Tiramisu originál

Tiramisu originál
Foto: kremes84
kremes84Kremes84, recept pridal: 1. januára 2010 21:11Ďalšie jeho recepty

Na úžasný talianský dezert existuje milion receptov. ja vám ponúkam ten naozaj pravý taliansky. A ked aj nie určite ním nič nepokazíte.

Suroviny

8
porcií
30
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.Ešte lepší efekt dosiahneme ak ich vyšľaháme nad parou .Do vyšľahanej peny pridáme mascarpone a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh.

2

Uvaríme silnú kávu do ktorej pridáme trochu cukru a likér amareto.Piškóty opatrne a hlavne rýchlo namáčame v káve a ukladáme do formy alebo na plech.Na piškóty natrieme polovicu pripraveného krému .Poukaladáme dalšie namočené piškóty a opäť natrieme krémom.

3

Nakoniec posypeme kakaom alebo postrúhame čokoládou. Dáme do chladničky najlepšie na 24 hodín.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (4,8 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • aresko, 2. januára 2010 o 08:25
    Podobne to robíme aj my, ale bez tých vajíčok. Miesto nich dávame postrúhanú horkú čokoládu do tuhej šľahačky a potom spolu zmiešame s mascarpone, kde pridáme ešte vanilkový cukor a amareto. Do kávy ešte pridáme dosť rumu. Postup ten istý.


  • oravec, 2. januára 2010 o 08:46
    Tento recept často používam, ale s malou obmenou. Niekedy nie sú k dispozícii dlhé piškóty. Vtedy robím teramisu do šampusových pohárov, za použitia okrúhlych piškót, s totožným postupom, každý stravník dostane svoju porciu v pohári. Drahé Mascarpone je možné nahradiť českým syrom Lučina (bez príchute).


  • celero, 2. januára 2010 o 11:49
    Rovnako to robím aj ja. Avšak namiesto snehu pridávam 400 g vyšľahanej šľahačky a mascarpone stačí 250 gr.


  • sjuz, 2. januára 2010 o 16:54
    Nieco podobne, ako ja - no vajicka nepouzivam. Do 500 g mascarpone vmiešam niekoľko lyžíc vaječného likéru, a 250 ml do tuha vyšľahanej šľahačky. Je to vynikajúce, a nemusím mať obavy zo surových vajec. Hlavne v lete...


  • kremes84, 3. januára 2010 o 09:59
    dakujem ti celero za upozornenie. maš pravdu ma to byť len 250 g mascarpone. pomýlil som sa ale už to mam opravené.


  • tetuska, 3. januára 2010 o 17:21
    Ja to robievam s 3 smotanami na šľahanie a namiesto mascarpone dávam 3 nátierkové maslá bez príchute. Aj tak je to vynikajúce, a je to omnoho lacnejšie.


  • nielaik, 5. januára 2010 o 04:47
    Ak je toto originál tiramisu, tak ja som čínsky cisár!


  • luda, 10. júla 2010 o 14:58
    Dnes somurobila tiramisu ale krem sa mi zda trocha riedky ale ešte som ho nekrajala ešte sa chladi,uvidim ake to bude.


  • morenajea, 3. augusta 2010 o 12:49
    neviem či je to naozaj originál, ale skúsila som. všetkým táto verzia chutila. hlavne netreba šetriť a kúpiť mascarpone, veď nie je až tak strašne drahé


  • vevei, 12. februára 2011 o 18:08
    presne tak to robím aj ja a to mám tiež recept z Talianska kam chodíme skoro každý rok takže tam máme už aj známych Talianov a recept je od nich. Výborné tiramisu


  • zdenda6, 27. februára 2011 o 09:24
    zaujimave my nepridavame bielka


  • 3sandra3, 5. marca 2011 o 22:16
    vyzerá chutne


  • pedroke, 11. marca 2011 o 08:39
    Suhlasim s receptom, ze vajicka by tam mali ist. Ak ich prehrejete nad parou, je to bezpecne. Ja si robim doma aj Mascarpone. Je to skutocne velmi jednoduche » www.kajman.net/recepty-na-zakusky/51-domaci-mascarpone...
    Tiramisu potom robime podobne ako je popisane tu. Nas recept je » www.kajman.net/recepty-na-zakusky/48-tiramisu-original...
    Ta slahacka na zlahcenie moze a nemusi byt. Mimochodom Taliani pouzivaju dlhe piskoty Savoiardi, aj u nas bezne dostat origos talianske.


  • lacifulka, 10. septembra 2011 o 14:40
    Všetkým pochybovačom !!! Možete si byť istý, že tento recept je pravý original. Správne ingrediencie aj postup. Keď sa chce niekto pýšit pravým talianskym Tiramisu, tak jedine podla tohto receptu, to je bez komentára.
    A pokusy ako dať napr. pomazánkové maslo namiesto mascarpone si okamžite vyhodte z hlavy.


  • ursula4, 12. februára 2012 o 11:07
    toto úžasné tiramisu som urobila včera a dnes ho koštujeme.Je výborné.Tiež som mala strach z vajíčok,ale ja som žĺtka a 3 bielka šľahala nad parou a zvýšné 2 bielka som vyšľahala na sneh.Krásne to do druhého dňa stuhlo.Môžem len doporučiť.


  • skockostraka, 8. júla 2012 o 08:49
    supeeeer, vyskúšam


  • tomas, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 27. augusta 2012 o 14:27
    Ufff, dal by som si tiramisu! :)


  • aleana, 30. marca 2013 o 20:35
    Ja si vyrabam syr na tiramisu podla tohto receptu: » www.toprecepty.cz/recept/30389-bezkonkurencni-lucina-dela...
    to asi najlacnejsia verzia aka sa da u nas zrealizovat. Z jedneho 500 g bieleho jogurtu Pilos z Lidlu a 1 slahackovej smotany mi vyslo 417 g syra. Potom postupujem podla tohoto receptu: » varimeslaskou.blogspot.sk/2011/05/talianske-tiramisu-podla-silvik...


  • sebo, 30. marca 2013 o 22:54
    Toto je asi najlepší recept na tiramisu na tejto stránke. Jediné čo by som podotkol, že Taliani nestrúhajú zväčša na tiramisu čokoládu, ale dezert jednoducho posýpajú práškovým kakaom. "Zlepšováky" typu kyslá smotana, šľahačka, jogurt (?) namiesto mascarpone možno chutia dobre, ale určite sa už nejedná o tiramisu. To ako keby povedal, že do bryndzových halušiek stačí pridať syrokrém. :) Tu je článok s originálnym videoreceptom » www.i-potraviny.sk/tiramisu-co-do-neho-skutocne-patri-orig...


  • daniella9, 30. marca 2013 o 23:05
    minule ma napadlo, ked som videla niekde recept na tiramisu, žeby som sa na to mohla pozrieť, tak vyskúšam podľa tohoto receptu:-)


  • daniella9, 30. marca 2013 o 23:10
    @nielaik
    Podľa vás, aký je potom originálny recept? Ja sa v tom nevyznám, tak zo zvedavosti, by som si rada vypočula aj iný pohľad na vec:-)


  • michal81, 23. decembra 2014 o 02:51
    2010: to myslis vazne ? :) priatelu... a ked otvoris kucharsku SLOVENSKU knihu z roku 1950, tak co si myslis, ake budu recepty tam ? :) myslis, ze "prave bryndzove halusky" budu take, ako ich pozna 90% Slovakov ? tak ako ich dostanes v kazdej "slovenskej" restauracii ? tak ako ich kazdy robi doma ? tak ako ich najdes dnes uz v kazdej novovydanej kucharskej (zkreslenej) knihe ? :) to mas absolutne jedno... vsetko sa vyvija tak ako cas plynie... pozri sa ty chytrolin napriklad sem: » sk.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...
    kde sa pise, ze citujem z uvedeneho zdroja "Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa." alebo este by stalo za citat ze: "snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom", vies, ono je hrooozne vela receptov, de fakto original ani neexistuje, podobne ako slovenske bryndzove halusky... obhanat sa historiou alebo prvotnym vznikom receptury je giganticka sprostost... uz som Ti to vyTYkal aj ked si bojkotoval recept na moj Tiramisu :-) zjavne si to nepochopil a SPAMoval si vlastne cely portal Varecha.Pravda.Sk :) mozno dakto vymyslel tento recept uz pred 200 rokmi, len my o tom nemame sajnu, alebo sa nevyrabal vo svete, mozno ho robili len na nejakej dedine, v osade nejakej malej, pokojne aj 100 rokov si ho tam vyrabali, az casom sa dostal medzi ludi ktori ho zacali stale viac zokonalovat (len konspiracna teoria)... az sa teoreticky v 70tych rokoch zacal oficialne vyrabat pod vlastnym oznacenim Tiramisu v Italii :) pokojne mohol vzniknut niekde v Australii napriklad... takze asi tolko k tvojim poznamkam o super dokonalosti (o originalite) receptov, ktore neustale bojkotujes :)


  • 2010, 23. decembra 2014 o 08:51
    @michal81 , ospravedlnujem sa,uz som poziadal aby redakcia vymazala moj komentar mas uplnu pravdu v zivote ma nenapadlo hladat tento recept na slovenskej wikipedii, a ja blbec som sa hrabal v daakej starej talianskej kucharke co pise zenach ktore cez prvu svetovu vojnu atd... na Vareche bude tento recept ako Original Tiramisu a tvoj bude Tiramisu Prave Talianske Nefalsovane este raz sorry


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 23. decembra 2014 o 09:03
    Komentar od @2010 bol na jeho ziadost vymazany.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Európske gastronomické dedičstvo
Zoznámte sa so zaujímavými gastronomickými špecialitami z rôznych európskych krajín, ktoré Európska komisia zaradila medzi potraviny s chráneným zemepisným označením.

7 nových toastových trendov
- Inzercia -
Verili by ste, že toasty a móda majú veľa spoločného? Keď sa Slovákmi obľúbeného jedla chopia módni blogeri a použijú kvalitné ingrediencie, bežný toast sa rázom premení na Fashion toast.

Bryndzové chuťovky
Tapas sú fenoménom španielskej kuchyne, španielskej pohostinnosti. Ide o malé chlebíky, hrianky či chuťovky, ktoré sa pripravujú na tisíce spôsobov.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 22/2015: Jahodový špeciál Jahodový špeciál
Časopis Varecha v piatok 29. mája v denníku Pravda.


TOPlist