko sa nechá aspoň štyri hodiny poriadne vychladnúť a spojiť zároveň.
    Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.
    Takze :
    1.pouzil si okruhle a nie podlhovaste piskotu alebo piskotovy korpus
    2.pouzil si Amareto a nie Marsalu ci rum
    3. preto napriek tvojim slovam o originalite je aj tvoj kolacik iba akousi napodobeninou .
    Urcite chutnou - ved si tam nedal nic zle !
    Takze nekecaj , prestan sa urazat a machrovat :-)
    Z Varechy preto este odchadzat nemusi - urazena pycha nie je diagnoza zlyhania :-) Je to iba trosku poobtlkane sebavedomie a to sice boli , ale neumiera sa na to ....


  • babidka, 27. marca 2014 o 08:03
    P.S. Tu stat o Tiramisu som skopirovala z najlahsie dostupneho a najnavstevovanejsieho zdroja : Wikipedie


  • tiginko, 27. marca 2014 o 11:07
    @michal81 tie tvoje strašné výlevy svedčia o nejakej duševnej poruche, absolútnej nezrelosti, alebo požití nejakej drogy. @babidka škoda námahy, nepadne to veru na úrodnú pôdu


  • hanak, 27. marca 2014 o 12:27
    Ach, baby, baby! Čo ste sa s koňom zrazili? Čo mu chudákovi nedáte pokoj. Správate sa ako Vasilisa Premúdra! Veď vám to vysvetlil, že je vdepkách a bez baby. A jeho komentáre nie sú vôbec urážlivé, alebo sa mýlim? Náhodou, podľa mňa je jeho recept výborný /pravý, taliansky a nefalšovaný/. @michal81 nedaj sa!


  • tiginko, 27. marca 2014 o 12:41
    no a to by ako bolo, aby sa ho, chudáčika, chlap nezastal ... Ale asi trochu horšie vidíš @hanak , to ON sa správa ko Vasilisa Premúdra :-)


  • akeber, 27. marca 2014 o 13:06
    @michal81 mne sa recept páči, vitaj na Vareche :-) a depky? kto z nás ich občas nemá ? recept si ukladám a vyskúšam .


  • pusta, 27. marca 2014 o 13:44
    no mne sa recept veľmi páči. a čo má byť??? každý si môže predsa vxybrať, ktorý chce, či???
    koľko zbytočnej a neoprávnenej kritiky...a čo tak to nekpnečné množstvo bryndzových halušiek, koláčov na jedno kopyto, kapustníc, gulášov, klobás... a neviem čoho ešte :-))))
    vitaj na vareche !!!a nedaj sa odradiť :-)
    ***** máš za poctivú prácu a vydarené Tiramissu


  • 2010, 27. marca 2014 o 14:07
    Hmm, asi tam dal malo kakaa, ze vraj to bol dezert vymysleny v 17 storoci pre Cosimo II Medici ako afrodisiak ...
    » www.academiabarilla.com/italian-recipes/desserts-fruits-1/tiram...


  • medovnicek, 27. marca 2014 o 22:13
    vydarilo sa ti, vyzerá super:)


  • pusta, 28. marca 2014 o 05:59
    @2010 , pravdu máš :-) "tiramisu" znamená v preklade
    z taliančiny "ma vyzdvihol" alebo "zdvih i ma" :-)))))
    nechcem popisovať skutočné šteklivé okolnosti, za ktorých a prečo vlastne vznikol :DDD
    odhliadnuc od historie je to skvelý zákusok.
    radšej pridávam tento link:

    » en.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...



  • pusta, 28. marca 2014 o 06:01
    @2010 , pravdu máš :-) "tiramisu" znamená v preklade
    z taliančiny "ma vyzdvihol" alebo "zdvihni ma" :-)))))
    nechcem popisovať skutočné šteklivé okolnosti, za ktorých a prečo vlastne vznikol :DDD
    odhliadnuc od historie je to skvelý zákusok.
    radšej pridávam tento link:

    » en.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...



  • michal81, 30. marca 2014 o 04:00
    dajte sa liecit vy... co utocite a nemate jediny ani ten najmensi dovod utocit a chovat sa jak nenazrane zvierata na pusti ktore skocia aj po zdochline len aby sa konecne nazrali... koniec koncov jak sa hovori - podla seba sudim teba... bolo by fajn si precitat celu diskusiu znova od hora nadol a vsimat si, kto a PRECO utocil a akym stylom... nic zle som nikomu nechcel, neprial, neurobil... nikto nepisal ziadnu kritiku, iba bezpredmetny UTOK NA MOJU OSOBU... nasledne ked som sa obhajova, tak sa spustila dalsia sprska UTOKOV NA MOJU OSOBU... liecte si tie komplexy poniektori inde prosim Vas... @babidka moj recept je urobeny podla nemenovanej relacie z nemenovanej TV a robil ho SEFKUCHAR - TALIAN... je tam iba par uprav a to takeho razu, ktore sa zhodovali s inymi receptami na internete najditelnymi ako "original Tiramisu"... tak si bez svoje "vylevy", ktore tu na mna lejes ci kydas ci co, jak si ich otocila proti mne (a pritom sama si taka)... tak si ich chod kydat niekam inam, ok ? na dakoho ineho (na deti, manzela, kamosky, hocikam ale nie na mna ok ?!)... hrat sa na pani dokonalu mozes niekde inde, ale nie tu... dokonalou rozhodne niesi... a NIKDY nebudes... uz to pochop ! ty komplexmanka ! nikto dokonaly nieje, nebol, a ani nebude... mne je u psiej prdele, jak vzniklo Tiramisu, to ze ma ty chytis za kazde slovicko je len a len tvoje mrnave Ego a tvoj komplex menejcennosti nakolko ja som NESTUDOVAL HISTORIU VZNIKU TIRAMISU a hento bol iba a iba obrazny priklad ze ako sa da obkecavat hociktory recept a nie iba tento moj Tiramisu... ziaden clovek a samozrejme ze ani ja nie, nieje dokonaly ! apropo ak potrebuje niekto z vas psychiatra (chudaci a uboziaci ktori tu pisu o drogach a je mi ich fakt uprimne luto) moze sa prihlasit aj u mna v Ambulancii... a este raz ma dakto napadne alebo urazi akymkolvek stylom, zacneme to riesit na trocha vyssiej urovni...


  • julica, 30. marca 2014 o 10:59
    Michal, si opitý, alebo čo?


  • svedka, 30. marca 2014 o 12:47
    ale riadne utrpelo tvoje ego.Na akej vyssej urovni,co sa tu tymto ohradzujes ? :) Kazdy ma nazor na komentar,aky len chce,aj ked mne sa tiez vsetky nepacia.Nie si povinny pridavat,recept mozes mat aj skryty,ked chces len pre vlastne ucely. Ziadna vyssia uroven teda,nezastrasuj :)


  • hanak, 30. marca 2014 o 13:45
    @michal81 , tak tentokrát, po Tvojom poslednom príspevku, začínam veriť aj ja, že fičíš na nejakých drogách, alebo si si prinajmenšom črpol nejakého poľského alkoholu. A ak Ty máš ambulanciu, tak ja mám na dvore zaparkovaný raketoplán. Teším sa na riešenie na vyššej úrovni.


  • pusta, 30. marca 2014 o 16:37
    @michal81 , ak dáš akýkoľvek recept, uvedom si, že ideš s kožou na trh a komentáre budú rôzne - od súhlasných po nesúhlasné, od pochvalných po hanlivé, či už komentujúci pravdu majú alebo nemajú, ty to všetko musíš ustáť...a hlavne slušne, tak ako každý z nás, aj ked sa mu to nepáči,. to vôbec nie je ľahké, môžeš mi to veriť. stačí, ak si pozrieš moje recepty a zistíš, že nie vždy to zvládnem, ale aspoň sa s snažím....nie vždy sa mi o darí.
    tak brzdi!!!


  • babidka, 30. marca 2014 o 22:33
    @michal81 , myslim ze ked si ktokolvek precita tie tvoje vylevy urobi si o tvojej osobe a tvojej inteligencii malo lichotivu mienku .Dobre by som sa na tom zabavala - ale je mi ta skor luto .Ak nedokazes prijat iny ako vlastny nazor , nedokazes spracovat kritiku - rozmysli si , ci ma vyznam aby si cokolvek prezentoval na verejnosti .Alebo si zaloz svoj vlastny blog kde ti nikto nebude hovorit do toho co uverejnis :-)


  • jozka2, 30. marca 2014 o 23:03
    ci pana to je diskusia.


  • jozka2, 30. marca 2014 o 23:09
    ja mam strasne rada tie pomenovania,,prave"a k pravym ma to tak daleko ako s tade na mars/nemyslim recept tiramisu/ale napr.PRAVE BRATISLAVSKE ROZKY",cheese cakes atd.i ked prave rozky nikto nevie,odisli do hrobu a nikdy tam nebol pouzivany olej,skor bravcova mast-maslo v tom case ale vsetko je prave,ak sa niekto ohradi dostane taku sprchu ako teraz babitka,


  • smajliqa, 31. marca 2014 o 20:34
    podla mna vsetko zacalo len kvoli jedinemu slovu ... PRAVE...
    keby @michal81 napisal nadpis proste iba TIRAMISU, dostal by 10000000 hviezdiciek a pochvalu za to, ze je chlap.... len proste to slovicko,, PRAVE,, bolo take provokaticne,, no.... nehadajte sa!!!! ja tiez uz peciem niekolko rokov a stale to neviem :D


  • majkiki, 5. apríla 2014 o 15:00
    neskutočné koľko času a energie tu vyhodíte za úplne blbosti :-) ako keby nebolo jedno koľko receptov na Tiramisu tu bude...


  • majkiki, 5. apríla 2014 o 15:01
    mimochodom videla som tu xyz receptov v ktorých je napísané citujem : ,,lepšie ako originál,, aj do tých sa takto púšťate ? :-)


  • senci, 8. apríla 2014 o 09:28
    receptov je ozaj vela aj ja mam knizku talianska kuchyna a v nej je tiez tiramisu a tam sa zase dava okrem amarteta aj necele pol deci ceresnovice.


  • adojko, 10. apríla 2014 o 20:34
    Presne môj receptík...vždycky všetkým veľmi chutí ♥


  • michal81, 12. apríla 2014 o 12:28
    @senci no... vysvetlim ti to na priklade ak dovolis :P ...to mas jak dnes vydavane a predavane velke kucharske knihy kde sposob pripravy kuprikladnych "Francuzskych zemiakov" je fakt cisty "FAIL" :) pretoze to nema s Francuzskom nic spolocne :) je to ako ja vravim recept slovensko-francuzsky ;) ja mam doma asi 40 rocnu staru socialisticku kucharsku hrubu knihu, pisanu este velmi krasnou a vznesenou (ba az povyseneckou ci "kralovskou") starou slovencinou a tam sa doslova pise co to je "bešamél" alebo ze sa musia zemiaky vopred uvarit v supke (v tlakovom hrnci napriklad) a vychladnute, osupane nakrajat na kolieska a az tak sa davaju poprekladane s patricnym druhom maska, vajicka, korenin (ak sme ich nedali do "bešamelu" - co by sme mali) a kremu zapiect, a nie surove zemiaky nakrajat na kolieska a rovno do pece :D kto to kedy videl...? :) takze tolko ku knihe s talianskou kuchynou... nic v zlom... ale vydavatelstva knih chcu proste zarabat a o nic ineho tam nejde... vzdy iba daco nove vydavaju... ak dakto spravi skutocnu ucebnicu pre kucharov, velku, hrubu, v kvalitnom viazani, ktoru napisu popredni a znami sefkuchari tak ver, ze ta kniha bude mat hodnotu 100-200eur minimalne a nikto na Slovensku si ju nekupi ;) originalne receptury su totiz velmi drahe a nikto ti ich iba tak nepreda... to co pozname my bezni smrtelnici su iba "napodobeniny" alebo co kde kto pocul... ktory kuchar sa kde preriekol... atd. az sa recept dostal uplne na verejnost (po 10tkach rokov uz chvalabohu blizko originality) a preto nema vyznam taku knihu dnes na Slovensku vydavat a ani ju nikto nevydava... dnes je ina doba jednoducho... dnes sa nerobia knihy preto, aby pomohli ludom, aby ich citali panovnici a vzdelani ludia na skolach... dneska knihu vie citat kazdy 10 rocnych chlapec a preto sa tie knihy tymto stylom aj vyrabaju ;) mozno nejake lahsie ucebnice sa vydavaju pre odbor "kuchar-casnik" ktore maju urcitu davku profesioanlity... ale to je asi tak vsetko... nic v zlom naozaj, ale kniha uz neni tym, cim byvala... knizky dnes silne pripominaju internet... milion vsakovatych receptov a ani jeden sa nepriblizuje k originalite... a vobec... nebavme sa o originalite... Tiramius robim dlho... poznam osobne dvoch kucharov ktori Tiramisu poznali... hladal som dlho o tom informacie aj na internete... a ver ze ten recept ktory uvadzam sice nieje 100% original, no je veeeelmi blizky k originalu... a teda ziadne pachute v tom niesu... tu je jeden z mnoha prikladov, z ktorych som vychadzal u svojho receptu:




  • dominika1127, 25. apríla 2014 o 14:17
    Smejem sa;D nie aby ste ho pochvalili ze nato ze je chlap urobil myslim si ze skvele tiramisu ale vy tu budete riesit kolko je tu takych receptov... Nikde nie je napisane ze tu mozem byt z kazdeho jedla iba jeden recept a keby hej tak tento by nebol uverejnený... ps:tiramisu vyzera super:-)


  • antarabhava, 13. augusta 2014 o 14:58
    Na toto som sa musela prihlasit a okomentovat.
    Recept vyborny !!!! S jedinym rozdielom, ktory by som ja spravila a to su piskoty.
    Inak tato cela diskusia je o zakomplexovanosti slovenskych slepacich mozgov. To Vam, baby, ale vazne pekne hrabe !!!! Normalne mi to nedalo. Taky nezmysel, ze to svet nevidel. Ako aj vacsina podomovych uprav v jedlach, co tu clovek ponachadza a co nemaju s povodnymi cistymi chutami nic spolocne.


  • 2010, 13. augusta 2014 o 15:48
    Do prcic aj ja som uplne dopleteny 1, 7000 000 navstevnikov 4000 kladnych hlasov , talianska stranka @michal81 ... a recept je uplne iny a tiez pisu originalny a nema ziaden alkohol no katastrofa (:-





  • michal81, 24. augusta 2014 o 19:55
    @2010 ak si das dohladat na YouTube "tiramius original" tak ich budes mat najdenych hrozne vela... a hodnotit podla poctu navstev nejaky videorecept, tak to je uz uplne "mimo misu" ako Cesi hovoria, nakolko ak by som si nastavil za titulny obrazok k svojmu YouTube videu napriklad nahu zensku alebo nejake roztomile zvieratko alebo nieco podobneho, tak mam tak o 50% navstev viac, nez hocikto iny... je to YouTube pre Boha ziveho... neni to posedenie poprednych profesionalnych svetovych majstrov kucharov :) ktori hodnotia a "lajkuju" to giganticke mnozstvo videoreceptov na Tiramisu ktore sa daju na YouTube dohladat :) (v roznych jazykoch a krajnach)... su to zase len tupe americke hlavy co si vedia dat do vyhladavania YouTube len a len text "original Tiramisu" a nic insie... a najdu tak iba tento jeden videorecept medzi prvymi, ktory ihned klikaju a ktory najviac zodpoveda najcastejsiemu vyskytu slov v hladanej fraze s nazvom videa heh... ak by niekto dal hladat text povedzme "talianske Tiramisu", tak to zasa najde spustu celkom inych videoreceptov... taktiez hraje rolu doba, pocas ktorej je videorecept zaveseny na internete... ak je tam uz par rokov a zacinal tento videorecept medzi prvymi (kym ziadne ine tam poriadne ani neboli k dohladaniu) tak 1milion "lajkov" je povedal by som velmi malo... alebo uplne postaci ak to pojde v nejakej TV v Italii a bude tam tiez uvedeny odkaz na YouTube video a Taliani to zacnu jednoducho a sprosto "lajkovat" a uz mas milionik ako nic :D ...to mas tak so vsetkym vo svete... su velmi kvalitne a popredne znacky automobilov, ibaze vo svete to funguje inac... aj kedby vznikla nova znacka aut, velmi kvalitna, tak sa nema sancu uz v dnesnej dobe kadejakych BMW, Mercedes, VW, Skoda, AUDI, Citroen, Peugeot a neviem este akych sa presadit... presne tak ono video ktore si uviedol... si len dalsi "vlasného Ega honič" a nic viac ;) ak by nevycestujem do zahranicia, tak neuverim, ze mentalita slovenskeho naroda je naozaj hrozne... ale hrozne fakt moc velmi-velmi hrozne o zakomplexovanosti... na Slovensku ak si jeden prdne, tak druhy trpi komplexom a bude sa snazit ukazat rychlo, ze to on ma "krajsi prd" :) a ono to tak naozaj je... :) len treba otvorit oci a vsimat si a porovnat mentality narodov... a vobec... keby si nebol leniva rit, tak si precitas moje komentare vyssie... tam vysvetlujem, ze ja nemam ziaden 100% original recept, ale ze je to recept, ktory je velmi blizky k originalu (vyrabany v domacich podmienkach, s pouzitim beznych postupov, s pouzitim bezneho v domacnosti dnes uz bezne dostupneho kuchynskeho naradia)


  • 2010, 24. augusta 2014 o 21:49
    @michal81 , ...tam vysvetlujem, ze ja nemam ziaden 100% original...
    Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované)....co tak zmenit meno?


  • slavnicanka, včera 15:28
    Robievam podobne ako Michal,len trošku menej cukru-nakoľko tie talianske piškoty sú dosť sladké.A samozrejme amareto.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist