Polievka z jahňaciny fotorecept

marianne - fotkamarianne, 14. decembra 2012
Polievka z jahňaciny (fotorecept)
Foto: marianne

Ak máte radi jahňacinu,neváhajte.Vôbec som ju nemala v úmysle dáť na varechu,preto som ju ani podrobnejšie nefotila,ale je tak dobrá,že možno niekoho inšpirujem..

15 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

aspoň 500 g
podľa potreby
6 ks
6 ks
2 ks
2-3 strúčiky
2 ks
1 ks
1/4 ks
3 paličky
4 cm
1/2
Krupicové halušky:
2 ks
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Nezabudnime jahňacie mäsko dobre zbaviť tuku,je to dôležité.Do studenej vody dáme variť jahňacie mäsko spolu s potlčeným čierným a novým korením,celou cibuľou(vrch narežeme do kríža,aby sa lepšie vyvarila),cesnakom.Varíme do polomäka.

  2. 2

    Skoro uvarené mäsko vykostíme,pokrájame na kúsky a vložíme naspäť do polievky.Cibuľu a cesnak vyberieme z polievky,ja ju vyhadzujem.Ide len o ten vývar z nich.Pridáme všetku načistenú a pokrájanú zeleninku s koreninami.A povaríme 5-10 minút.

  3. 3

    Spravíme si krupicové halušky:rozšľaháme vajíčka vidličkou spolu s olejom(maslom),ale riadne.Osolíme,okoreníme a postupne pridávame pomaly toľko krupice,až nám vznikne,pekné nadýchané cestičko.Vymiešame a z lopárika postupne hádžeme halušky do polievky k mäsku a zeleninke.Povaríme spolu aspoň ďalších 10 minút.

  4. 4

    ..a podávame.

    Polievka z jahňaciny (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

anna123
Aj ja často varím túto polievku, mäso mám z domáceho chovu a môj muž tvrdí, že najlepšia je varená mladá baranina s kopou zeleniny.
frezia68
Miesto halušiek dávam malé krúpy a skoro tak,ako Ty-fajnováááá :-)
turistka
j
Jahňacinu som nemala odvtedy, čo nemám šťastie ju kúpiť a polievku z nej som robila pravidelne, ako sa vraví vývar bol krásny čistý, ako rybie oko a tá chuť .......
dajanca
ďakujem... recept prišiel ako na zavolanie... práve som uvažovala, že spravím v nedeľu :-)
marienka44
@Marianne , kde kupujes jahnacinu? Nejedla som snad od detstva. Rada by som vyskusala.
Do halusiek davam trochu mleteho korenia, ked mam, tak aj nasekanu petrz. vnatku a najnovsie na spic noza sóda bicarbona. Ta zaruci, ze halusky budu nadychane .
marianne
dakujem za komentariky:-)@marienka44 u nas v meste u masiara sa predava uplne bezne.Kupujeme vzdy celu polovicu jahniatka,vtedy je za lepsiu cenu.Odrazu ho aj naporcuju.Polovica z neho je tak cca 7-7,5 kg.
mesiar50



@Marianne Jahňacinu som nejedol už 105 rokov teraz si mi podráždila
moje chuťové bunky,ale poriadne
Polievka vypadá viac ako skvelo.Prajem šťastný a zdravým plný nový rok 2013
angast
polievka vyzerá výborne. Ostali mi zbytky jahňata , tak použijem tvoj recept. Som presvedčený , že to bude super polievočka.
jamarlen
no, mäsový vývar s ďumbierom som ešte nerobil, takže určite vyskúšam, či z oho kúska jahňaťa, čo ešte máme, ale aj z morky, lebo tú robíme často a ide mi už aj na nervy stále tá istá chuť:)
a modrý, či tmavší tanier už máš?:))))
marianne
@jamarlen nemaaaam, lebo mam doma tolko trepov,ze cakam az sa vytrepu:-))) uz to nie je ani kde davat za tie roky co sa nazbieralo a vies cosi som podostavala,cosi pokupila a nikto nechce nerozbijat a pri rozmeroch mojej kuchyne uz sa nezmesti:-).....
mimochodom dumbier davam aj do kuracieho resp.morcacieho alebo hoviedzieho vyvaru,vyborna chut odporucam,len potom ho treba vybrat,lebo vareny nic moc....
jamarlen
ja ho možno skúsim nastrúhať rovno do servírovacej misy, či taniera, tak to môžem urobiť len pre seba, lebo manželka i dcérka nerady pálivé

na taniere a misy si treba kúpiť chalupu, ako má jamie. vždy obdivujem jeho starodávne misy a taniere.. no, veď vieš, ja len kvôli foto, lebo vidím na receptoch, ako sa zlepšuješ aj v nich aj vo foto.
teším sa na ďaľšie:)))
pusta
@marianne , tvoja polievka sa mi veľmi páči, klasický vývar z jahňacieho mäska, perfektne popísaný, určite vyskúšam :-)
*****
marienka54
Ja dávam riadne zemiakové halušky. Dať na tanier a zaliať horúcim vývarom. Variť ako hovädziu polievku.
pacun110
@marianne (15.12.2012 23:01)

Chcem sa opýtať- kôli čomu treba mäso zbaviť tuku?
Ďakujem za odpoveď ❤️
marianne
@pacun110 (6.9.2022 06:37)
neskoro, ale predsa:-) Baranie a jahňacie má špecifickú chuť, v knihe: Varíme z baraniny a jahňaciny som vyčítala, že treba, lepí sa tuk na podnebie a kade-tade po cievach. Baranie a jahňacie ja môžem aj každý deň, ale tuk z akéhokoľvek mäsa okrajujem, aj z kuracích pŕs, ak nájdem. Nemám ho rada, ale chlieb so šmalcom hej, čert aby sa v tom vyznal...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia