Povrchový štedrák (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Pravý Štedrák sa pripravuje z piatich vrstiev cesta natretých striedavo orechovou, makovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou, navrchu s mriežkovou výzdobou na štedrý večer, od toho ten názov. Môj štedrák je štedrý na plnky na povchu cesta, tak som ho nazvala Povrchový a upečiem ho hoci aj na Veľkú noc :-)

24
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, mlieka, tuku, cukru a kvásku pripravíme cesto a necháme nakysnúť
  2. Maková plnka: mak zmiešame s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko. Orechová plnka: orechy zmiešame s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko. Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s cukrom a van. cukrom. Lekvárová plnka: hustý lekvár.
  3. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (vyjde na dva plechy) preložíme na plech s papierom na pečenie a striekačkou na krém striedavo striekame plnky, dobre je mať viac striekačiek, alebo požičať od susedky, ak máme len jednu, tak striekame jednu plnku s odstupom, naplníme ďalšou plnkou a vypĺňame medzery až kým nepokryjeme celé cesto plnkami
  4. pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút
  5. po vychladnutí krájame na rezy