Polnočná polievka

petravoska - fotkapetravoska, 18. marca 2011

Polnočná polievka je spojená s najkrajším okamihom v mojom živote. Prvýkrát som dojčila svoju novorodenú dcérku v noci. Vtom sa potichu otvorili dvere a Zobraziť celý popisPolnočná polievka je spojená s najkrajším okamihom v mojom živote. Prvýkrát som dojčila svoju novorodenú dcérku v noci. Vtom sa potichu otvorili dvere a do nemocničnej izby vošla sestrička, v ruke držala krčah a spýtala sa: "Máte chuť na polnočnú polievku?" A verte, že vtedy by som zjedla aj ten krčah taká som bola hladná a ešte k tomu tá vôňa, čo sa šírila po izbe. Odvtedy túto polievku milujem, ale samozrejme menej ako svoju dcérku.

5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Každý túto polievku pripravuje inak. Najčastejšie sa robí s paprikovou zásmažkou, ale teraz som si vybrala verziu mojej mamky. Tá ju robí bielu. Na oleji si osmažíme s rascou 2-3 lyžice detskej krupice do zlata. Zásmažku podlejeme dostatočným množstvom vody, ktorú privedieme do varu. Tu treba dávať pozor, aby nevykypela, keď začne vrieť.

  2. 2

    Polievku osolíme a pridáme do nej vajíčka. Ja ich rozmiešavam až priamo v polievke, lebo mám rada, keď v nej plávu aj väčšie kúsky nerozpudlovaného vajíčka. Chvíľku povaríme a je hotová.

Diskusia k receptu

vcelka
A vyleštila si jej tú svätožiaru? To kde chodia "normálne" sestričky rozdávať polievku...
hubata
Za socíka .... my sme spolu so sestričkami v nočnej aj štrikovali prvé čiapočky bábätkám. To vtedy bola zdravotná starostlivosť zadarmo a sestričky mali ako ostatní ľudia 8 hod. pracovnú dobu, do roboty chodili obdeň aby si oddýchli po nočnej. A na oddelení boli v noci aspoň dve.
hubata
Ešte by som tam dala rascu, petržlenovú vňať a nech si bábätko zvyká tak aj postrašiť cesnakom.
petravoska
@hubata , rasca tam je, ale v tej nemocnicnej nebolo vajicko. taku polievku nam v michalovciach nosili sestricky v noci, pri nocnom dojceni. tu je taka tradicia uz roky. aj mojej mamke este, ked som sa pred31 rokmi narodila ja nosili tiez taku a mozno aj pred tym :)
tonicka53
pekná tradícia, páči sa mi to ! ale že pretrvala aj v tejto dobe !?
hubata
Vážne to hovoríš že v tejto dobe nosia sestričky túto polievku ..... ja som myslela že hovoríš o časoch dávno minulých !!!! Tak to je naozaj pekné. Že pozdravujem takéto sestričky a patrí im naša úcta a vďaka.
hannah22
pekná spomienka a ešte krajšia tradícia, niekde sú aj dobrí ľudia a milé sestričky.... moja úcta a vďaka ... :))
vcelka
Však preto aj môj diskusný príspevok o svätožiare... Petravoska má 31 rokov, tak musí hovoriť o týchto časoch.
carisma
...mňam, pripomenulo mi to detstvo, taktu ju varila aj moja babka a volali sme ju kmínkova (rascova)
1x zahra
enss
Úplne chápem, prečo takýto okamih môže byť najkrajším v živote. Ja mám podobný zážitok tiež z nemocnice a spája sa so sekanou. Veľakrát v živote som jedla sekanú, lepšiu či horšiu, ale nič sa nevyrovná tej, ktorú som jedla v novojičínskej nemocnici pred asi 32 rokmi, keď ma po mesiaci tehotenskej nevoľnosti riadne vyhladovanú hospitalizovali. Ihneď mi nasadili infúziu a ešte kým mi táto tiekla, už som snívala o dobrotách, ktoré si doma uvarím. Sekaná, ktorú mi doniesli na obed a iste nebola žiadnej výnimočnej kvality, mi pripadala ako najúžasnejšie jedlo na svete.
1x zahra
marianne
U nas jej hovorime,kminova polievka, strasne davno som ju nerobila a namiesto vajicka sa do nej leje lievanka, nacase ju spravit
zahra
Tiez mam spomienku na tuto polievku z nemocnice, ked som ju dostala po operacii zlcnika, po desiatich dnoch hladovky. chutila alo michelinska a padali mi do nej slzy ako hrachy, ze konecne jedlo.
bugout
@zahra (18.3.2022 15:24) to ja po hladovke a infúziách som dostal najskôr len bujon, teda číry vývar(kocka?) .... Veľmi som sa mu tešil ??
1x zolik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia