Pospolitý guláš s haluškami podľa J. Babilona

Autor receptu: miroslat

Guláš je pastierske jedlo (gulyás - pastier stáda) a pretože hovädzina bola vzácna a drahá, v tejto podobe ho pastieri a ani vidiečania vlastne ani nepripravovali. Je to mestský "vynález" a v Budapešti a Viedni sa pripravuje od druhej polovice 19-teho storočia. Ján Babilon (autor "Prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči" z r.1870) ma inšpiroval k napísaniu tohoto príspevku. S malými rozdielmi varím podobne (napr.:halušky varím osobitne, s cibuľou smažím aj rajčiny a zelenú papriku). Dobrú chuť!

4
porcie
30 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Citácia z knihy:
    Na jednu osobu sa vezme pol funta (28 deka) mäsa — čiže koľko osôb, toľko polfuntov — pokrája sa na kúsky a posolí. Do nádoby sa dá kus masti a mäso sa v nej nechá pariť zakryté, aby nadobudlo žltú farbu.
  2. V hojnej miere sa pridá na lístky pokrájaná cibuľa, ďalej trochu rasce a papriky, všetko sa poobracia, zaleje vodou a nechá variť. Napokon sa pridajú očistené a pokrájané surové zemiaky, všetko sa uvarí namäkko.
  3. Do misy sa vezme potrebné množstvo múky, ktorú zmiešame s malým množstvom žemľových omrviniek, pridá sa vajce, posolí, ostatné sa doleje vodou a urobí sa dobre tuhé cesto. Keď sa mäso pred podávaním dobre varí, do tej istej nádoby, v ktorej musí byť dosť veľa šťavnatej polievky, sa z prichystaného cesta zavaria halušky. Po ich uvarení sa jedlo podá na stôl.