Povrchový štedrák (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Pravý Štedrák sa pripravuje z piatich vrstiev cesta natretých striedavo orechovou,
makovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou, navrchu s mriežkovou výzdobou na štedrý
večer, od toho ten názov. Môj štedrák je štedrý na plnky na povchu cesta, tak som ho
nazvala Povrchový a upečiem ho hoci aj na Veľkú noc :-)
24 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Z múky, mlieka, tuku, cukru a kvásku pripravíme cesto a necháme nakysnúť
- Maková plnka: mak zmiešame s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko.
Orechová plnka: orechy zmiešame s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko.
Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s cukrom a van. cukrom.
Lekvárová plnka: hustý lekvár.
- Nakysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (vyjde na dva plechy) preložíme na plech s papierom na pečenie a striekačkou na krém striedavo striekame plnky, dobre je mať viac striekačiek, alebo požičať od susedky, ak máme len jednu, tak striekame jednu plnku s odstupom, naplníme ďalšou plnkou a vypĺňame medzery až kým nepokryjeme celé cesto plnkami
- pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút
- po vychladnutí krájame na rezy