Pravé moravské buchty podľa tety Štefky fotorecept
Foto: tereza
Tento recept som získala už dávno od manželovej tety, ktorá sa narodila v rakúskom Angerne, kde bývali jej rodičia na statku spolu s jednou Zobraziť celý popisTento recept som získala už dávno od manželovej tety, ktorá sa narodila v rakúskom Angerne, kde bývali jej rodičia na statku spolu s jednou moravskou rodinou. Od nich sa naučili piecť tzv moravské buchty. Keď sa rodina vrátila na Slovensko, obľúbené moravské buchty piekli ďalej.
príprava
na 150 °C
Suroviny
700 g |
|
100 g |
|
3 ks |
|
250 g |
|
štipka |
|
1 kocka |
|
cca 350 ml (poprípade aj viac) |
|
1 bal |
|
podľa potreby |
|
1 ČL |
|
1 bal |
|
podľa potreby (na posypanie) |
|
podľa potreby |
|
2 ks (na sneh) |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na potretie plechu alebo papier na pečenie) |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme potrebné suroviny. Na obrázku chýba lekvár, ktorý si pridáme.
-
2
Hrozienka dáme do misky s vlažnou vodou a necháme ich zmäknúť.
-
3
Zatiaľ si pripravíme kvások (do trochy vlažného mlieka dáme štipku soli, cukor, rozmrvíme droždie, prikryjeme pokrievkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 10 min., kým kvások nevykysne).
-
4
Do misy nasypeme časť múky, pridáme práškový cukor, 3 žĺtky, kvások a postupne pridávame zvyšné vlažné mlieko a múku, až vypracujeme hladké, hustejšie cesto. Ak by bolo treba trochu viac mlieka, tak pridáme.
-
5
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrubší obdĺžnik alebo štvorec a potrieme ho polovicou mäkkej Hery.
-
6
Teraz cesto preložíme do tvaru šatôčky, prikryjeme utierkou alebo prevrátenou misou a necháme 20 min kysnúť.Potom cesto znovu rozvaľkáme, potrieme druhou polovicou Hery a znovu preložíme, prikryjeme a necháme ho kysnúť ďalších 20 minút.
-
7
Po tretí raz rozvaľkáme cesto už na hrúbku, z ktorej budeme vykrajovať buchtičky.Vykrajujeme kolieskom ľubovoľného priemeru, podľa toho aké chceme mať buchty veľké. Ja som použila sklenený pohárik, s priemerom asi 6,5 cm. Do každého kolieska vykrojeného cesta zabalíme kúsok hustejšieho lekváru, my máme radi slivkový. Lekvár dobre zabalíme do cesta, aby nevytiekol a buchtičku obrátime zabaľovanou stranou dole.
-
8
Takto vzniknuté buchtičky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Inak musíme plech vymastiť alebo potrieť olejom. Na vrchu každej buchtičky urobíme pomocou celého vajíčka priestrannú plytkú jamku, do ktorej dávame lyžičkou tvarohovú plnku. Tvarohovú plnku sme si prichystali z jemného tvarohu s vanilkovým cukrom, do ktorého sme zamiešali trochu snehu z vyšľahaných bielok. Povrch buchtičiek ozdobíme hrozienkami. Každú buchtičku potrieme ešte bielkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Z tohoto množstva cesta urobíme približne 30 buchtičiek, podľa veľkosti.
-
9
Moja elektrická rúra pečie príliš rýchlo, mne stačilo piecť buchty asi 15 min. na 120 °C. Vy si radšej prispôsobte čas a intenzitu pečenia podľa svojich osvedčených skúseností. Po upečení môžeme koláče posypať práškovým cukrom. DOBRÚ CHUŤ :)
Tak ešte raz pozdravujem všetky usilovné kuchárky a prajem dobrú chuť :) :) :) :) :) :) :) :) :)
to len aby si si vedela predstaviť, ako to robím.