Foto: marianne
Ak máte radi jahňacinu,neváhajte.Vôbec som ju nemala v úmysle dáť na varechu,preto som ju ani podrobnejšie nefotila,ale je tak dobrá,že možno niekoho inšpirujem..
príprava
tepelná úprava
Suroviny
aspoň 500 g |
|
podľa potreby |
|
6 ks |
|
6 ks |
|
2 ks |
|
2-3 strúčiky |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
3 paličky |
|
4 cm |
|
1/2 |
|
Krupicové halušky: | |
2 ks |
|
|
|
podľa potreby |
|
|
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Nezabudnime jahňacie mäsko dobre zbaviť tuku,je to dôležité.Do studenej vody dáme variť jahňacie mäsko spolu s potlčeným čierným a novým korením,celou cibuľou(vrch narežeme do kríža,aby sa lepšie vyvarila),cesnakom.Varíme do polomäka.
- 2
Skoro uvarené mäsko vykostíme,pokrájame na kúsky a vložíme naspäť do polievky.Cibuľu a cesnak vyberieme z polievky,ja ju vyhadzujem.Ide len o ten vývar z nich.Pridáme všetku načistenú a pokrájanú zeleninku s koreninami.A povaríme 5-10 minút.
- 3
Spravíme si krupicové halušky:rozšľaháme vajíčka vidličkou spolu s olejom(maslom),ale riadne.Osolíme,okoreníme a postupne pridávame pomaly toľko krupice,až nám vznikne,pekné nadýchané cestičko.Vymiešame a z lopárika postupne hádžeme halušky do polievky k mäsku a zeleninke.Povaríme spolu aspoň ďalších 10 minút.
- 4
..a podávame.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Jahňacinu som nemala odvtedy, čo nemám šťastie ju kúpiť a polievku z nej som robila pravidelne, ako sa vraví vývar bol krásny čistý, ako rybie oko a tá chuť .......
Do halusiek davam trochu mleteho korenia, ked mam, tak aj nasekanu petrz. vnatku a najnovsie na spic noza sóda bicarbona. Ta zaruci, ze halusky budu nadychane .
@Marianne Jahňacinu som nejedol už 105 rokov teraz si mi podráždila
moje chuťové bunky,ale poriadne
Polievka vypadá viac ako skvelo.Prajem šťastný a zdravým plný nový rok 2013
a modrý, či tmavší tanier už máš?:))))
mimochodom dumbier davam aj do kuracieho resp.morcacieho alebo hoviedzieho vyvaru,vyborna chut odporucam,len potom ho treba vybrat,lebo vareny nic moc....
na taniere a misy si treba kúpiť chalupu, ako má jamie. vždy obdivujem jeho starodávne misy a taniere.. no, veď vieš, ja len kvôli foto, lebo vidím na receptoch, ako sa zlepšuješ aj v nich aj vo foto.
teším sa na ďaľšie:)))
*****
Chcem sa opýtať- kôli čomu treba mäso zbaviť tuku?
Ďakujem za odpoveď ❤️
neskoro, ale predsa:-) Baranie a jahňacie má špecifickú chuť, v knihe: Varíme z baraniny a jahňaciny som vyčítala, že treba, lepí sa tuk na podnebie a kade-tade po cievach. Baranie a jahňacie ja môžem aj každý deň, ale tuk z akéhokoľvek mäsa okrajujem, aj z kuracích pŕs, ak nájdem. Nemám ho rada, ale chlieb so šmalcom hej, čert aby sa v tom vyznal...