Pospolitý guláš s haluškami podľa J. Babilona

miroslat - fotkamiroslat, 13. augusta 2013

Guláš je pastierske jedlo (gulyás - pastier stáda) a pretože hovädzina bola vzácna a drahá, v tejto podobe ho pastieri a ani vidiečania vlastne Zobraziť celý popisGuláš je pastierske jedlo (gulyás - pastier stáda) a pretože hovädzina bola vzácna a drahá, v tejto podobe ho pastieri a ani vidiečania vlastne ani nepripravovali. Je to mestský "vynález" a v Budapešti a Viedni sa pripravuje od druhej polovice 19-teho storočia. Ján Babilon (autor "Prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči" z r.1870) ma inšpiroval k napísaniu tohoto príspevku. S malými rozdielmi varím podobne (napr.:halušky varím osobitne, s cibuľou smažím aj rajčiny a zelenú papriku). Dobrú chuť!

4
porcie
30 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,2 kg (baranie)
0,6 kg
0,8 kg
 (olej)
Halušky:
 (hrubá)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Citácia z knihy:
    Na jednu osobu sa vezme pol funta (28 deka) mäsa — čiže koľko osôb, toľko polfuntov — pokrája sa na kúsky a posolí. Do nádoby sa dá kus masti a mäso sa v nej nechá pariť zakryté, aby nadobudlo žltú farbu.

  2. 2

    V hojnej miere sa pridá na lístky pokrájaná cibuľa, ďalej trochu rasce a papriky, všetko sa poobracia, zaleje vodou a nechá variť. Napokon sa pridajú očistené a pokrájané surové zemiaky, všetko sa uvarí namäkko.

  3. 3

    Do misy sa vezme potrebné množstvo múky, ktorú zmiešame s malým množstvom žemľových omrviniek, pridá sa vajce, posolí, ostatné sa doleje vodou a urobí sa dobre tuhé cesto. Keď sa mäso pred podávaním dobre varí, do tej istej nádoby, v ktorej musí byť dosť veľa šťavnatej polievky, sa z prichystaného cesta zavaria halušky. Po ich uvarení sa jedlo podá na stôl.

Diskusia k receptu

tiginko
Perfektný recept! Pripomína mi to krásne dovolenky s mojim mužíčkom za slobodna pri Balatone, jedávali sme tam podobné kotlíkové guláše s haluškami. Vďaka za recept, zaradím si ho určite do KK
frezia68
Tá kniha musí byť vzácna,zaujímalo by ma,či niekde je k nahliadnutiu ? Uviedol si sa pekným receptom so zaujímavým výkladom a hoci tu je guľášových receptov habadej ( a dobrých ),pridávam ***** :-)
modrykamen
Nahliadnuť môžeš napr. u mňa, alebo v dobrých knižniciach. Je to skvost, hoci niektoré jedlá sú na dnešnú dobu zložité.
gapple
Len tak mimochodom, kucharska kniha od Babilona je zdigitalizovana zlatym fondom konkurencneho dennika
babidka
Babilonove kucharske knizky si citavam obcas vecer pred spanim :-))Mam ich stiahnute v e-citacke a tak si tam s radostou a s velkym pobavenim "listujem " a cudujem sa , ake pestre a doslova svetove jedla sa varili uz davno pred tym , ako sme sa zglobalizovali ....Niektore recepty sa mi velmi pacia a tak ich skusam urobit . Samozrejme , musela som si najprv vsetky miery a vahy /funty , lot, holba, libra,/ prepocitavat a premeriavat na dnesne miery .Ale vyplati sa . Tento gulas s haluskami sa mi tiez velmi paci , urcite nam bude chutit .