Polievka zo stonkového zeleru

timara - fotkatimara, 14. mája 2014
Polievka zo stonkového zeleru
Foto: timara

Tak, francúzska klasika podávaná aj pri slávnostných príležitostiach . . . (Gurmet)

3-4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
1 PL
na dozdobenie:
 zo stonkového zeleru




Postup

  1. 1

    Stonkový zeler očistíme (každú jednu stonku zbavíme "nitiek") a nakrájame. Kúsok zeleru a vňať si odložíme bokom. Zemiak nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame na drobno.

  2. 2

    V hrnci rozpustíme maslo. Pridáme cibuľu, nakrájaný zeler a zemiak a restujeme spolu 10 - 15 minút. Posolíme, zalejeme vodou (3-5 cm nad zeleninu) a dusíme do mäkka cca 15 minút. Rozmixujeme. Ak je polievka príliš hustá, pridáme trochu vody, chvíľu povaríme a dochutíme šťavou z citróna.

  3. 3

    Kúsok zeleru, ktorý sme si odložili, nakrájame a opečieme na kúsku masla. Spolu so zelerovou a petržlenovou vňaťou servírujeme na vrch polievky.

Diskusia k receptu

safran
páči sa mi, že niekto rozlišuje gurman od gurmet :-)
eviana
@Timara , polievočka už na pohľad krásne zamatovo jemná, o chuti nepochybujem, na rozdiel od bulvového stonkový zeler veľmi môžem. Prekrásne prestieranie :) veľmi chválim :)
@safran , myslím, že Gurmet bolo uvedené ako zdroj inšpirácie... nešlo o jazykovednú vsuvku.  www.astrosat.cz/gurmet/...

@Timara , pochopila som správne?
pusta
takto to bolo myslené a chápané v kontexte :-)
eviana
@Timara , teším sa, že sa sama vyjadríš k svojmu receptu, nech je jasné, ako to bolo myslené a chápané v kontexte :)
tiginko
mne sa páči, keď niekto nepochopí a potom si domýšľa a hrá sa na múdreho :-) Veď je to jasne napísaný zdroj, viď @eviana
pusta
@tiginko , viem, že ty hned všetko promptne jednoznačne a správne pochopíš :-) nešlo o uvedený zdroj, to ti ale nedošlo :-)
ale sú tu aj iní varechýči, ktorí sa radi dozvedia viac.
timara
Ahojte všetci, Gurmet je názov českého časopisu - zdroj vždy píšem do zátvorky za úvodny popis :) som rada ak sa polievka páči aj vám a vyskúšate ju . . .:))
tiginko
no to mi fakt (ne)došlo @pusta.... vďaka Timara že si zasvietila v tejto pochmúrnej komunikácii :-) Mne sa tvoja polievka páči, ale už som podobnú varila a našim to veľmi nechutilo...možno raz sama sebe
timara
@tiginko skúste zajedať s opečenou bagetkou, možno zmierni chuť zeleru a zachutí aj ostatným :)
eviana
@timarka , ďakujem že prinášaš svetlo na konci tunela... Takže nemusím prestať pochybovať o svojej súdnosti a chápaní... Inak chválim skvelé čítanie - Gurmet, párkrát som ho mala v ruke :)
pusta
@tiginko , máš pocit, že som čo i len slovíčkom spochybnila zdroj?
ako si na to prišla? :-)))
nikde som to netvrdla a nenapísala, toľko k tej súdnosti :-)
poviem ti na rovinu, bolo by dobré, keby si so svojou priateľkou prestala po mne pásť :-)
namáhate sa zbytočne.
timara
@eviana ja som ho kúpila asi druhýkrát kvôli citrónovému koláču na obálke, sú tam fajn recepty, ale môj naj naj naj stále zostáva Apetit :))
eviana
@timarka , Apetit je tiež výborné čítanie... plné skvelých receptov a nápadov... Teším sa na Tvoje ďalšie recepty... aj ten citrónový koláč by ma zaujímal... citrónové milujem :) Prajem Ti nech Ti to takto krásne varí aj naďalej :)
timara
možno sme sa s tým Gurmetom všetci nepochopili, ale nava, už je vysvetlené :)) však sme sa aspoň niečo nové dozvedeli :)
timara
@eviana no mňa by ten citrónový koláč tiež zaujímal, ako ho urobiť dokonalý :)))) už bol nejaký ten pokus a stále to nie je stopro . . .už asi 4 zdroj študujem ako na to :)) ako to tie Francúzsky doma robia? Je to moja výzva! Recept potom určite pridám :)))
pusta
Milá@timara ,, som rada, že si ti pochopila a vysvetlilo sa, ja som nemala v úmysle spamovať tvoj krásny receptík, len doplniť.
francúzska kuchyňa ako taká, patrí medzi tie, ktoré hrajú u mňa prím a považujem ju za jednu z najlepších vo svetovej gastronomii, tvoj recept je typicky francúzsky a po zásluhe ťa chválim. :-)
pusta
Milá@timara ,, som rada, že si to pochopila a vysvetlilo sa, ja som nemala v úmysle spamovať tvoj krásny receptík, len doplniť.
francúzska kuchyňa ako taká, patrí medzi tie, ktoré hrajú u mňa prím a považujem ju za jednu z najlepších vo svetovej gastronomii, tvoj recept je typicky francúzsky a po zásluhe ťa chválim. :-)
zrozumiteľný postup a nádherné foto.
nech sa ti darí aj nadalej, Pekný večer a dobré varenie ti želám :-)
timara
nič sa nedeje, všetko všetkým vysvetlené :)) PS: francúzska kuchyňa je u mňa tá naj :))
pusta
Mlá@timara , kedže ťa tak veľmi zaujíma francúzska kuchyňa, je tu jedna veľmi milá varecháčka @amelie , ktorá je na slovo vzatou odborníčkou a znalkyňou francúzskej kuchyne, žije vo Francii v Narbonne, jej francúzske recepty sú autentické, pozri si ich v jej profile. :-)
@amelie je jedna milá, veľmi vzdelaná , skromná pani a skutočná dáma na úrovni, ktorá sa nepotrebuje producírovať a ani vyvyšovať, ak sa jej spýtaš, poradí ti a ochotne prezradí, ako to robia práve francúzske gazdinky v reáli na tvári miesta. má tu aj recept na tvoj vytúžený a obľúbený citrónový koláč, prikladám link:
 varecha.pravda.sk/recepty/tarte-aux-citrons-citronovy-kol...
pusta
Mlá@timara , kedže ťa tak veľmi zaujíma francúzska kuchyňa, je tu jedna veľmi milá varecháčka @amelie , ktorá je na slovo vzatou odborníčkou a znalkyňou francúzskej kuchyne, žije vo Francii v Narbonne, jej francúzske recepty sú autentické, pozri si ich v jej profile. :-)
@amelie je jedna milá, veľmi vzdelaná , skromná pani a skutočná dáma na úrovni, ktorá sa nepotrebuje producírovať a ani vyvyšovať, ak sa jej spýtaš, poradí ti a ochotne prezradí, ako to robia práve francúzske gazdinky v reáli na tvári miesta. má tu aj recept na tvoj vytúžený a obľúbený citrónový koláč, prikladám link:
 varecha.pravda.sk/recepty/tarte-aux-citrons-citronovy-kol...
chutimi
Kedze sa mi v chladnicke uz chvilu vala stonkovy zeler a len pomaly sa mina, tak dnes aspon viem ako ho dorazim cely a naraz :)
chutimi
...a uz je hotova...vyborna! Trochu som ju este doplnil chilli a na zaver na zjemnenie dal lyzicku creme fraiche. Napadlo ma, ze nabuduce k zelenine este pridam trochu zazvoru. Mam dojem, ze by to tam pasovalo, uvidime... :)
timara
@chutimi som rada, že chutila :)) ja som išla po tej základnej jednoduchej chuti, ale dá sa s tým experimentovať :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia